Bitcoin vs környezetvédelem: akkor most jó vagy rossz a bitcoin a környezetre nézve

Megtévesztően könnyű a Bitcoin bányászatával kapcsolatos energia statisztikákra hivatkova azt mondani, a bitcoin káros a környezetre.

A civilizáció fejlődése során mindig is energiát költött az olyan új technológiákra, amelyek kezdetben borzalmasnak tűntek a környezet számára. Legyen szó vasutak, autópályák, telefonvonalak, akkumulátorok, természeti erőforrások bányái vagy számítógépek előállítsáról – végtelen példát mondhatunk amikor a technológia fejlődése kezdetben káros volt a környezetre nézve.

Lényegében minden ipari tevékenység káros a környezetre. A lényegesebb kérdés ugyanis nem az, hogy a Bitcoin bányászata önmagában káros-e a környezetre. Sokkal inkább az a kérdés, mint minden más energiafelhasználásnál ⏤ megéri-e a tevékenység?

Bitcoin káros a környezetre – vagy mégsem?

Valójában a Bitcoin-statisztikák alaposabb vizsgálata lehetetlenné teszi annak összefoglaló kijelentését, hogy a Bitcoin káros a környezetre. Ez különösen igaz, ha összehasonlítjuk más megkérdőjelezhetetlennek tűnő energiafelhasználással, mint például az ünneppekkor felkapcsolt lámpák vagy akár a videojátékok által felhasznált energia.

A Bitcoin Mining Council második negyedéves jelentése szerint a Bitcoin bányászata 189 TWh villamos energiát fogyaszt egyetlen év alatt. Ezzel szemben az egész világ által minden fajta célra 162 194 TWh energiát használ el egy év alatt. Érdekes belegondolni, hogy a média egy olyan új technológiát állít pellengérre, amely a világ energiájának kevesebb mint 0,2%-át fogyasztja.

Ha soknak tűnik a Bitcoin 189 TWh energiafelhasználása, vegyük figyelembe Kína (39 361 TWh) vagy az Egyesült Államok (29 291 TWh) energiafelhasználását. Nem utolsó sorban pedig nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a villamosenergia-hálózatok puszta elégtelensége miatt évente elpazarolt energiamennyiség (50 000 TWh) ⏤ 264-szer több, mint a Bitcoin fenntartásához szükséges energia.

Fehér Ház kutatása a Bitcoinról és a környezetről

A bitcoin-bányászok hagyományosan olcsó energiaforrásokat keresnek, beleértve a ki nem használt és megújuló forrásokat. A Bitcoin bányászati ​​tanács becslése szerint a bitcoinbányászok által felhasznált energia 59%-a megújuló forrásokból származott 2022 második negyedévében. Ezzel együtt a megújuló energiaforrások felhasználása 6%-kal nőtt az előző negyedévhez képest 2021-ben.

A Bitcoin bányászati ​​gépek könnyű szállíthatósága miatt a Bitcoin egyedülállóan alkalmas az olyan ki nem használt energiaforrások enyhítésére, mint amilyenek a gázkutak és fáklyák.

Természetesen ezek a statisztikák nem akadályozták meg a Bitcoin ellenfeleit abban, hogy téves információkat terjesszenek az energiafelhasználásáról. A Biden adminisztráció elkészítette a kriptobányászat éghajlati hatásairól szóló jelentést. Ezt olyan szakértők, mint Nic Carter, a Coin Metrics alapítója tudománytalannak és hibáktól hemzsegőnek neveztek.

Carter azzal érvelt, hogy a jelentés

“nem kapna megfelelő osztályzatot egy posztgraduális szintű egyetemi kurzuson”

Azzal vádolta a Fehér Házat, hogy az éghajlatváltozás köntösébe burkolt politizálást folytat. Nic Carter többször is kritizálta az újságírókat, amiért félreértik a Bitcoin bányászatával kapcsolatos tényeket. Megvádolta a New York Timest például azzal, hogy kritika nélkül hivatkozik hibás tudományos dolgozatokra és tanulmányokra.

Annak ellenére, hogy a New York Times ennek ellenkezőjét állítja, a Bitcoin nem tervezi az Ethereumhoz hasonló Proof-of-stake algoritmusra való átállást. Nem valószínű, hogy a bitcoin hálózat fenntartói engednek majd a Greenpeace lobbistáknak, hogy befolyásolják a Bitcoin protokollját. A Bitcoin-fejlesztők korábban figyelmen kívül hagyták a vállalati érdekek nyomását. Híresen elutasították a The New York-i Megállapodás nevű vállalati kezdeményezést, amely a Bitcon blokklánc méretének növelését célozta, ami nagyobb centralizációhoz vezetett volna.

Bitcoin energiafelhasználása

A Képviselőház demokratái levelet küldtek a Környezetvédelmi Ügynökségnek (EPA), amelyben sürgették a Bitcoin energiafelhasználásának visszaszorítását, és azt állították, egyetlen Bitcoin-tranzakció egy hónapig elláthatja az átlagos amerikai háztartást. E logika szerint egyetlen tengeralattjáró, banki trezor, autópálya, adatközpont vagy aranybánya egy hónapig ugyanazt az áramot fogyasztja, mint egész városrészek, ezért az EPA-nak sürgős szabályokat kellene hoznia a kibocsátás visszaszorítására ezek mentén is.

2021 májusában a Galaxy Digital Mining összehasonlította a Bitcoin energiafelhasználását a bankszektorral és az aranybányászattal. A jelentés megjegyezte, hogy a

Bitcoin bányászata évi 113,89 TWh-t, a bankrendszer évi 263,72 TWh-t, az aranyipar pedig 260,61 TWh-t használt fel évente.

A bankok és az arany egyaránt kétszer olyan negatív hatással vannak a környezetre, mint a Bitcoin bányászata, ha pusztán az energiafelhasználás szempontjából mérjük. A Bitcoin egy új pénzügyi rendszer, amely révén nincs szükség pénzügyiközvetítőkre a tranzakciók lefolytatásához. E logika alapján pedig, ha a Bitcoin csökkenti az igényt banki szereplők és pénzügyi közvetítők iránt, valójában jót tehet a környezetnek.