A bitcoin ismeretlen ‘császárai’: a rejtélyes magazin címlap, ami fölött nem tud napirendre térni a kriptoközösség

Akármennyire is globális a bitcoin, még mindig egy aprócska kis közösség.

Ezért is keltett feltűnést nemzetközi berkekben egy friss Fast Company South Africa sztori. Ugyanis nem minden nap kerülnek fel egyesek egy magazin címlapjára, mint a “Bitcoin Királyai”. Ennek ellenére a kriptoközösség jelentős többsége így ismerkedhet meg először JT Foxx-al és Mao Lal-al.

Egy szerdai twítben harangozta be a júniusi számát a magazin és a magazin a két eddig ismeretlen szakértőről hosszasan ír a “Kriptopénzek mesterei” című cikkben.

A sztorit és a magazin borítóját felkapta a kriptoközösség, de az örömódák helyett inkább a tanácstalanság tükröződött a legtöbb kommentelő fejében.

“Kik ezek az emberek?”
“Komolyan, kik ezek az emberek? A kriptoban vagyok örök idők óta, de egyszer sem láttam őket.”

Amikor meg nem a tanácstalanság volt az uralkodó, akkor jöttek a gifek, a gifek, plusz a ráadás gifek.

Egyesek szerint a Bogdanoffék vannak a háttérben, akik szintén közkedvelt kriptomém szereplők

Néhányan megengedtek pár vicces kritikát is a két felkent szakemberről.

“Jobb oldalt Satoshi, a balon Nakamoto.”
“Bal oldalt a helyi kebabosom, a jobb oldalon a földrajz tanárom.”

Mások a frusztrációjuknak és kritikájuknak adtak hangot.

“Szégyellhetnétek magatokat lol. Kik ezek a bohócok? Mit tettek a kriptoközösség jobbulásért? Tippeljek? F-nektek.”
“JT Foxx egy jól ismert csaló, aki ‘vagyon szemináriumokat’ tart hotelekben a világ minden táján. Egy igazi SIMLIS. Kígyóolaj ügynök hamis Morgan Freeman narrációval a prezentációiban. Nem viccelek.”

A viccet félretéve

A Twitter kommenteket félretéve a két ‘szakember’ a Fast Company Dél-Afrika júniusi számában szerepelt és bizonyíthatóan befektettek a kriptogazdaságba.

JT Foxx és Mao Lal a CryptoGold céget reprezentálja.

Az elérhető anyagok alapján egy bányászvállalkozás, ahol “részvényeket lehet venni a bányászhardverekben anélkül, hogy komplex hardverekkel és szoftverekkel kellene törődni”. A cég egy “saját bányászfarmmal rendelkező bányász szakértőkből álló csapatból áll” és ötféle coin csomagot kínál változó árakon.

A Cryptogold nem sokkal korábban egy saját coint is kibocsátott (az oldalt levették: http://mycryptogold.eu/) CryptoGoldCoin néven, aminek az árfolyama az aranyhoz van rögzítve.

Az összes információ ellenére viszont folyamatos a spekuláció a vállalkozás legitimitásáról és sokan egy újabb átverést gyanítanak a háttérben.

Az első ilyen jel már a magazin borítóján észrevehető. A két úriember a képen egy A3 bányászt tart amit elsősorban a Siacoin bányászatára használnak miközben “bitcoin királyoknak” vannak titulálva.

“Akárki is dobta össze ezt az átverést nem a legszínvonalasabb. Egy antminer A3 blake2b bányászt tartanak kezükben amit a SIA-nál használnak miközben a cím szerint ők a Bitcoin királyok”
“Annyira tapasztaltak vagytok a kriptoban, hogy bitcoin királyainak hívatjátok magatokat miközben egy Sia coin bányászt tartotok a kezetekben. Hagyjátok a fesztivált lol.”

Még több gyanús nyom

Közben a magazinnal is bajok vannak. Charlie Lee, a litecoin alapítója jegyezte meg:

A valós kérdés… ez a Fast Company Africa, az a Fast Company?

Az amerikai üzleti magazinnak a Fast Company-nak, amely több mint 2.35 millió Twitter és 1.2 millió Facebook követővel rendelkezik, egyértelműen semmi köze a dél-afrikai változathoz és annyi utalás van a dél-afrikai brancsra, hogy külön szekció foglalkozik a dél-afrikai sztorikkal.

És persze van még más hiba is.

Az önmaga által “kriptokirálynak” titulált JT Foxx-ról nagyon nehéz eldönteni mit is jelent az a “vagyon coach” munkakör és hogy pontosan mit is tud a technológiáról.

“Érdekelne hogy mit is tudsz eddig #átverés”

Egyesek Foxx-ot “zseninek” és egy igazi “inspirációnak” kiáltották ki.

“Inspirációs példa arra milyen gyorsan lehet valaki sikeres!! Van valami amit nem tudsz csinálni JT? Akárki, aki a legnagyszerűbb vagyon és siker coach-ot keresi a planétán… csekkoljátok JT Foxx-ot és a coaching csapatát!!!”

Egyelőre nincs biztos válasz arra, hogy ez mit is jelent pontosan a kriptoökoszisztémának. Az tény, hogy a kriptopénzek népszerűségének növekedésével exponenciális mértékben megugrott a frissen csatlakozók száma. Most már olyanok is lehetőséget látnak a kriptopénzekben, akik eddig csak szűk pátriárkájukban tevékenykedtek (értsd: MLM, Ponzi, coaching, kurzusszervezők).

A kriptoközösség csendes többségének érdemes fokozott óvatossággal kezelni azokat a személyeket és vállalkozásokat, amelyeknél fennáll a csalás gyanúja és a jelen twitteres történetet ajánlott okulásul elraktározni.

És hogy mi lesz a bitcoin királyaival, Foxx-al és Lai-val? Reméljük, hogy a nemzetközi kriptoközösség figyelme jó irányba befolyásolja az amúgy sem szilárd lábakon álló üzleti modelljüket.

Utolsó figyelmeztetésül a CryptoGold Magyarországon is aktív (az oldal megszűnt: cryptogold.hu) és ajánlott a fent leírtak elolvasása után befektetési döntéseket hozni, már ha netán valamelyik közvetítőjük felkeresi az Olvasót.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük