Kriptopénz tranzakciók rádióhullámokkal

Sokaknak a kriptopénz jelenti a pénzügyi szabadságot a bankok és kormányok túlhatalmával szemben. A hardcore kriptopénz-hívők egy napon azt remélik, totálisan kiiktathatják a bankokat és a kormányokat életükből és a hálózaton kívül nem kell többé a hatóságokkal törődniük. A kriptopénz tranzakciók rádióhullámokkal segíthetnek elérni ez a radikális állapotot.

Az egyik gyenge pontja a blokklánc hálózatoknak a függősége a centralizált villamosenergia hálózatoktól és persze az internettől. Felmerül a kérdés ilyen esetekre, hogyan tud valami pénzügyi szabadságot garantálni, ha nem tud elszakadni egy kormányzati infrastruktúráktól/hálózattól? Hogyan tudná a kriptó leváltani a hagyományos pénzeket, ha de facto használhatatlan, ha elmegy az áram?

A Burst fejlesztőinek megvan a válaszuk a kérdésre: napenergiával működő blokkláncok, melyek a hálózattól szeparáltan működnek. Állításuk szerint már sikeresen teljesítettek egy napenergia hajtotta kriptopénz tranzakciót rövid rádióhullám-kitörések használatával. Mialatt más projektek rádióhullámokat használnak a tranzakciók feldolgozására, a Burst az első, mely teljes mértékben hálózaton kívüli tranzakciót hajtott végre, ami olyan esetekben is hasznossá teheti a kriptopénzeket, mint például természeti katasztrófák vagy az elmaradott, off-grid régiók segítése.

A projekt a ‘Call for Code’ hackathon keretében született, melynek célja, hogy társadalmilag hasznos projekteket fejlesszen. Az egyik ilyen terület a humanitárius segélyek területe. Daniel Jones a következőképp jellemezte a projektet:

A rádió infrastruktúrát gyakran lenézik, de közismerten rádiót alkalmaznak természeti katasztrófák bekövetkeztekor. A Burst coint merevlemezekkel bányásszák és sokkal kevesebb áramot fogyaszt. Ami pedig a rádió kifejlesztését illeti, az már kész. Nem nehéz csomagokat küldeni rádión keresztül, az fontos, hogy a helyes eszközöket kell használni és közben milliárdnyi szabályozást kell ismerni.

Steampunk rádió illusztráció

A Burst segítségével még akkor is tranzaktálhatnak az emberek, mikor elmegy az áram, vagy háború következtében leáll a pénzügyi rendszer, vagy a hálózati blokkláncok elérhetetlenek/megsemmisültek. A pénz egy apokaliptikus környezetben használhatatlan, és ez vonatkozik nem csak a hagyományos pénzekre, de a bitcoinra is. De nem úgy a Burst. Elméletben nincsenek hatással rá infrastrukturális zavarok, központi kormányok pedig nem tudják befolyásolni az értékét vagy azon képességét, hogy tranzaktálni lehessen vele. Eközben továbbra is garantálná a blokkláncoktól elvárt módosíthatatlanságot.

Projekt szintén lehetővé teszi, hogy a használói jelezzék, ha életben vannak és anélkül képesek üzenetet küldeni, hogy kiderülne, hol tartózkodnak pontosan egy háború sújtotta övezetben. Jones pontosan emiatt hajtotta végre az első tranzakciót, hogy demonstrálja a ‘bizonyíték az életre‘ (proof-of-life) koncepció alkalmazhatóságát.

Így magyarázta:

A tranzakció …egy többfaktoros hitelesítés volt a ‘bizonyíték az életre’ koncepcióra….  Egy katasztrófa idején…vannak olyan esetek, mikor meg kell győződnöd róla, hogy hitelesíteni tudja magát neked valaki anélkül, hogy látnád…. a walletet egy olyasvalakihez rendeltük, aki végrehajtott egy díjköteles tranzakciót azért, hogy így igazolja a címzett walletnek, hogy életben van. Ez számunkra egy bizonyos szintű bizonyosságot biztosít, a wallet seed, a cél wallet ismert összeg + díj vagy üzenettartalmának segítségével.

Érdemes hozzátenni, a rövidhullámú rádiózást a törvények mindenhol szabályozzák és hatóságilag elismert igazolvánnyal kell rendelkezni a gyakorlásához. A licencelt amatőr rádiósok akár még a Nemzetközi Űrállomással, űrsiklókkal és más járművekkel is képesek kommunikálni és az engedélykötelezettségre azért van szükség, hogy nehogy megzavarják például a légi közlekedést. Többet megtudhattok az amatőr rádiózásról itt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük