Egyszerű stratégia a Bitcoin-kereskedés maximalizálásához

2024 márciusában a Bitcoin BTC Price BTC Price új történelmi csúcsot döntött köszönhetően az azonnali ETF-ekbe áramló dollármilliárdoknak és a felfokozott piaci hangulatnak. Korábban még nem volt példa arra, hogy a világ vezető kriptovalutája a felezési esemény előtt közvetlenül történelmi csúcsot döntsön, így el is indultak a találgatások, hogy a következő bikapiacon meddig juthat el a „digitális arany” árfolyama. Valaki a grafikonokban hisz, valami a stock-to-flow modellben, ugyanakkor a CryptoQuant elemzője, Axel Adler Jr. a láncon belüli adatokra támaszkodik kereskedése maximalizálásához.

Két on-chain indikátor a történelmi profit eléréséhez

Axel Adler Jr. az X-en (korábban: Twitter) egy nagyon egyszerű stratégiát közölt, mellyel történelmileg profitábilis Bitcoin-kereskedést lehet folytatni. A stratégia azon a trenden alapul, melyet a Bitcoin két láncon belüli mérőszáma mutat ki: a nettó nem realizált veszteség (NUL) és a nettó nem realizált nyereség (NUP).

Ahogyan a nevük is sugallja, ezek a mutatók nyomon követik a befektetők tranzakcióit, átnézik a forgalomban lévő tokenek tranzakciós előzményeit, hogy megtudják, milyen árfolyamon történt az utolsó tranzakció. A mutató feltételezi, hogy egyes érmék utolsó átruházása volt az utolsó alkalom, amikor a token gazdát cserélt, a pillanatnyi ár pedig a költségalapot adja.

Nettó nem realizált veszteség

Ha bármely érme tranzakciós ára magasabb volt, mint a jelenlegi ár, akkor az érme jelenleg veszteséges. A NUL meghatározásához a vásárláskori árból ki kell vonni a jelenlegi árat, a hányadoshoz pedig ezt a két számot el kell osztani. A diagram szerint a Bitcoin NUL történelmileg 0,5 feletti értéket a medvepiacok környékén ért el, ezek voltak remek lehetőségek a Bitcoin vásárláshoz, hiszen ezután a szakasz után megindult az árfolyam. A közelmúltban a NUL értéke közel nulla, ez annak köszönhető, hogy nemrégiben mindenkori csúcsot ért el a Bitcoin.

Nettó nem realizált profit

A NUP esetében fordítva működik a helyzet: ebben az esetben a jelenlegi azonnali ár meghaladja a vásárláskori értéket. Az előző diagramhoz hasonlóan a NUP 0,7 feletti értéke eladást indikált a befektetők számára, és ez több cikluson keresztül is fennáll. Annak ellenére, hogy a ciklus lokális maximumát nem minden esetben találta el a mutató, történelmileg nyereséges kereskedést eredményezett volna csak ennek a mérőszámnak a használata

A Bitcoin jelenlegi árfolyama

A Bitcoin jelenlegi árfolyama valamivel 70 000 dollár felett kereskedik. A cikk írásakor a NUP értéke nagyjából 0,6 körül mozog, a NUL pedig szinte nulla. Ebből arra következtethetünk, hogy a piac még nem érte el azt a túlfűtött állapotot, ahol az eladást meg kell fontolni, ugyanakkor a történelmi csúcsok folyamatos megdöntései magukban hordozzák a korrekció lehetőségét.

A Bitcoin-felezésig kevesebb, mint egy hónap van hátra, történelmileg pedig a bikapiac mindig a felezés után indult meg. Jelenleg az ETF-ek népszerűsége jelentősen felbolygatja a kedélyeket, ugyanakkor mindenképp érdemes észben tartani ennek a két láncon belüli mutatónak az alkalmazását, mivel, ha nem is sikerült velük a profitot maximalizálni, történelmileg nyereséges kereskedést eredményez a NUP és NUL használata a belépési és kilépési tartományok meghatározásához.