A Fülöp-szigetektől Magyarországig – hogyan segíthet a bitcoin a szegénységen és a korrupción?

Hogyan segíthet a bitcoin a Fülöp-szigetek tízmillió bank nélküli polgárának? Az ország korrupciós és gazdasági problémái a fejlődő világ nagy részét ugyanúgy vagy hasonlóan jellemzik. És a bitcoin ebben segíthet.

Sok ország ma is keményen kell küzdjön régi problémákkal, mint a Fülöp-szigetek Délkelet-Ázsiában. Néhány azok közül, amelyek megoldására a Bitcoint létrehozták, a korrupció, a szegénység és a pénzügyi kirekesztés. A szigeteken a lakosság közel negyede (23,7 százaléka) a szegénységi küszöb alatt él. Tízmillió polgár nem rendelkezik bankszámlával, és 180 ország közül a 117. legkorruptabb, ami megkérdőjelezi a központi hatóságok döntéshozatali képességeit.

Megélhetési válság van

Így nem meglepő, hogy az országot napjainkban sújtó gazdasági válság sem kíméli. A gazdaság még a Covid-lezárásokból sem állt teljesen helyre. Az infláció is nagy problémává vált, a filippínók megtakarításai nem tudnak lépést tartani az árakkal. A polgárok többségének 570 peso, mintegy napi 9,65 dollár (mintegy 4300 forint) minimálbérből kell élnie.

Hogyan segíthetne a bitcoin a Fülöp-szigeteken?

A Bitcoin Magazine cikke szerint a filippínók gazdasági problémáinak nagy része megoldható lenne a bitcoin elfogadásával. Egyrészt segítene a tízmillió bank nélküli fülöp-szigeteki polgárnak abban, hogy saját kezébe vegye a pénzügyeit, maga intézze a bankolást.

Többé nem lenne szükség fárasztó kérelmekre vagy különböző igazolványok és dokumentumok összegyűjtésére. Bárki tárolhat és küldhet pénzt egyszerűen egy telefon és egy internetkapcsolat segítségével.

A Bitcoin-tranzakciók emellett segítenének csökkenteni a Fülöp-szigeteken elterjedt korrupciót és az általános bűnözést. Mivel minden tranzakció nyilvánosan látható a blokkláncon, könnyebbé válna a gyanús tevékenységek nyomon követése és a rosszindulatú szereplők felkutatása.

Oktatni kéne a bitcoint

Még az infláció és a Fülöp-szigeteki peso gyengülő vásárlóereje is orvosolható lenne a Bitcoin segítségével. A Bitcoin nem fog idővel veszíteni az értékéből pusztán azért, mert valamelyik kormány többet nyomtat vagy véletlenül egy nagy aranybányát talál. Ez a tökéletes értékmegőrző és inflációs fedezeti eszköz – írja a portál kommentátora, aki maga is a Fülöp-szigetekre való.

Szegény a Fülöp-szigeteken. (Pixabay.com)
Szegény a Fülöp-szigeteken. (Pixabay.com)

Annak ellenére, hogy a Bitcoin számos problémát képes megoldani, szükséges lenne, hogy az elfogadását megfelelő oktatással párosítsuk. Ez garantálja, hogy az azt használó emberek képesek legyenek a Bitcoin teljes potenciálját kihasználni, és elkerülni az esetleges pénzügyi veszteségeket. A Fülöp-szigeteken a múltban több olyan csalás is történt, amely a bitcoinra hivatkozva szedte áldozatait. A megfelelő blokklánc-oktatás szükségessége egyébként minden más országra is vonatkozik.

A Fülöp-szigetek mint bitcoin-főváros?

A Fülöp-szigetekiek lelkes internetezők, az országot a világ “közösségimédia-fővárosának” is nevezik. A GWI globális felmérése szerint az ország a második helyen áll a kriptopénzek birtoklása tekintetében is, 12 millió kriptopénz-tulajdonos van. A bitcoin a legnépszerűbb kriptopénz az országban 37,8 százalékkal. Az ország központi banka pedig jelezte, hogy nem tervezik a kriptovaluták használatának betiltását.

Az Amnesty International korrupciós listájának részlete. (Wikipedia)
Az Amnesty International korrupciós listájának részlete. (Wikipedia)

Kommentár: Magyarországon is jót tenne a korrupciónak a bitcoin?

Természetesen azt sem hallgatjuk el, hogy Magyarország hányadik azon a bizonyos korrupciós listán. A 73. helyen áll, nagyjából Bulgáriával, Romániával, Szenegállal, Montenegróval és Jamaikával hasonló szinten. Mondjuk úgy, hogy igencsak balkáni állapotokra lehet ebből következtetni.

Emellett gondot jelent az infláció, a nemzeti valutánk gyengülése és a megélhetési költségek (főleg az élelmiszerárak) drasztikus növekedése is. A problémák zömmel hasonlóak a Fülöp-szigetekéhez. Ennek alapján Magyarországon is igencsak jó szolgálatot tehetne a bitcoin

Kapcsolódó cikkeink:

Mikor válik végre tömegessé a Web3? Mi hozhatja el az új kriptovaluta-fellendülést?

Lesz-e a gyenge forint törökké? Vagy argentinná?

Képek forrása: Pixabay.com