Ezek a kilátások a Bitcoin árfolyamára 2024 utolsó negyedévére

A Bitcoin és a kriptovaluták árfolyama rendkívül volatilis a kereskedési volumen mértéke miatt. A fiatal iparágban pillanatok alatt lehet vagyonokat nyerni, és veszíteni is, ugyanakkor a tapasztaltabb kereskedők a hosszabb távú mintázatokra fókuszálnak, mikor pozícióikat felveszik. Ezt indikátorok segítik, amik nem csupán az árfolyam historikus mozgásából, hanem a hálózati aktivitásból is könnyedén számolhatók.

Benjamin Cowen és a CryptoQuant most a BMSB indikátor alakulását vették górcső alá a Bitcoin árfolyamával összehasonlítva, mely hasonló mintázatot készül kialakítani, mint azt tette az elmúlt évtizedben többször is.

Általános helyzet a kriptovaluta-piacon

A Bitcoin és az altcoinok nyári összeomlása nem újkeletű dolog, többször is megtörtént már. A Bitcoin árfolyama a történelmi csúcsához képest 23%-os értékcsökkenést mutatott az elmúlt hónapokban, de számos altcoin akár 40-50%-os értékvesztést könyvelhetett el.

A felezés után bekövetkező korrekció első sorban a bányászok veszteséges helyzete miatt alakul ki, mivel a bányászjutalom a felére csökken. Ezekben az időkben a bányászatoknak nem éri meg eszközeiket 0-24 járatni, offline állapotba helyezik őket, és értékesítik a korábban felhalmozott készleteiket. A bányászkapituláció a felezést követő hónapokban megy végbe, mielőtt a piac felpattanna.

Benjamin Cowen és a BMSB indikátor

Benjamin Cowen a kriptovaluta-ipar egyik legismertebb elemzője, aki YouTube-csatornájára és X-felületére készít technikai elemzéseket. A BMSB indikátor, vagyis a bikapiacot támogató szalag az egyik saját fejlesztésű mutatója, melyet a kriptopiaci ciklusok elemzésére és a hosszú távú trendek azonosítására használ.

A BMSB indikátor több mozgóátlag kombinációjából tevődik össze, célja meghatározni azokat a kulcsfontosságú szinteket, ahol a hosszú távú bikapiaci támaszok találhatók. Cowen bejegyzése szerint innen pattanhat vissza az árfolyam.

Az elemző a jelenlegi ciklust a 2013-as, 2016-os, 2019-es és 2023-as mintákkal hasonlította össze, amik azt sugallják, hogy a cikluscsúcs várhatóan 2024 utolsó negyedévében következhet be. Ehhez azonban az árfolyamnak vissza kell kerülnie a következő hetekben a jelenlegi szalagok fölé, amik nagyjából 60 000 dolláron és 64 500 dolláron helyezkednek el.

„2019-ben a BMSB ellenállásként szolgált, ha azonban követjük a 2013-as, 2016-os és 2023-as mintázatot, akkor a Bitcoin árfolyama hamarosan visszatér a BMSB szalagok fölé.” – mondta Cowen

Nehéz helyzetben a Bitcoin árfolyama

Cowenével ellentétes hangulatot áraszt a CryptoQuant bejegyzése, ami arról árulkodik, hogy 2024 második fele rendkívül nehéz lehet a Bitcoin számára. Az analitikai platform óvatossága abból adódik, hogy a long pozíciók, vagyis az árfolyam emelkedésére kötött megbízások felszámolása 2024-ben volt a legmagasabb.

Az év eleji ETF-őrület kezd alább hagyni, a kereskedési volumen az intézményi befektetők nyári szabadságolása miatt visszább esett, és a bányászok helyzete is tovább nehezíti a Bitcoin bikás visszatérését.

Cikkünk írásakor az eszköz árfolyama BTC Price BTC Price 57 200 dollár körül ingadozik, miután 2,5%-kal nőtt az értéke az elmúlt 24 órában. A támaszok és ellenállások szempontjából a Bitcoin 51 500 dollárig zuhanhat, ugyanakkor a 60 000 dolláros ellenállási szint sem elképzelhetetlen.