Kriptovaluta kölcsön és kamatszámla – íme a BlockFi

A BlockFi egy olyan vállalat, amely elérhetővé teszi a kriptoközösség számára a bankszektor által nyújtott két legfontosabb szolgáltatást: kriptovaluta kölcsön felvételét és kamatszámla nyitását. Ez az a két szolgáltatás, amelyre minden országban szükség van, pénznemtől, életszínvonaltól, illetve gazdasági helyzettől függetlenül, már a kriptovalutákban bízó emberek számára is elérhető a BlockFi által.

Készpénz kölcsön, kriptós fedezet

Először is nézzük a kölcsönt. Tegyük fel, hogy egy meghatározott mennyiségű bitcoin áll tulajdonunkban, de valamilyen okból kifolyólag (házvásárlás, autóvásárlás, számlafizetés, utazás stb.) készpénzre van szükségünk. Természetesen rendelkezésünkre áll az az opció, hogy eladunk egy keveset féltve őrzött bitcoin készletünkből, de mivel mindannyian tudjuk, hogy portfóliónk hosszú távon jóval többet fog érni jelenlegi értékénél, nehéz szívvel válunk meg akár egy kis részétől is. Szerencsére a BlockFi megoldást kínál erre a problémára. A kriptovaluta kölcsön a következő módon működik.

Az egyszerűség kedvéért feltételezzük, hogy 1 bitcoin áll rendelkezésünkre, amely a jelenlegi árfolyam alapján (hitelfedezeti aránytól függően) 1600, 2800 vagy 4000 dolláros kölcsönre jogosít fel bennünket a BlockFi-tól. Tehát bitcoinunk 50, 35 vagy 20 százalékának megfelelő készpénzt vehetünk fel, a maradék pedig fedezetként szolgál. A fedezetre kriptovaluták árfolyamára jellemző hullámzások miatt van szükség, hiszen 50 százalékos hitelfedezeti arány esetén, ha a bitcoin ára 4000 dollár alá csökkenne, akkor a BlockFi veszítene a kölcsönünkön. Ha a bitcoin ára 50 százalékot esik és nem biztosítunk további fedezetet, akkor a BlockFi megtartja fedezetünk teljes részét. Másrészről viszont, ha a bitcoin ára 100.000 dollárra emelkedne kölcsönünk időtartama alatt, akkor eredeti 4000 dolláros kölcsönünket visszafizethetjük az 1 BTC értékű fedezetünk töredékével (amely ebben a példában 0,04 BTC lenne).

Tehát pénzhez is jutottunk és bitcoinunkat sem kellett olcsón eladnunk. Az éves kamat kiszámításánál több tényezőt vesznek figyelembe, de a fenti példánk esetében körülbelül 11 százalékos kamattal kellene számolnunk. A BlockFi weboldalán található kölcsönkalkulátorral kiszámolhatjuk a tervezett kölcsönnel kapcsolatos részleteket (kamat, havi díj, teljes kamat összege stb.). Egyelőre csak Bitcoint, Ethereumot vagy Litecoint használhatunk fedezetként és a legkisebb felvehető kriptovaluta kölcsön 10.000 dollár (~2,8 millió forint).

Kriptovaluta kamatszámla hosszútávú befektetők számára

Sokaknak a kriptovalutákba való befektetés hosszútávú, ami természetesen egy okos döntés, viszont miért porosodjon bitcoinunk egy tárca mélyén, ha e helyett szép lassan gyarapodhatna is. A BlockFi kamatszámlával a vállalatra bízhatjuk bitcoinjainkat akár 6.2 százalékos évi kamat fejében.

Ez különösebb magyarázatot nem igényel, viszont az egyik legfontosabb kérdés, amit ilyen esetekben felteszünk nem más, minthogy mennyire megbízható az adott vállalat, melyre pénzünket bízzuk. A BlockFi által kezelt megtakarítási számlákkal kapcsolatos letéteket a Winklevoss ikrek által működtetett Gemini kriptotőzsde kezeli. Talán egyesek számára ez elég ahhoz, hogy a vállalatra bízzák pénzüket, viszont a BitConnect botrány óta jobb, ha mindig elővigyázatosak vagyunk.

Az első nyugtalanító tényező a kockázatokról való tájékoztatásuk (Szolgáltatás Feltételei 8. pont) első mondata, amely így szól: „Az Ön Kriptovaluta Kamatszámlája nem megtakarítási számla vagy folyószámla és nincs biztosítva veszteségek ellen.” Továbbá a 19. bekezdés első mondata, amely a Számlák bezárását taglalja, így szól: „Jogunkban áll Kripto Kamatszámláját bármikor, bármilyen okból kifolyólag bezárni, előzetes figyelmeztetés nélkül.”

Azt ugyanakkor kijelentik, hogy legjobb tudásuk szerint fogják forgatni, befektetni és kezelni pénzünket, de azt hiszem ez sok befektetőnek nem elég. Habár első pillantásra semmi okunk nincs arra, hogy kételkedjünk a BlockFi-ban, mindenkinek azt javaslom, hogy olvassa el a Szolgáltatás Feltételeit mielőtt kamatszámlát nyit. Persze ez idővel változhat és beszerezhetnek szabályozói letétbiztosítást, de addig minden hitelező kénytelen a kriptogazdaságra amúgy is jellemző vadnyugati állapotokkal beérni.

A BlockFi-re mint hitelnyújtók vagy kölcsönfelvevők itt tudtok regisztrálni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük