Biohacking: Microsoft új szabadalma a testünket használná kriptovaluta bányászatra

A Microsoft egy olyan rendszer létrehozását javasolta, amely a kriptovaluta bányászatot különböző emberi tevékenységekhez kötné. 

A Szellemi Tulajdon Világszervezetének (WIPO) múlt csütörtökön benyújtott szabadalmi kérelmében az amerikai szoftveróriás azt írja, hogy egyes szkennerek olyan meghatározott feladatokhoz köthető aktivitást észlelhetnének (pl. agyhullámok vagy testhőmérséklet konvertálásával), mint például a hirdetések megtekintése és az arra fordított idő. Ezt az időt számítógépek számára olvasható adatokra alakítanák át és különböző komputációs problémákat oldanának meg egy proof-of-work protokoll mechanizmus keretében.

“Egyes hagyományos kriptovaluta rendszerek által megkövetelt hatalmas számítási feladatok helyett a felhasználók tevékenységéből nyert adatok lennének a proof-of-work. Tehát a felhasználó tudtán kívül képes lenne számítási szempontból nehéz problémákat megoldani”, olvasható a szabadalmi kérelemben.

Kriptovaluta bányászatra is használható

A rendszer emellett kriptovaluta bányászatra is használható lenne. A már említett érzékelők észlelnék azt, amikor a test fizikai feladatot hajt végre, így az így nyert adatokat blokkok felfűzésére használhatnák. Többféleképpen nyernének adatokat, többek között a fejhez csatlakoztatott szkennerekkel, amelyek az agyhullámokat figyelnék és azokat használnák fel a kriptobányászathoz. A Microsoft szerint a rendszer még ösztönözheti is a felhasználókat arra, hogy bizonyos feladatokat elvégezzenek. A szkennerek képesek lennének felismerni a végzett tevékenységek típusát is, például olvasás közben a mentális koncentrációt. Ezeket a jeleket adatokká alakítanák át, majd segítségükkel ellenőriznék a blokkokat és kriptovalutákkal jutalmaznák a felhasználót.

2017 végén már egy holland vállalat megvizsgálta azt, hogy az emberek elegendő energiát tudnának-e termelni a kriptobányászathoz. Teszteredményeik szerint 37 ember, néhány óra alatt összegyűjtött testhője elegendő lenne egy számítógép számára, ami nagyjából 8 napig tudna folyamatosan kriptovalutát bányászni.

Bár a Microsoft tervei már készen vannak, még nem világos, hogy miként is implementálják a jogi, adatvédelmi és még etikai kérdéseket felvető ötletet. a valóságban is létrehozzák-e. Az sem egyértelmű, hogy a protokoll egy már meglévő protokollt forkolna vagy egy teljesen új blokkláncon alapulna. A cég viszont írja a szabadalmi kérelemben, hogy a rendszer teljesen központosított lenne. Tehát az ötlet nem rossz, de pontosan a kriptovaluták által teremtett decentralizációnak megy neki. Már így is a nagy techvállalatok markában vagyunk, ezzel a kezdeményezéssel még az agyhullámaink is egy cég kezében összpontosulnának.