A bitcoin ismeretlen ‘császárai’: a rejtélyes magazin címlap, ami fölött nem tud napirendre térni a kriptoközösség

Akármennyire is globális a bitcoin, még mindig egy aprócska kis közösség.

CoinCash ATM Pécsett és Szegeden

Ezért is keltett feltűnést nemzetközi berkekben egy friss Fast Company South Africa sztori. Ugyanis nem minden nap kerülnek fel egyesek egy magazin címlapjára, mint a “Bitcoin Királyai”. Ennek ellenére a kriptoközösség jelentős többsége így ismerkedhet meg először JT Foxx-al és Mao Lal-al.

Egy szerdai twítben harangozta be a júniusi számát a magazin és a magazin a két eddig ismeretlen szakértőről hosszasan ír a “Kriptopénzek mesterei” című cikkben.

A sztorit és a magazin borítóját felkapta a kriptoközösség, de az örömódák helyett inkább a tanácstalanság tükröződött a legtöbb kommentelő fejében.

“Kik ezek az emberek?”
“Komolyan, kik ezek az emberek? A kriptoban vagyok örök idők óta, de egyszer sem láttam őket.”

Amikor meg nem a tanácstalanság volt az uralkodó, akkor jöttek a gifek, a gifek, plusz a ráadás gifek.

Egyesek szerint a Bogdanoffék vannak a háttérben, akik szintén közkedvelt kriptomém szereplők

Néhányan megengedtek pár vicces kritikát is a két felkent szakemberről.

“Jobb oldalt Satoshi, a balon Nakamoto.”
“Bal oldalt a helyi kebabosom, a jobb oldalon a földrajz tanárom.”

Mások a frusztrációjuknak és kritikájuknak adtak hangot.

“Szégyellhetnétek magatokat lol. Kik ezek a bohócok? Mit tettek a kriptoközösség jobbulásért? Tippeljek? F-nektek.”
“JT Foxx egy jól ismert csaló, aki ‘vagyon szemináriumokat’ tart hotelekben a világ minden táján. Egy igazi SIMLIS. Kígyóolaj ügynök hamis Morgan Freeman narrációval a prezentációiban. Nem viccelek.”

A viccet félretéve

A Twitter kommenteket félretéve a két ‘szakember’ a Fast Company Dél-Afrika júniusi számában szerepelt és bizonyíthatóan befektettek a kriptogazdaságba.

JT Foxx és Mao Lal a CryptoGold céget reprezentálja.

Az elérhető anyagok alapján egy bányászvállalkozás, ahol “részvényeket lehet venni a bányászhardverekben anélkül, hogy komplex hardverekkel és szoftverekkel kellene törődni”. A cég egy “saját bányászfarmmal rendelkező bányász szakértőkből álló csapatból áll” és ötféle coin csomagot kínál változó árakon.

A Cryptogold nem sokkal korábban egy saját coint is kibocsátott (az oldalt levették: http://mycryptogold.eu/) CryptoGoldCoin néven, aminek az árfolyama az aranyhoz van rögzítve.

Az összes információ ellenére viszont folyamatos a spekuláció a vállalkozás legitimitásáról és sokan egy újabb átverést gyanítanak a háttérben.

Az első ilyen jel már a magazin borítóján észrevehető. A két úriember a képen egy A3 bányászt tart amit elsősorban a Siacoin bányászatára használnak miközben “bitcoin királyoknak” vannak titulálva.

“Akárki is dobta össze ezt az átverést nem a legszínvonalasabb. Egy antminer A3 blake2b bányászt tartanak kezükben amit a SIA-nál használnak miközben a cím szerint ők a Bitcoin királyok”
“Annyira tapasztaltak vagytok a kriptoban, hogy bitcoin királyainak hívatjátok magatokat miközben egy Sia coin bányászt tartotok a kezetekben. Hagyjátok a fesztivált lol.”

Még több gyanús nyom

Közben a magazinnal is bajok vannak. Charlie Lee, a litecoin alapítója jegyezte meg:

A valós kérdés… ez a Fast Company Africa, az a Fast Company?

Az amerikai üzleti magazinnak a Fast Company-nak, amely több mint 2.35 millió Twitter és 1.2 millió Facebook követővel rendelkezik, egyértelműen semmi köze a dél-afrikai változathoz és annyi utalás van a dél-afrikai brancsra, hogy külön szekció foglalkozik a dél-afrikai sztorikkal.

És persze van még más hiba is.

Az önmaga által “kriptokirálynak” titulált JT Foxx-ról nagyon nehéz eldönteni mit is jelent az a “vagyon coach” munkakör és hogy pontosan mit is tud a technológiáról.

“Érdekelne hogy mit is tudsz eddig #átverés”

Egyesek Foxx-ot “zseninek” és egy igazi “inspirációnak” kiáltották ki.

“Inspirációs példa arra milyen gyorsan lehet valaki sikeres!! Van valami amit nem tudsz csinálni JT? Akárki, aki a legnagyszerűbb vagyon és siker coach-ot keresi a planétán… csekkoljátok JT Foxx-ot és a coaching csapatát!!!”

Egyelőre nincs biztos válasz arra, hogy ez mit is jelent pontosan a kriptoökoszisztémának. Az tény, hogy a kriptopénzek népszerűségének növekedésével exponenciális mértékben megugrott a frissen csatlakozók száma. Most már olyanok is lehetőséget látnak a kriptopénzekben, akik eddig csak szűk pátriárkájukban tevékenykedtek (értsd: MLM, Ponzi, coaching, kurzusszervezők).

A kriptoközösség csendes többségének érdemes fokozott óvatossággal kezelni azokat a személyeket és vállalkozásokat, amelyeknél fennáll a csalás gyanúja és a jelen twitteres történetet ajánlott okulásul elraktározni.

És hogy mi lesz a bitcoin királyaival, Foxx-al és Lai-val? Reméljük, hogy a nemzetközi kriptoközösség figyelme jó irányba befolyásolja az amúgy sem szilárd lábakon álló üzleti modelljüket.

Utolsó figyelmeztetésül a CryptoGold Magyarországon is aktív (az oldal megszűnt: cryptogold.hu) és ajánlott a fent leírtak elolvasása után befektetési döntéseket hozni, már ha netán valamelyik közvetítőjük felkeresi az Olvasót.

Balaxi

Dream. Fulfill. Repeat. Idealist. Digital.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.