Mi az az inverz Bitcoin ETF?

Az inverz Bitcoin ETF egy olyan pénzügyi termék, ami a mögöttes eszközének, tehát a Bitcoinnak az árfolyammozgására ellentétesen reagál. Azaz ha a bitcoin ára esik, az ETF értéke megnő. Fordítva pedig, ha a bitcoin ára megnő, az ETF értéke lecsökken. Ez lehetővé teszi a befektetők számára, hogy profitáljanak a bitcoin árának eséséből, anélkül, hogy közvetlenül shortolnánk az eszközt.

Az inverz ETF-eket specifikusan rövidtávú kereskedésre tervezték, főleg, mivel nem lehet tökéletesen követni a bitcoin inverz teljesítményét hosszabb periódusokban. Főleg olyan tényezők miatt, mint a díjak vagy éppen nyomonkövetési hibák.

Az inverz bitcoin ETF egy igazán különleges termék

Az inverz bitcoin ETF célja, hogy a bitcoin ellentétes irányú hozamát biztosítsa. A hagyományos spot bitcoin ETF a bitcoin teljesítményét követi, és a token árfolyamának általános mozgását tükrözi. Az inverz ETF-ek gyakran használnak pénzügyi derivatívákat is céljaik eléréséhez, ami a hagyományos spot bitcoin ETF-ekhez képest további kockázatokat és összetettséget jelenthet. Miközben mindkét típusú ETF kínál módokat arra, hogy a bitcoin áreséséből profitáljunk, egy ún. short ETF és egy inverz ETF más mechanizmusok alapján éri el ezt a célját. A short spot bitcoin ETF úgy kínál profitot a bitcoin áresésére, hogy közvetlenül bitcoint vagy bitcoint megtestesítő derivatív szerződéseket ad el. Ezzel szemben egy inverz BTC ETF a bitcoin árfolyamának inverz napi hozamát pénzügyi derivatívák vagy más stratégiák segítségével éri el.

Jó példa erre a BetaPro BITI, amely egy kanadai tőzsdén kereskedett termék. Ez a Horizons Bitcoin Front Month Rolling Futures Indexet használja, hogy a napi bitcoin árfolyam inverz teljesítményét megadja. A ProShares befektetési cég 2024. január 16-án nyújtott be kérelmet egy inverz Bitcoin ETF jóváhagyására, egy héttel azután, hogy az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) jóváhagyta a spot Bitcoin ETF-eket. A ProShares az UltraShort Bitcoin ETF-jének, az inverz bitcoin ETF-jének tájékoztató anyagában kiemelte, hogy a ProShares olyan származtatott termékeket használna, mint swap-megállapodások, határidős ügyletek, vagy éppen értékpapírok és indexek, hogy inverz bitcoin-teljesítményt nyújtson. Tehát ez az alap sem shortol közvetlenül bitcoint. A bitcoin közvetlen shortolására törekvő befektetőknek tehát más jellegű megoldásokat kell keresniük.