Bitcoin-eufória az első negyedévben, de a jelek óvatosságra intenek

Bő másfél évtizedes fejlődése során a Bitcoin és a kriptovaluta piac eljutott odáig, hogy a feketegazdaság fizetőeszközéből az intézményi, szabályozott keretek között kereskedett eszközök legjobban teljesítő eszköze lett. A Bitcoin térnyerése eufórikus állapotokat idézett 2024 első negyedévében, azonban ilyen felfutás után érdemes lehet óvatosnak lenni.

Az Egyesült Államokban 2024 januárjában jóváhagyott Bitcoin spot ETF-nek és a 2024 áprilisában megtörtént Bitcoin-felezésnek köszönhetően eufórikus hangulat uralkodott a kriptovaluta piacokon, 2021 óta legjobb negyedévét produkálta a Bitcoin, mely története során először döntött mindenkori csúcsot közvetlenül a felezés előtt.

A Bitcoin első negyedéves teljesítménye

Ahogyan beléptünk áprilisba, folyamatosan érkeznek a piac szereplőitől az év első negyedévére vonatkozó adatok. Ez a Bitcoin esetében sincs másképp, ami a Bitbo adatai alapján 65%-ot emelkedett az év első negyedévében. Ehhez fogható emelkedést utoljára 2021-ben láthattunk, igaz, akkor a Bitcoin árfolyama 173%-kal emelkedett.

Az emelkedés hátterében első sorban az amerikai Bitcoin spot ETF áll, mely gyakorlatilag ledominált minden hagyományos tőzsdén kereskedett eszközt. A Fairside Investors adatai alapján – eltekintve a Grayscale GBTC-jének kiáramlásától – a Bitcoin spot ETF közel 30 milliárd dolláros beáramlást generált, melynek több, mint feléért (15,44 milliárd dollár) a BlackRock IBIT-je felel. A második legnagyobb Bitcoin ETF a Fidelity FBTC-je (8,17 milliárd dollár). Habár az elmúlt hetekben alábbhagyott az érdeklődés a világ legnagyobb kriptovalutájának hivatalos ETF-je iránt, az eszköz dominanciája 2024 első negyedévében megkérdőjelezhetetlen volt.

Szintén a piacok emelkedését szorgalmazta az Egyesült Államok jegybankjának lazuló monetáris politikája, amely a januári állapotok alapján három kamatvágást tervezett idénre. Ennek köszönhetően az S&P 500 és a Bitcoin is rendkívüli teljesítményt nyújtott, mostanra azonban biztossá vált, hogy az év első felében nem lesz kamatvágás. A bikás kilátásokat erősítette meg továbbá a négyévente bekövetkező Bitcoin-felezés is, mely kínálati sokként éri a piacot. A bányászjutalom felére csökkenése adott kereslet mellett felfelé hajtja az árakat, a kriptovaluta piac ciklikus jellegének pedig ez a legjobb vonatkoztatási pontja.

Útmutató a kriptopiacokhoz

A felfokozott piaci hangulatból adódóan a Glassnode analitikai- és tanácsadócég kiadta a második negyedéves, „Útmutató a kriptopiacokhoz” című jelentését, mely a historikus adatok elemzésével, és az abból történő következtetéssel foglalkozik.

A Glassnode méltán híres on-chain analitikája a piaci hangulatot elsősorban a nettó nem realizált nyereség/veszteség – vagyis a NUP/NUL – mutatóval kívánja bemutatni. Ez a mutató számos alkalommal eufórikus hangulatot jelzett, amikor a piac korábbi csúcsokat döngetett, ez megfigyelhető volt 2011-ben, 2013-ban és 2017-ben is.

A Bitcoin árfolyama, NUPL értéke és Fear & Greed indexe, forrás: Glassnode

Érdekesség azonban, hogy a 2021-es történelmi csúcsdöntéskor a mutató nem érte el az eufória állapotát. Ez annak tudható be, hogy az előző ciklusban a COVID-19-nek, a kínai bányásztilalomnak és a FED által előre belengetett kamatemelési politikának hála 2021-ben egy sokkal visszafogottabb bikapiaccal szembesültek a befektetők, mint az eredetileg lett volna.

A Bitcoin piacának ciklikus jellege megkülönböztet továbbá olyan szakaszokat is, mint a kapituláció, a remény, az optimizmus és a hit az eufória mellett. A mutató első sorban az LTH-k – vagyis a long term holderek – viselkedéséből indul ki, akik legalább 155 napja tartják a BTC-t tárcájukon.

Profitrealizálás következhet

Az előbb említett jelentés magyarázata szerint az LTH-k hamarosan megkezdhetik profitrealizációs stratégiájukat, melyre a múltban a 3,5 feletti MVRV-érték esetén volt példa. A realizált értékhez képest mutatott piaci érték általában 3,7 felett tekinti túlértékeltnek a Bitcoin-t, de előfordulhat, hogy már korábban megkezdődik a profit átcsoportosítása más eszközökbe.

Amennyiben hiszünk a historikus adatoknak, úgy könnyen lehet, hogy sem a Bitcoin spot ETF népszerűsége, sem a felezés, sem pedig az Egyesült Államokban bekövetkező elnökválasztás- és kamatvágás nem mentheti meg a Bitcoin-t az értékvesztéstől a következő hónapokban. A Bitcoin BTC Price BTC Price jelenlegi árfolyama egyébként 66 000 dollár körül mozog, az elmúlt 11 évből pedig nyolc alkalommal a világ legjobban teljesítő eszköze volt. A Bitcoin 2013 és 2023 között átlagosan 124%-os éves hozamot generált.