Bitcoin ETF-be fektet az egyik legnagyobb amerikai nyugdíjalap

A Bitcoin bő 15 éves történelme során számos elvnek és lehetőségnek lett a szimbóluma. Az először csak feketegazdaságban használt kereskedés eszköze mára már a decentralizáció, a biztonság, az anonimitás, az infláció elleni küzdelem és az értéktárolás szimbóluma is lett. 2024-re a Bitcoin már az Egyesült Államokban is kereskedhető szabályozott keretek között, ETF-ek formájában.

Az egyik legnagyobb amerikai nyugdíjalap nemrégiben kiadott jelentése szerint élt is ezzel a lehetőséggel és Bitcoin ETF-et vásárolt. A Wisconsin Investment Board a BlackRock IBIT-je mellett a Grayscale GBTC-jéből is vásárolt magának.

Tovább folytatódik a Bitcoin adaptációja

Az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletéhez, vagyis az SEC-hez benyújtott 13F nyomtatványból kiderül, hogy az államok kilencedik legnagyobb nyugdíjalapja, a Wisconsin Investment Board több, mint 160 millió dollár értékben tárol Bitcoin ETF-et. A SWIB által benyújtott formanyomtatványból kiderül, hogy a nyugdíjalap 99 millió dollár értékben vásárolt a BlackRock által kibocsátott IBIT-ből és további 63 millió dollár értékben a Grayscale GBTC-jéből, melynek kezelési költsége 1,5% – ami ötszöröse a BlackRock-énak.

Az allokáció jelentős lépést jelent a Bitcoin globális értéktárolóként való elfogadása felé, mely a digitális eszköz egyik elsődleges célja az aranyhoz hasonlóan. A kriptoközösség régóta szeretné elérni, hogy a Bitcoin a lakossági és fedezeti alapok számára a Bitcoin egy spekulatív, míg a vállalatok és kormányok számára egy kincstári tartalékeszköz legyen.

A SWIB portfóliója legutóbbi bejelentése alapján 37,8 milliárd dolláros volt, melynek most már egy elenyésző része, 0,4%-a Bitcoin ETF-ben kerül tartásra. Annak ellenére, hogy ez a teljes portfólióhoz képest nem egy jelentős hányad, könnyedén lehet, hogy a többi alap számára is előmozdítja a hasonló nagyságú Bitcoin-befektetések eszközölését. A SWIB egyébként a wisconsini nyugdíjrendszer 85%-át teszi ki.

Mindenki Bitcoint akar vásárolni

Habár az utóbbi hetekben visszaesett a Bitcoin ETF iránti kereslet, 2024 januári elfogadása óta jelentős forgalomnak örvendett az első amerikai spot Bitcoin ETF, mely jobb napjain 1 milliárd dolláros beáramlást is generált. Az arany ETF-jét messze ledomináló és a többi, nagy kapitalizációjú részvényektől piaci részesedést elhódító ETF egyes előrejelzések szerint az év második felében még nagyobb érdeklődésnek örvendhet.

A SWIB által eszközölt befektetés előmozdíthatja azokat az erőfeszítéseket, melyek a legtöbb államban engedélyeznék az új Bitcoin ETF vásárlását. Múlt hónapban Seve Demetriou, Ohio állam képviselője jelentette be a pro-kripto törvények beiktatását, melyek engedélyezik az állami nyugdíjrendszer számára a Bitcoin ETF-ek tartását.

A nyugdíjrendszerek mellett a nagyobb bankok is, például a Wells Fargo vagy a JPMorgan is rendelkeznek Bitcoin ETF-kitettséggel. Habár ez a kitettség messze eltörpül a JPMorgan 3400 milliárd dolláros kezelt eszközállományához képest, jól mutatják, hogy a nagy bankok nem akarnak hátrányba kerülni versenytársaikkal szemben azáltal, hogy nem engedélyezik ügyfeleik számára a Bitcoin ETF kereskedését. Februári értesülések szerint a Wells Fargo mellett a Citi Group, a Bank of America és a Morgan Stanley is kacérkodik egy saját Bitcoin ETF piacra dobásával.

Habár ezek az allokációk nem befektetési célból készülnek, jól mutatja, hogy a piac egyetlen szereplője sem szeretne kimaradni a jelenlegi, Bitcoint övező FOMO-ból. Ennek kapcsán rendkívül fontos lesz a közelgő amerikai elnökválasztás is, ahol Joe Biden, jelenlegi elnököt a „kriptovaluták gyilkosának”, míg kihívóját, Donald Trumpot a kriptovaluták támogatójának bélyegzik meg.