A Bitcoin 17.5%-ot esett a héten a Bitcoin ETF-k nettó kiáramlása miatt

A Bitcoin bikák komoly makroturbulenciára készülnek, miután a Bitcoin árkorrekciója már 12 000-es dolláros esést hozott össze a közelmúltbeli történelmi csúcshoz viszonyítva. A Bitcoin BTC Price BTC Price március 20-án délután 63 600 dollár környékén járt, de az elemzések arra figyelmeztetnek, hogy az erős támogatása “megrepedhet”.

Most így az árfolyam már 17,5%-kal csökkent az idei történelmi csúcshoz képest. Azonban a BTC/USD kereskedési pár továbbra is eladói nyomás alatt áll, köszönhetően az erős ellenszélnek.

Ezek közé tartozik az Egyesült Államokban a spot Bitcoin tőzsdén kereskedett alapokból (ETF) történő erőteljes kiáramlás, valamint a Federal Reserve március 20-i kamatdöntése. Míg a Szövetségi Nyíltpiaci Bizottság (FOMC) ülésének kimenetele szinte garantált, Jerome Powell Fed-elnök ezt követő kommentárját a kockázatos eszközök szempontjából komoly figyelem övezi.

“Mivel a Fed ülése kevesebb mint 24 órán belül lesz, nem valószínű, hogy a Fed holnap változtat a kamatokon.” – írta a The Kobeissi Letter kereskedési elemző az X (korábban Twitter) friss elemzésének egy részében. “A közelmúltbeli események után azonban minden szem az iránymutatásra szegeződik. Fenntartjuk azt a véleményünket, hogy túl korai lenne még a kamatcsökkentésre várni”.

kamatdöntés esélye

A CME Group FedWatch eszközének legfrissebb becslései szerint a “pivot” – azaz a kamatcsökkentéshez való visszatérés – esélye március 20-án mindössze 1% volt, a következő. A májusi FOMC-ülésre pedig 9,1%-ot prognosztizálnak. A júniusi Fed-ülésre észrevehetően jobb esélyei vannak a kamatcsökkentésnek 55% -kal.

Még lesz egy kis zuhanás a Bitcoin ETF-ek fellendülése előtt

A spot Bitcoin ETF-ek eközben a második egymást követő napon nettó kiáramlást tapasztaltak az Egyesült Királyságban működő Farside befektetési cég adatai szerint.

Míg a Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) kiáramlása alacsonyabb volt, mint a március 19-i 642 millió dolláros rekord, a többi ETF-termékbe történő alacsony beáramlás miatt a statisztika nem volt valami fényes.

spot Bitcoin ETF-ek

“Az elmúlt két kereskedési napban közel 500 millió dollárnyi dollár áramlott ki a spot BTC ETF-ekből.” – reagált Tedtalksmacro pénzügyi kommentátor. “A kereskedők a FOMC-ülés előtt várakozó álláspontot foglalnak el (vagy éppen kiszállnak). Emellett az amerikai adószezon az USA-ban a lassulás lehetséges okait mutatja.”

A QCP Capital kereskedőcég a Telegram-csatorna előfizetőinek küldött “Asia Morning Color” napi bulletinjében mindazonáltal arra figyelmeztetett, hogy a második nettó kiáramlási napnak komoly következményei lehetnek a BTC árfolyamára nézve.

“A Grayscale valamivel kisebb, -443,5 millió dolláros kiáramlást tapasztalt az éjszaka folyamán. De vajon a többi ETF-ből érkező beáramlás ma nettó pozitív számot hoz?” – tette fel a kérdést. “Egy újabb nettó negatív szám valószínűleg a támasz megrepedését fogja okozni”.