Bitcoin hálózat tetején épít digitális személyazonosítót a Microsoft

A szoftveróriás Microsoft nyílt forráskódú decentralizált azonosítóhálózatot (DID) épít a Bitcoin blokkláncán ION néven.

A technológia segítségével a felhasználók digitális személyazonosítókat hozhatnak létre, például jogosítványt, egyetemi diplomákat, amivel aztán egységesen bárhol azonosíthatnák magukat. Az ION egyben lehetőséget kínálna rá, hogy ezekkel hitelesítő adatokkal alkalmazásokra és honlapokra léphessenek be. Az elosztott hálózati felépítés garantálná, hogy a felhasználók totális felügyeletet gyakorolhassanak a személyazonosítóik felett.

Az ION második rétegű hálózat a Bitcoin blokkláncán | Microsoft

“Örülünk, hogy az ION lépést tett a Bitcoin mainnet irányába a nyilvános bétaverziójában. Az ION egy nyílt, publikus, engedélymentes ‘2. réteg’ hálózat, amely olyan nyílt forráskódra épül, amit bárki megnézhet, futtathat és hozzájárulhat” – írta Daniel Buchner, a Sidetree protokoll fejlesztője a Microsoft fórumán.

A DID-ek (W3.org: Decentralized Identifiers) újfajta azonosítók, amik hitelesíthető decentralizált digitális személyazonosítókat jelentenek. Példaként: egy DID azonosítás tárgya lehet egy személy, szervezet, adatmodell, elvont entitás, szinte bármi, amivel a DID irányítója azt kapcsolni szeretné.

Buchner a közleményben kiemelte, az ION alapból úgy lett tervezve, hogy ne legyen szükség centralizált entitásokra és közvetítőkre a működéséhez, és ez vonatkozik a Microsoftra is. Szintúgy nem igényel hasznossági tokeneket vagy validátor csomópontokat vagy további konszenzus mechanikát mivel mind ezt Bitcoin lineáris blokktranzakció története biztosítja.

Mivel a DID-ek kulcsai soha nem kerülnek ki a kezedből és minden ION műveletet a készüléken írnak alá, ez biztosíték arra, hogy csak te tudod módosítani a DID-ek állapotát anélkül, hogy külön figyelni kellene az ION hálózattal történű interakciódra.

Az ION-t használók már saját DID-eket generálhatnak és az OpenID Self-Issued DID segítségével honlapokon, alkalmazásokban és szolgáltatások oldalain hitelesíthetik segítségével kilétüket. Vállalatok szintúgy használhatják a hálózatot Additionally, companies and other entities could use ION to issue digitális ellenőrizhető hitelesítő adatok generálásához az ügyfeleiknek.

Kapcsolódó:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük