Egy újabb mesh eszköz, amivel internet nélkül lehet BTC-t adni-venni

A mesh hálózatokról már elég sokszor írtunk ez elmúlt években, hiszen ez egy olyan lehetőség, amely a korlátozott interneteléréssel bíró helyeken is képes peer-to-peer kommunikációt biztosítani. Ez nem csak ott problémás, ahol nagyon messze vagyunk egy hálózati elérési ponttól, hanem ott, ahol az állam bármikor lekapcsolhatja az internet elérését. Nem egy és nem kettő ilyen megoldás született már a világban, még 2019-ben írtunk a Bitcoin Venezueláról, amellyel a Blockstream műholdjaira csatlakozva lehetett bitcoin tranzakciót végrehajtani. És nem kellett hozzá se mobiljel, se internet.

Újabb mesh eszköz került piacra

Ezek a meshhálózatok talán nem kapnak akkora hírverést, de fontosak és komoly lehetőséget biztosítanak a decentralizált hálózatok használatához. A Githubon megjelent poszt szerint a venezuelai Locha Mesh mesh eszköz projektje is a végéhez közeledik. Az első terepen végrehajtott tesztek azt bizonyították, hogy a startup eszköze akár 7 kilométernél is nagyobb távolságban is képes jelet küldeni. Pontosan 7,16 kilométer volt az a távolság, amelyről még sikeres adatküldést hajtottak végre. Már korábban is tesztelték az eszköz határait, de ennél messzebbre eddig még nem jutottak el.

Mesh eszköz
Forrás: twitter.com

Luis Ruiz, a Locha technikai vezetője szerint további teszteket fognak végrehajtani a közeljövőben, hogy még nagyobb távolságot tudjanak elérni. Ezekben a tesztekben különböző időjárási körülmények között is tesztelni szeretnék a működési lehetőségeket. Azt azért meg kell említeni, hogy a tesztekben egy antennát használtak node-ként. Ez volt 7,16 kilométerre az eszköztől és bármilyen interferencia lecsökkentheti a működési határokat. És ugye nem csak a sivatagban kell egy ilyen megoldást tesztelni, hanem városi környezetekben is, ahol aztán bőven lehet zavaró tényező.

Az internethálózat nélküli esetekben a Locha rádióhullámokkal küldi a jeleket nagy távolságra és az adatátvitelt közbeiktatott node-ok viszik a mesh hálózaton keresztül. Ez pedig azt jelenti, hogy a venezuelai tesztnél 7 kilométerenként kell lennie egy antennának, hogy működjön a kapcsolat. Ergo egy 120 kilométeres távolság lefedésére elegendő 17 node. Értelemszerűen a node-ok ingyenességét a tulajdonosnak, fenntartónak kell biztosítania. A Locha weboldalán az eszköz már vásárolható, 60 ezer forint körüli forintért. Egyértelműen nem az átlagos felhasználói közönségnek, inkább a technikai érdeklődésű közönségnek szól a termék.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.