Bitcoin internet nélkül – forradalmi fejlesztés Afrikából

A blokkláncok és a kriptovaluták előnyeinek élvezéséhez alapvetően egy komoly feltétel van, ez pedig az internethez való hozzáférés. Persze voltak már eddig is megoldások, amelyek lehetővé teszik az internethozzáférés nélküli kriptotranzakciókat is, de azért ez nem volt mindennapos. Most viszont milliók számára válhat elérhető a bitcoin, olyanok számára, akik eddig az internethozzáférés hiánya miatt nem érhették el a protokollt. A dél-afrikai fejlesztő, Kgothatso Ngako GSM-alapú innovációjáról van szó, amely a Machankura nevet viseli.

A Machankura milliók életét változtathatja meg

A Machankura amúgy a pénzt jelenti szlengben a Dél-afrikai Köztársaságban. Ngako vagy ismertebb nevén KG, nemrégiben interjút adott, amelyben arról beszélt, hogy remélhetőleg fejlesztése még több ember számára elérhetővé teszi az általa annyira szeretett bitcoin hálózatot. Fontos tudnivaló, hogy Afrikában kétszer annyi mobiltelefon van már, mint amennyi ember. Viszont nagyon kevés még az internettel is bíró okostelefon. A telefonok többségét smsezésre, szöveges üzenetek küldésére használják. Ez gondolkodtatta el KG-t, aki végül először egy Exonumia nevű applikációt fejlesztett ki, amely a bitcoinról biztosít oktatási anyagokat több tucat nyelven. Arra gondolt, hogy ha az emberek megértik a bitcoint, akkor jobban átlátják a pénzügyek világát és végül az életminőségük is javulhat. Az Exonumia elég gyorsan népszerűvé vált, így KG tovább gondolkodott, hogyan tehetné elérhetővé a bitcoint ténylegesen az afrikai emberek számára. Így jutott el a Machankura ötletéhez, amely nagyon egyszerű módon működik.

Manchakura

A felhasználóknak fel kell hívniuk egy telefonszámot, ezután pedig egy menübe érkeznek. Itt információkat hallgathatnak meg a bitcoinról, de akár regisztrálhatnak maguknak egy Machankura-fiókot is. Ha ez megvan, akkor már konkrétan egy kriptotárca menübe lépnek. A Machankura segítségével aztán Lightning kompatilibis applikációk telefonokon vagy számítógépeken küldhetnek bitcoint az adott telefonszámra, ami konkrétan egy Lightning-cím innentől kezdve. A Machankura ráadásul partnerségre is lépett a Bitrefillel és a “One for you” nevű kuponszolgáltatóval. Az eredmény? Most már egy telefonnal rendelkező, de internethez hozzá nem férő afrikai ember is vehet bitcoint és el is tudja ezt költeni. Persze KG aggódik azért, hogy a kormányok hogyan fogadják majd a bitcoin szolgáltatást. Illetve az is kérdés számára, hogy tudja megoldani, hogy a SIM kártyák legyenek majd a privát kulcsok. De az eddigi is hihetetlen eredmény, ahogy Vitalik Buterin mondta nemrég, a kriptovalutáknak most már tényleg meg kell mutatniuk a hasznosságukat.