Honnan lehet tudni, hogy elértük a bitcoin árfolyamesés legalját?

7 nap alatt több, mint 27%-ot esett a bitcoin árfolyama köszönhetően a LUNA/UST stabilcoin összeomlásának. 

A piacon extrém pánik uralkodott a héten, rég nem látott volatilitást tapasztalhattak a befektetők. Csütörtökön elesett az eddig betonbiztonsnak hitt 30 ezer dolláros támasz is. Végül 26 ezer dollárról pattant vissza a bitcoin árfolyama, ami péntekre már sikeresen ismét maga mögé tessékelte a 30 ezer dolláros szintet.

Akik éppen nem pánikolnak, most azon törik a fejüket, érdemes-e most beszállni, vagy további árfolyamesés várhat még a bitcoinra.

A hét legfontosabb kriptovaluta hírei egy helyen

Mielőtt csütörtökön teljesen összeomlott volna a kriptopiac, történtek más fontos dolgok is a szektorban.

Az Instagram tervei szerint integrálja a vezető platformok, például a Solana, az Ethereum Flow és a Polygon nem-helyettesíthető tokenjeit (NFT). A platform az NFT-rajongók egy kiválasztott csoportjára fog összpontosítani az Egyesült Államokban, majd ezt terjesztik ki várhatóan az összes felhasználóra fokozatosan. Azt is megerősítették, hogy az Instagram támogatni fogja a népszerű kriptotárcákat, mint például a MetaMask.

A negyedéves jelentések szerint a Coinbase kriptotőzsde veszteséges. A tőzsde kereskedési volumene január és március között mintegy 44%-ot zuhant, miután az év első negyedévében a kriptovaluták magas volatilitása elijesztette a befektetőket. A tőzsde így 430 millió dolláros nettó veszteséget írhat le magának, ami egyébként jóval magasabb, mint a Wall Street elemzői által várt 47 millió dolláros hiány.

A LUNA és UST összeomlása

Pánikeladás tört ki, teljesen lenullázódott a LUNA altcoin árfolyama. Történt ez az után, hogy a hozzá kapcsolódó UST stabilcoin hétfőn, három napon belül már másodszorra veszítette el az 1 dolláros árfolyamrögzítést. Az árfolyamzuhanás arra késztette a Terra token Bitcoin fedezetének kezelőjét, a Luna Foundation Guardot (LFG), hogy gyorsan nagymennyiségű (több, mint 40 ezer (!) BTC-t) adjon el a fedezetből. Ez magával rántotta a teljes kriptopiacot.

Egyes piaci pletykák szerint a Citadel, a BlackRock és a Gemini állhatott az UST összeomlása mögött.

A Terra fejlesztői több alkalommal leállították a blokklánc működését, hogy tervet dolgozzanak ki a hálózat újjáépítésére. A terv egyelőre alakulóban van.

Eközben a Terra Reddit fórumán egyre többen írnak öngyilkossági kísérletről, próbálnak segítséget kérni, miután többen is komoly összegeket fektettek a korábban jobb napokat is megélt, ígéretes kriptovalutákba.

Minden rendben

Stabilcoin, ami már nem stabil

A piacon a pánikot tovább növelte, hogy egy rövid időre a legnagyobb stabilcoin, a USD Tether is elszakadt az 1 dolláros árfolyamrögzítéstől.

A Terra összeomlása után Justin Sun megnyugtatta a felhasználóit, hogy a TRON DAO összesen 2 milliárd dollárt tervez elkülöníteni a másik stabilcoin, a TRX árfolyamcsökkenésének megakadályozására.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter nemrég a Terra összeomlását idézte, hogy a stabilcoinok szabályozása mellett érveljen egy nemrég tartott kongresszusi meghallgatáson.

El Salvador pedig kihasználta az alkalmat, ismét bevásárolt bitcoinból. Az ország ismét bevásárolt 500 bitcoint, darabját átlagosan 30744 amerikai dollárért. Így a Bloomberg szerint jelenleg 2301 BTC-t birtokol El Salvador.

Mikor érjük el a bitcoin árfolyamesés legalját?

Miközben teljes pánik tombol a piacon, az élelmesebb befektetők már startra készen állnak a vételi gomb felett. Sokan azt találgatják, milyen árfolyam szinten áll meg a kriptopiac esése, mikor lehet már vásárolni. A Trading Room technikai oldalról közelítette meg a kérdést, hogy segítsen eligazodni a vérzivataros időben.

NEM BEFEKTETÉSI TANÁCSADÁS KÖVETKEZIK.

A lokális alj meghatározásához az RSI és a mozgóátlagokat hívhatjuk segítségül, hogy az általános piaci kereskedési hangulatot fel tudjuk vázolni. A rövidtávú grafikont a TradingView elemző eszközén mi is megvizsgálhatjuk közelebbről.

A lokális minimum esetén az árfolyam nem esik tovább – sőt egy 20-50%-os emelkedést is tud hirtelen produkálni az árfolyam ahogy felpattan a mélypontról.

Akkor beszélhetünk igen medvés momentumról, ha az  RSI 30 alatt van és bár próbálkozik felfelé az 50-es érték irányába kitörni, de folyton visszaesik 30 alá huzamosabb ideig. Hogy mit jelent a huzamosabb ideig? Ha az RSI 10 és 50 között pattog egy hétig és mindeközben az árfolyam több, mint 30%-ot esik 1-2 hét alatt, akkor (már érzetre is) erős csökkenő trendről beszélünk. Ekkor kereshetjük az esés alját.

Lokális minimum a bitcoin grafikonon

A négy órás grafikonon május 5-e óta nem járt 30 pont felett az RSI értéke – azóta a bitcoin árfolyama 39 ezer dollárról 30 ezer dollár alá esett (25%+ esés). Ha még nem vette volna valaki észre, akkor a grafikon szerint medvés hangulatban van a piac 🙂 Azonban az RSI most már gyorsan közelít az 50 ponthoz, így a tegnap tapasztalt 25500 dolláros bitcoin árfolyam volt feltehetően a rövidtávú lokális mélypont.

bitcoin árfolyamesés legalja

Hol lesz a medve piac alja

Az, hogy lokális minimumot elértük, nem jelenti még azt, hogy az abszolút esés alját is elkaptuk. Ehhez a napi grafikonon az RSI vonalának keresztezni kellene a mozgóátlag vonalát. Az igazán erős vételi jelhez minimum egy, de ideális esetben két gyertyának is úgy kell zárnia, hogy az RSI az MA fölött legyen. Ha megtörtént a keresztezés, akkor az feltehetően a hosszabb távú trendben is elhozta a minimumot.

Érdemes megnézni, hogy a legutóbbi zuhanás hogyan alakult ki.

Amennyiben organikusan alakult ki (azaz lassan bontakozott ki) a lokális minimum, az árfolyam szinte biztosan tesztelni fogja újra azt a szintet, és feltehetően egy gyors letöréssel alakítja ki az abszolút minimumot, amivel a tőkeáttételes pozíciókat ki is üti pillanatok alatt az árfolyam. Ekkor érdemes a vételi megbízást az organikusan kialakult minimum alá rakni kicsivel, innen jöhet majd a felpattanás.

Ha extrém gyorsan történt a letörés és ennek megfelelően a visszapattanás is szuper gyors volt, akkor nem biztos, hogy ugyanerre a szintre visszatesztel az árfolyam. Ekkor megállhat a 61,8 – 78,6 Fibonacci szinteken és onnan pattanhat fel később. Ez esetben érdemes vagy korábban beszállni, amivel kockáztatjuk, hogy nem a legeslegalját kaptuk el az árfolyamnak, vagy a Fibonacci szintekre betenni a vételi megbízást. 3-5%-os stop loss bőven elég, hiszen gyors és erőteljes mozgást várunk.

Az exit stratégiához szintén használhatjuk az RSI-t, ha minimum 1 gyertyával 70 pont felett zár a grafikon és az RSI keresztezi ismét az mozgóátlagot, biztosan túladott lett a hangulat a befektetők körében és jöhet az eladás.

Az RSI nem kristálygömb, de jól mutatja az aktuális piaci hangulat változását, így segít kiküszöbölni az érzelmeket egy-egy hirtelen kialakult kereskedési helyzetben.

Makro trend

A héten már az összeomlás előtt is a hosszútávú árfolyam trend lefelé csorgott. A Bitcoin árfolyama a 2021. november 10-i 69 000 dolláros történelmi csúcs elérése óta folyamatosan csökken. Mind a heti RSI, mind az MACD csökkenő tendenciát mutatott már május elején is.

A legfontosabb faktor ugyanakkor, ami a BTC árfolyamot jelenleg befolyásolja, az általános pénzpiaci bizonytalanság. A bizonytalanság nem csak a kriptopiacokra van negatív hatással a részvénypiacok is negatívan teljesítenek. Ez azért kiemelkedően fontos, mert a technikai faktorok mellett a makropiaci viszonyokat is szem előtt kell tartani.

A Bitcoin történetének fennállássa alatt ugyanis a hagyományos pénzpiacok szinte csak felfelé meneteltek. A kriptopénzek vízválasztó eszközcsoporttá érése tehát most zajlik le. Azaz, hogy képesek lesznek-e fennmaradni az egyre jobban kiterjedő globális válság során is.

A mondás úgy tarja: most minden másképp lesz. Valóban?