Bitcoin internet nélkül: avagy hogyan kereskedik egy fejlesztő a hálózaton kívül

Nagy lépés volt a hálózaton kívüli kereskedés számára a Samourai Wallet és a goTenna közös projektje, amely lehetővé teszi a tranzakciók lebonyolítását offline. Ez azonban nem mindenki számára volt kielégítő. Rigel Walshe, új-zélandi fejlesztő egy közülük.

Walshe kísérletét a Twitteren követhettük figyelemmel: egy 27 dolláros Android okostelefonnal és 4 goTennával (szállítható eszközök, amik képesek a hálózaton kívüli rádiójelek adására) felszerelkezve sikeresen lebonyolított egy bitcoin tranzakciót az internet segítsége nélkül.

De mégis hogyan csinálta?

Először is a Google Maps segítségével kifejlesztett egy olyan közvetítő utat, ami a goTenna 6,4 km-es hatókörén belül működik (mivel Walshe Aucklandben, egy viszonylag hegyvidéki területen dolgozik, ezért fontos megemlítenünk azt is, hogy olyan magaslatokat kellett találnia, ahol nem volt akadályozva a rádiójelek továbbítása).

Minden egyes felállított goTenna után, amik egyébként egy-egy rejtett közvetítőállomást is tartalmaztak, Walshe egy tranzakciót küldött a barátnőjének, aki az okostelefonján a goTenna hálózatára kapcsolódva várta, hogy sikeresen megérkezik-e az. Még egy fontos megemlíteni való, hogy bár magához a tranzakció elindításához és fogadásához nem volt szükség internetre, de Walshe barátnője csak úgy tudta megnézni azt, hogy valóban megérkezett-e, hogy azt az interneten keresztül a blokkláncon ellenőrizte.

A felszerelés az offline bitcoin tranzakcióhoz – basic okostelefon, goTenna, SamuraiWallet

A három helyszín közül kettőről sikeres volt a próbálkozás, a harmadiknál pedig valószínűleg csak azért nem, mert az már a goTenna hatókörének a legszélére volt felállítva.

A legfontosabb tanulsága a próbának Walshe számára is az volt, hogy bár magát a tranzakciót sikeresen lebonyolította, a jövőben problémás lehet az, ha nincs lehetőség arra, hogy megbizonyosodjunk, a másik fél valójában megkapta azt. Így muszáj lenne teljesen a másik félre támaszkodni abban, hogy ezt pontosan lekommunikálja nekünk. De ha a jövőben valamilyen analóg üzenetet lehetne küldeni a sikeres üzletről, az nagyon pozitív lenne a hálózat számára.

“Egy katasztrófaterületen… mondjuk a Katrina hurrikán után vagy egy háborús övezetben, az embereknek nagy eséllyel nincs lehetősége arra, hogy megerősítsék a másik számára, hogy a tranzakció megérkezett, hiszen a goTenna egy passzív fogadórendszer. Egy visszaigazoló üzenet csökkentené a kockázatot azok számára, akiknek nincs hozzáférésük egy olyan megoldáshoz, mint például a Blockstream műholdja.”

Na, de mit jelent ez a jövőre nézve?

Bár Walshe kísérlete sikert hozott, a hálózaton kívüli tranzakció ideje még odébb van. A mindössze két sikeres tranzakció kivitelezése rengeteg munkát igényelt, hiszen külön hardvert kellett felállítani, a jelek közvetítéséhez pedig számos antennát kellett biztosítani a kijelölt területen.

Ezt leszámítva, az offline megoldások kialakítása sokat hozhat a Bitcoin számára, hiszen ahogy azt Walshe is megemlítette, “a Bitcoin becsmérlőinek egyik fő ellenkezése az internet-hozzáférés szükségességéből ered”.

Ezek a kísérletek ráadásul azt is megmutatják, hogy mekkora kreativitás rejlik a Bitcoinban, és bár még csak az elején járunk, de alapvetően megváltoztathatja a jelenleg még lehetetlennek hitt dolgokat is.

Walshe reméli, hogy mások is követni fogják a példáját, és megpróbálják megdönteni az általa felállított rekordokat. Nem ez lenne az első alkalom, hogy a blokklánc technológiája egy játék miatt fejlődik előre.

Walshe játéka elég drága volt, állítása szerint pedig az infrastruktúra felállítása okozta a legnagyobb gondot. A nehézségek ellenére folytatni fogja, hiszen szeretné néhány “érdekesebb terepen” is kipróbálni a technológiát.

Walshe még ennyit tett hozzá: “Rengeteg lehetőség rejlik a goTenna és a drónok közös használatában. Nézzük, kinek milyen ötletei támadnak!”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük