Kódokról és tervekről is szó volt a bitcoin fejlesztők találkozóján

Bitcoin fejlesztők éves találkozója zajlott nemrégiben New Yorkban, ahol olyan témákat boncolgattak, mint a bitcoin kód vagy a bitcoin szoftver, valamint a jövő évre vonatkozó tervekről is szó esett. A találkozón elhangzottakról Bryan Bishopnak köszönhetően egy átirat is készült, ami egy kis ízelítőt ad arról, hogy mi zajlik a kulisszák mögött, hogyan dolgozik a csapat és hogyan hoznak döntéseket.

Bitcoin fejlesztők és terveik

Bár nem minden fejlesztő vett részt a találkozón, azonban a dokumentumból megtudhatjuk több neves Bitcoin Core fejlesztő, így Pieter Wuille, Matt Corallo és Cory Fields elképzeléseit is.

A beszélgetés egyik fő témája az új kódok voltak. A legnagyobb probléma, hogy bár a fejlesztők rengeteg verziót írnak, azonban lehetetlen ennyi kódot letesztelni, az egyik fejlesztő úgy fogalmazott, hogy ettől a mennyiségtől majdnemhogy elmegy az ember kedve.

bitcoin-code

Forrás: Bitcoin Magazine

Ez azonban természetesen nem akadályozza meg a fejlesztőket a munka folytatásában. Corey Fields 2015 óta azon a peer-to-peer kódon dolgozik, amely összeköti az összes csomópontot a globális hálózaton és a találkozón bejelentette, hogy majdnem kész van vele.

Egy korábbi interjúban Fields a bitcoin kódját egy monolitikus pacának titulálta, amivel a fejlesztők 2009 óta küzdenek. A probléma az, hogy az alkotórészek nincsenek rendesen szétválasztva, vagyis ha változtatni próbálnak egy adott részen, az akaratlanul is kihatással lehet egy másik részre is és befolyásolhatja annak működését.
A fejlesztő a hálózati kódon kívül egy másik funkción is dolgozik, az UTXO-n, ami az elköltetlen bitcoinos tranzakciók kimenete, ezzel kapcsolatosan azt ígérte, hogy hamarosan többet is elárul a részletekről.

Pieter Wullie, a SegWit fejlesztője a találkozón elárulta, hogy egy másik, a hálózat kapacitásának bővítésével kapcsolatos funkción dolgozik, valamint vizsgálja a peer-to-peer hálózaton küldött üzenetek titkosítását is.

Matt Corello a kódok felszeletelésével foglalkozik, hogy könnyebb legyen a fejlesztőknek azokkal dolgozniuk. Ő egy különösen kaotikus részen dolgozik, amit már előtte sokan próbáltak kibogozni. Corello egyike azon fejlesztőknek, akik a bitcoin core full node szoftveren dolgoznak, vagyis, hogy annak használatát egyszerűbbé tegyék. Egy másik fejlesztő Alex Morcos szerint ez azért fontos, mert sok felhasználó nem érti a valódi okot, hogy mire is jó a full node futtatása. A válasz erre pedig az ami a bitcoin lényege, vagyis hogy szuverén módon képesek legyünk megállapítani a tranzakció érvényességét.

bitcoin core-software - bitcoin fejlesztők találkozója

Forrás: Crypto Mining Blog