A bitcoin lehet a zeneipar megmentője

A Napster 1999-es megjelenése óta a zeneipar állandó válságban van. A történetében megjelentek a csökkenő bevételek, átláthatatlan szerződések, a kalóz példányok és a jogdíjak elosztásával kapcsolatos csalások.

Összeférhetetlenség a zeneiparban

A zeneipari cégek utálják az online közvetítést biztosító szolgáltatókat. A közvetítők gyűlölik a file megosztókat. És legfőképpen a művészek és tartalom szolgáltatók tulajdonképpen mindenkit ki nem állhatnak aki pénzt keres a termékeiken.

Mivel nagyon sok az összeférhetetlenség, úgy tűnt ezidáig egyelten szolgáltatás vagy üzleti modell sem tudja megadni azt amire minden fél vágyik. Azonban most, több évnyi, évtizednyi szenvedés után talán a zeneipar és a tech szektor kapcsolata pozitív irányba fejlődhet tovább a blokklánc technológia és a bitcoin segítségével.

Három blokklánc technológiai ötlet a zeneipar fejlesztésére

A zeneiparban a blokklánc átalakíthatja a kiadást, a fizetést és a művészek és a rajongók kapcsolatát.

Először is, a zenét a blokklánc segítségével egy egyedi azonosítóval és időbélyeggel lehet ellátni kiadáskor, ami a továbbiakban nem módosítható. Ez megoldaná a problémát digitális tartalom letöltése, másolhatósága és módosíthatósága kapcsán. Minden példány olyan metaadatot tartalmazhat ami a tulajdonosi jogokat egy transzparens és nem megváltoztatható módon teszi elérhetővé mindenki számára. Ez biztosíthatja, hogy a tartalom használatáért a megfelelő emberek kapnak fizetséget.

A blokklánc technológia a zene után járó díjak fizetésében is segíthet. Amennyiben a rendszer alapja az okos szerződések, olyan programok amik a blokkláncon futnak a fizetési tranzakciók mellett. A kriptopénzek támogatják a kis összegű tranzakciókat is, ami más fizetőeszközöknél nem lehetséges a tranzakciós költségek miatt. Így egy új típusú igény szerint működő szolgáltatás jöhet létre, ahol a felhasználók a zene lejátszásával egy időben díjazhatják az érdekelteket.

Amatőr zenészeknek is segíthet a blokklánc

És végül a blokklánc egyik talán legnagyobb előnye, hogy az alkotók és a vásárlók között közvetlenebb kapcsolat tud létrejönni. A zeneszerzőknek és művészeknek nem kell többé különféle értékesítési felületeken és pénzügyi közvetítőkön keresztül dolgozni, hanem közvetlenül részesedhetnek a díjakból minden alkalommal amikor a zenéjüket lejátsszák. Ez nagy segítség lehet azoknak az amatőr zenészeknek is akik mögött nem állnak nagy kiadók. De minden művész ki tudja használni a technológia adta lehetőségeket.

Bármely megoldást is tekintjük, a blokklánc nem lesz tökéletes válasz a zeneipar minden problémájára. De mindenképpen lehetővé teszi, hogy a zeneszerzők, dalszövegírók, előadók és zeneszerzők – az iparág igazi tulajdonosai legyenek a végső kedvezményezettjei a bevételeknek. Így végre valóban birtokolhatják a műveiket és megkaphatják a fizetségeiket a befektetett energiájukért cserébe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük