A Bitcoin fizetés előnyei, avagy miért minden más online fizetési megoldás szívás

Ha valaki biztat rá, hogy próbálj ki egy új technológiai megoldást, az első kérdés, ami eszedbe jut, hogy miért? Hiszen meg vagy elégedve a mostani bevett megoldással, miért kellene ezen változtatni? Ugyanígy van ez a fizetési megoldásokkal is. Tekintsük át tehát, miért is kellene Bitcoint vagy más kriptovalutát elfogadni a kereskedőknek és vállalkozásoknak.

Milyen online fizetési opciók léteztek eddig?

 • Online pénztárca: PayPal, Neteller, Skill
 • Kártyás fizetés: Mastercard, Visa
 • Banki átutalás: közvetlenül vagy valamilyen fizetési kapun keresztül

Nézzük tehát sorba az okokat.

 1. Nem te ellenőrzöd a saját pénzedet

Ha bankkártyát, online fizetési megoldásokat használsz, a szolgáltatók azt csinálnak legálisan a pénzeddel, amit csak akarnak, és nem a te érdekeidben cselekszenek. Befagyaszthatják az egyenlegedet, vagy visszatarthatják a fizetéseket. Természetesen ezek nem történnek meg gyakran, de a hatásuk akár katasztrofális lehet. Ha egy kisvállalkozásnak befagyasztják a számláját, pár hónap alatt csődbe is mehet. És ehhez elég csak annyi, hogy jogi perbe keveredett a vállalat, vagy pénzmosással gyanúsítják, és a kormány vagy a pénzügyi szervek elrendelték a tiltást. Szóval mindig van egy alapvető kockázat, hogy valami balul sül el.

 1. Bürokrácia

Ahhoz, hogy használni tudd a felsorolt fizetési megoldásokat, nagyon sok bürokratikus és adminisztratív követelménynek kell megfelelni. A pénzügyi intézményeknek rengeteg jogszabálynak és előírásnak kell megfelelni, amit kiterjesztenek rád is, és a költségeit neked kell állni.

 1. Magas tranzakciós díjak

A kártyás fizetési szolgáltatók általában 3%-os tranzakciós díjat számolnak fel, USA-ban egy átlagos banki utalás díja akár 25 dollár is lehet. Számold ki, ha éves szinten egy vállalkozás 10 millió dollár árbevételt generál, akkor 3%-os díjjal számolva 300 ezer dollárt nekik fizetsz ki.

 1. Fizetési limitek

A legtöbb bank napi vagy havi fizetési plafonokat állít be, hogy védje az ügyfelét. Ha nagyon drága árut értékesítesz a vásárlóidnak, ők azt csak többszörös fizetéssel tudják kiegyenlíteni.

 1. Országkorlátozások

Nagyon gyakori, hogy a fizetési szolgáltatók korlátoznak bizonyos országokat. Nem fizethetsz az USA-ban, Oroszországban vagy Kínában. Hogyan fejleszd a vállalkozásodat, ha nemet kell mondanod azoknak a vásárlóidnak, akik ezekből a tiltott országokból akarnak vásárolni tőled? Fizess elő különféle fizetési szolgáltatóknál, csakhogy elfogadj más földrajzi helyről érkező fizetéseket?

Ezzel szemben a Bitcoin elfogadása egy remek lehetőség, ugyanis:

 • Olcsó: az átlagos tranzakciós díj mindössze 10-20 cent (oké, néha több), még akkor is, ha milliókat utalsz.
 • Gyors: a tranzakciók regisztrációja a blokkláncban legfeljebb egy – fél óra, de ez lehet akár pár másodperc is, ha a rendszered integrálod valamilyen fizetési szolgáltatóval vagy használod a Lightning Networkot.
 • Biztonságos: Senki másnak, csak neked van hozzáférésed az egyenlegedhez. A pénz egyenesed a te kriptotárcádba megy, senki más nem férhet hozzá.
 • Könnyű használni: nincs semmi bürokrácia, akár 1 óra alatt létrehozhatsz egy tárcát, és már fogadhatod is a BTC-t.
 • Decentralizált: ez a legfontosabb, a világ bármely részéről fogadhatsz Bitcoint, senki sem akadályozhat meg. Ez a szabadság definíciója.

Már a világ 8. legnagyobb valutája a bitcoin

Tehát a Bitcoin elfogadásával a szabadságodat kapod vissza. Ezenkívül még egy nagyon fontos előnye van. Ha Bitcoinban tartod a pénzedet, akkor növeled a vagyonodat, és profitot realizálhatsz, mert a Bitcoin szűkös, csak 21 millió lehet belőle. Ez azt jelenti, hogy hosszú távon egyre többet fog érni.

Biztosan hallottál már a Bitcoin lufiról és az árfolyam ingadozásáról. Ezek azonban csak rövid távú hatások. A hosszútávú perspektíva azt mutatja, hogy a Bitcoin árfolyama folyamatosan emelkedik.

Tehát ha Bitcoinban tartod a pénzed, egy év múlva nagy a valószínűsége, hogy többet fog érni. Talán nem fogsz 1000%-os profitot realizálni mint a régi szép időkben, de még most is könnyen megduplázhatod a vagyonodat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük