Történelmileg tökéletes árszinten található a Bitcoin

Rendkívül volatilis éven vannak túl a Bitcoin-kereskedők az elmúlt 12 hónapban. A tavaly nyáron tapasztalt oldalazást követően októbertől felrobbant a kriptovaluta-piac, a januárban jóváhagyott azonnali Bitcoin ETF-eknek köszönhetően pedig az eszköz történetében először sikerült történelmi csúcsot dönteni közvetlenül a felezés előtt. Az ezt követő korrekció viszont rendkívül mélyen érintette a piac szereplőit, mivel a Bitcoin több mint 25%-ot esett, az altcoinok pedig helyenként 40-50%-ot.

Ennek ellenére a történelmi adatok azt mutatják, a Bitcoin árfolyama jelenleg ott van, ahol lennie kell, és hamarosan véget érhet a felhalmozás időszaka. A korábbi ciklusokban is hasonlóan alakult a felezést követő 6-10 hét, azonban 80 nappal a felezést követően mindig elindult felfele a piac.

Itt lehet az ideje Bitcoin-t vásárolni

A Bitcoin árfolyama BTC Price BTC Price több mint 90%-os értéknövekedést mutat az elmúlt 12 hónapot tekintve az elmúlt havi korrekció ellenére. Tavaly ilyenkor a világ vezető kriptovalutája alig érte el a 30 000 dollárt, és október közepéig még 25 000 dollárig is visszament, azonban az első amerikai azonnali Bitcoin ETF-ek híre és a piac kitisztulása egy hihetetlen felfutáshoz vezetett.

2024 januárjában a piac turbó fokozatba kapcsolt, és egy kisebb korrekciótól eltekintve szűk három hónap alatt 42 000 dollárról egészen 73 500 dollárig emelkedett a Bitcoin árfolyama. Bő négy hónappal a csúcsdöntést követően a Bitcoin árfolyama 58 000 dolláron található, miután az Izrael és Irán közötti geopolitikai válság, Németország Bitcoin-ellenes stratégiája és a bányászkapituláció megtördelte a piacot.

A több mint 100 ezer követővel rendelkező QuintenFrancois hivatalos X-felületén mondta el azonban, hogy a historikus adatokat látva, összehasonlítva a ciklusokat a Bitcoin ott van, ahol lennie kell, és itt az ideje, hogy az emberek Bitcoin-t vásároljanak.

A felezést követő 80 nap

A Quinten által közölt elemzés jól mutatja, hogy a Bitcoin a felezést követő 80 nap rendre hasonló korrekción ment keresztül, a most futó ciklusban pedig az április 20-i felezést követően az elmúlt napokban telt le ez a kritikus periódus.

A Bitcoin felezés utáni alakulása, forrás: BTCDirect

Az elemző által megjelölt felhalmozási szakasz papíron végéhez ért, a hosszú távú tulajdonosok pedig ebben a 80 napban felvették pozícióikat, amik szükségesek a nyereség maximalizálásához a következő bikapiacon. Quinten a bányászok kapitulációjával hozta összefüggésbe ezt a 80 napos periódust, mivel korábban mindig 6-10 hét kellett ahhoz, hogy a bányászkapituláció véget érjen – ez pedig egybeesik ezzel az időszakkal.

A 2012-es felezés óta ez a legrosszabb kapitulációs időszak a bányászok számára, múlt héten véget ért a tizedik hete, historikus adatok alapján pedig maximum 1-2 hét lehet hátra, amíg ez a kritikus esemény tényleg befejeződik.

A legrosszabb kereskedési év

Annak ellenére, hogy az elmúlt 12 hónapban szinte megduplázódott a Bitcoin árfolyama, a kereskedők a különböző közösségi médiafelületeken a legrosszabb kereskedési évnek nevezték az elmúlt 12 hónapot. Az X és a Telegram is tele van olyan bejegyzésekkel és hozzászólásokkal, amik arra engednek következtetni, hogy az aktív kereskedők túlreagáltak minden zuhanást és a válságokat jelentősen felnagyították. A félelem, a bizonytalanság és a kétségek (FUD) soha korábban ekkora szintet nem képviseltek, mint most.

Ennek ellenére, ha beválik Quinten jóslata, hamarosan új csúcsokat dönthet a Bitcoin árfolyama és a teljes kriptopiac.