A Bitcoin Gold érmék felét egy bálna tartja uralma alatt

A Bitcoin Gold (BTG) árát egy bálna manipulálja, mely a forgalomban lévő eszközök közel felét tartja a kezében. Erre a megállapításra egy független kereskedő és elemző jött rá, aki inkább anonim akart maradni.

Megállapításait egy blogbejegyzésben tette közzé, ahol elmagyarázta, miért gondolja, hogy egyetlen csoport birtokolja a Bitcoin Gold nagy részét, és most ezt a készletet használják a piac befolyásolására.

Felhalmozás a Bitfinexen keresztül

Az események 2018. augusztusában kezdődtek, amikor a Bitfinex árrése éles emelkedésnek indult. A tőzsde az árrés adatokat nyilvánosan elérhetővé teszi, amely segítségünkre van egy adott coin viselkedésének a megismerésében – például összehasonlíthatjuk a short és a long pozíciók arányát.

BTG/USD emelkedés Bitfinex-en. Forrás: TradingView.

A Bitcoin Gold esetében az árrés növekedést fakó árváltozás kísérte. Míg a coin általában a szélesebb körű kriptopiacot követte, az ár azonban lefelé fordult.

BTG/USD Bitfinex-en. Forrás: TradingView.

Az elemző becslése szerint a Bitfinexen tartott 1,9 millió BTG a teljes forgalomban lévő mennyiség 38–48%-át teszi ki.

A Bitcoin Gold 2017-ben született a Bitcoin (BTC) egy forkja után, ezáltal megőrizte eredeti történelmét addig a pontig. Ez azt jelenti, hogy a Bitcoin Gold legalább annyi inaktív érmét tartalmaz, mint az őse, beleértve a Satoshi cache-t is.

Az elemző kifejtette, hogy hogyan kalkulálta ki a fenti adatokat:

“Több mint 11 millió Bitcoin (BTC) nem mozgott az elmúlt évben. A privát kulcsok kiszivárgásától félve a nagy tárcáknak alacsony a hajlandóságuk a coinok igénybevételére egy minimális hozamért. Ezért azt mondhatjuk, hogy még 11 milliónál is több BTG inaktív vagy örökre elveszett.”

Ezután az elemző 4–5 millió aktív BTG-t becsült a piacon. Amikor megkérdezték tőle, miért olyan biztos benne, hogy ez egy bálna munkája, elmagyarázta:

“A felhalmozás nagyon következetes és szisztematikus volt majdnem egy év leforgása alatt, szinte lehetetlen, hogy véletlenül több különböző entitás ugyanazt a módszert használja a felhalmozásra.”

Az elemző manuálisan is elvégezte a bálna átlagos bekerülési árának az értékelését. Összehasonlította a naponta vásárolt coinok számát az árfolyamukkal, akkor 22,86 USD jött ki, mint nullszaldós ár.

Növekszik a bitcoin gold bálna profitja

A széleskörű felhalmozódást követően a bálna elkezdte felhasználni pozícióját a piacok befolyásolására. Január elején a Bitcoin Gold ára közel 200%-kal növekedett 5 dollárról 15 dollárra. A margin mértéke esett, amikor a felfelé ívelő tendencia befejeződött.

bitcoin gold bálna

BTG/USD Longs with price superimposed. Forrás: TradingView.

A Bitcoin Gold Twitter oldalán akkoriban nem posztoltak komolyabb bejelentést, amely befolyásolhatta volna az árakat. Az elemző továbbá észrevette, hogy a Bitfinex tárcáiból később kiürítették a BTG jelentős részét.

A Binance-en végzett kísérlet kimutatta, hogy nem itt volt a cél tárca. Egy mennyiségi összehasonlítás szerint a Bithumb koreai tőzsdére kerültek ezek a források . Az elemző azt állítja, hogy ez a bitcoin gold bálna ‘elosztási’ stratégiájának része, amelynek értelmében a külső kiskereskedőket is bevonz, és ezt kihasználva a bálna szét tudja szórni a coinjait.

Tőzsdei aktivitás összehasonlítása. Forrás: Onlyforesight.com és TradingView.

Az áremelkedés azonban vissza volt tartva a Bitfinexen lévő erős ‘eladási fal’ miatt, mely körülbelül 15 dollár volt. A Bithumb-on végbement fokozott aktivitás arra enged következtetni, hogy a bálna koreai lehet, mivel a tőzsde megköveteli a nemzeti társadalombiztosítási szám meglétét egy fiók létrehozásához.

A véletlen egybeesés esélyei

A Bitfinex árrés hirtelen csökkenése azzal is magyarázható, hogy a bálna elkezdte eladni a BTG-t. Az elemző azt állítja, hogy a kereskedési csoport egyszerűen ‘megkövetelte’ pozícióját:

„Úgy gondolom, hogy a bálna eredetileg a Bitfinex-en való eladást tervezte. Majd rájött, hogy nincs elegendő likviditás ahhoz, hogy ott kilépjen, tehát most arra kényszerültek, hogy coinjaikat egy másik tőzsdére küldjék.”

A ‘követelés’ egy fedezeti pozíció rendezése a kölcsön teljes összegének kiegyenlítésével.

Ezeket a piaci manipulációs taktikákat figyelték meg a Binance-n. Az elemző kifejtette:

„A Bitfinex egy elnyomó mechanizmusként működik; minden alkalommal, amikor az árak emelkednének a Binance-on, a Bitfinex visszatartja azt. Az emberek látják a különbséget, és megpróbálnak lecsapni az arbitrázs lehetőségre. Mire azonban átvitték a BTG-jüket a Bitfinexről a Binance-re, a rés már megszűnt, és az árak kiegyenlítődtek.”

Ez jól látható a február 10-i kereskedelemben. Amint az az alábbi képen látható, a Bitfinex ára 13,8 dollár körül van, míg a Binance ára egyértelműen áthaladt az akadályon.

bitcoin gold bálna

BTG/USD Bitfinex-en és Binance-on (narancssárga vonalak), H1 gyertyák Feb. 10-én. Forrás: TradingView.

A végjátszma

Tekintettel a BTG felhalmozásba fektetett időtartamra és mennyiségre, az elemző azt állítja, hogy a kereskedők jelentős haszonra törekszenek:

“A BTG ára várhatóan megsokszorozódik a jelenlegi kb. 12 dollárról és jelentősen átlépi a 22,86 dolláros előre jelzett áttörési árat.”

Az elemző állítja hogy a potenciális cél 100 dollár lehet, ami 150 millió dolláros maximális profitot eredményezhet. A jelenlegi árleszorítási kísérletekre szükség van, hogy a kamatot ne engedjük túl gyorsan kiégni, ahogy az elemző kifejtette:

“Ha az ár túl gyorsan emelkedik, akkor hosszú távon csökken a vásárlói szándék, mivel az emberek fokozatosan profitot szereznek, és senki sem vásárolja fel a piacra dobott növekvő kínálatot.”

Jelenleg nincs arra utaló jel, hogy a Bitcoin Gold csapatának bármi köze lenne ehhez a piaci manipulációhoz. A fejlesztők nem válaszoltak az ilyen jellegű megkeresésekre.

(Készült az OnlyForesight oldal elemzése alapján.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük