Egy új megoldás Bitcoin fizetésekkel alakítaná át a fájltárolás világát

Robin Linus, a BitVM megalkotója 2023. november 11-én új white papert adott ki “Bitstream” címmel. A dokumentum egy olyan rendszerről szól, amelynek célja a fájltárolás struktúrájának megreformálása. Egy olyan használat alapú modellt javasol, amely a szerver-hozzájárulásokat bitcoin-kifizetésekkel jutalmazza.

A Bitstream által felvázolt jövőkép

A Bitstream white paper olyan módszert mutat be, amelyben a szerverek minden egyes fájlletöltésért, amelyben segédkeznek, közvetlen fizetést kapnak bitcoinban (BTC). A jelenlegi tárhely-gazdaságosság problémájának megoldására Linus modellje a szerverek profitját a tartalom iránti kereslethez igazítja. A szervereket tehát ebben a modellben a hálózat számára nyújtott szolgáltatásért, nevezetesen a fájlok terjesztéséért jutalmazzák. A rendszer “létrehoz egy könyvtárat a használható szerverekből, amelyek közül az ügyfelek választhatnak”. Értelemszerűen a rendszer kulcsa a fizetés, amelyhez Linus modellje a legjobb elérhető fizetési technológiákat használná. Mint a Lightning Network, a Liquid, a Fedimint vagy a Cashu. Egy szerződés garantálja azt, hogy az ügyfél a pontos fájlt kapja meg, ellenkező esetben a szerver büntetést kap.

A Bitstream fehér könyvben a Merkle-fa használata a fájlellenőrzésben a tárolt adatok egyediségét és biztonságát is segíti. A fájlok hashelt összetevőkre bontásával a rendszer gyorsan megerősítheti az átvitt tartalom pontosságát. Linus egy egyszerű titkosítási módszert választott, amelyben a biztonságot a bitenkénti XOR műveletek garantálják. Ha a titkosított fájl nem megfelelően dekódolódik, az ügyfél bizonyítékot kaphat róla. Erről ír a Bitstream fehér könyve. Elég sokakat megmozgatott a fehér könyv, voltak lelkes és kritikus hangok is. Ez utóbbiak szerint az ilyen jellegű felhasználói tárhelybevonás nem igazán old meg semmilyen konkrét problémát, csak jól hangzik. Linus a BitVM koncepción is dolgozott, miután múlt hónapban bemutatta annak a fehér könyvét. November hatodikán az X-en posztolt arról, hogy elkészült az első olyan mainnet tranzakció, amelynek Blake3 hash lockja Bitcoin Scriptben lett implementálva.