A bitcoin határidős ügyletek varázsa

Tovább nő a bitcoin határidős ügyletek száma és volumene mióta 2017 végén a CME és a Cboe elindította saját bitcoin határidős termékeiket. Szakértők szerint a csökkenő volatilitás és a tisztább szabályozói környezet egyre jobban fekszik a tradicionális befektetői köröknek.

Tovább nő a bitcoin határidős ügyletek száma

Piaci elemzők szerint a bitcoin határidős termékek népszerűsége töretlenül nő. Tim McCourt, a CME részvény és alternatív befektetési termékekért felelős vezetője az alábbiakat nyilatkozta:

“Továbbra is folyamatos növekedést tapasztalunk mind az átlagos napi volumen, mind a nyitott pozíciók tekintetében. A volument stabilan növekszik a decemberi indulás óta. Ez nem egy egyoldalú termék, mert van keresleti és kínálati oldala is. Erős a kereslet az ügyfelek részéről, mivel a határidősök és a pénzpiacok között nagyon alacsony az alap spread.”

Jelentések alapján július 5-én óriásit ugrott a bitcoin határidős kereskedelem egészen 6 739 ügyletig. Ez a szám lényegesen nagyobb mint az ezt megelőző átlagos napi 2 800 ügylet.

Kisebb volatilitás, jobb szervezettség

A bitcoin az altcoinokhoz képest ki van téve a vad árfolyam mozgásoknak. Az azonnali piacokon való kereskedés sokszor rosszul sül el a kereskedőknek, különösen a kriptopénzeknél, ahol minden olyan kiszámíthatatlan. A bitcoin határidősök megvédik a kereskedőket a piaci volatilitástól.

Az Interactive Brokers Group vezető piaci elemzője, Andrew Wilkinson hozzáfűzte:

“Az azonnali piacokkal szemben a bitcoin határidősöknek kisebb a volatilitása és egy fokkal jobban szervezettebb. A határidős piacok előnye, hogy előnyt kovácsolhatsz az árfolyam mozgásokból és sokkal átláthatóbbak az árak is.”

A bitcoin határidős ügyleteknek megvan a hátulütője is. Wilkinson szerint likviditás hiány és lelkesedés jellemzi ezeket a piacokat. Wilkinson azt is kritikaként vetette fel, hogy nincs olyan befektető, aki ki tudna lépni egy long pozícióból mikor az árak elkezdenek esni.

A pénzben elszámolt határidősöknek nincs hatása a bitcoin árfolyamra

A bitcoin határidős piac népszerűsége ellenére nincs nagy hatása a mögöttes eszköz árára. Számos alkalommal felvetették elemzők, hogy a CME és Cboe BTC határidős kereskedés bevezetése szerepet játszott a bitcoin áresésben, állítja a FED, a Bitcoinist cikke alapján.

Ez a következtetés két okból is hibás. Először is a BTC határidősök készpénzben kerülnek elszámolásra, ami nem befolyásolja a mögöttes termék mozgását. Azaz, a határidős piacoknak nincs káros hatása az eszköz volumenére. Másodszor, a teljes BTC határidős piac nem több, mint csepp a tengerben az azonnali kereskedési piacokhoz képest.

Kövess minket Facebookon és Instagrammon.

Van egy sztorid? Oszd meg velünk és megírjuk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük