Zeneipari forradalom blokklánc segítségével

Egyre több zenész válik nyitottá a blokklánc bevezetésére a zeneiparban is, abban bízva, hogy az újfajta bevételi forrásokkal ellensúlyozni tudják a csökkenő eladásokat. Lényegében az iparág szereplői a bitcoin mögöttes technológiájában látják az átláthatóság megteremtését és a kalóz letöltések visszaszorítását.

zeneipari forradalom blokklánc

A Brit Fonográf Ipar (BPI) szerint 2015-ben 3,7%-kal nőttek a zeneipari eladások, nagyrészt annak köszönhetően, hogy a streaming szolgáltatások 82%-kal nőttek. Mindezek ellenére a bevételek nagyon kis mértékben, mindössze 0,6%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat.

Nem meglepő tehát, hogy a zeneipar próbál mindent megtenni azért, hogy a zenészek megkapják az őket megillető eladások utáni bevételt. A blokkláncnak pedig nagy szerepe lehet ennek a beteljesülésében.

A zeneipari forradalom blokklánc általi elhozatala

Megjelenése óta a blokklánc főként a kriptovaluták terén terjedt el. Azonban manapság a bankszektor és újabban a zeneipar is felfigyelt rá, és a lehetséges használatát próbálja megtervezni.

A zeneiparban a blokklánc technológia egyik legnagyobb támogatója Imogen Heap, aki a következőt nyilatkozta:

4641333373_47df87fe78_o

„A blokklánc lehetőséget nyújt arra, hogy teljesen újraértelmezzük a zeneiparban jelenleg uralkodó alapvető pénzügyi elosztórendszert. A segítségével nemcsak egy egyesített felületet hozhatunk létre, hanem egy működő ökoszisztémát is létrehozhatunk. És ami a legfontosabb: egy olyan rendszer kialakítása, ami a zenészek számára is előnyös innovációkra épül.”

Az eddigi kutatások alapján négy területet jelöltek meg, ahol a blokklánc technológia jelentősen hozzájárulna a zeneipar sikeréhez. Ezek a jogdíjak gyors kifizetése, a szerzői jogokat tartalmazó adatbázis kialakítása, nagyobb átláthatóság és többféle bevételi forrás megteremtése a zenészek számára.

Tavaly októberben Heap a Tiny Human című dalát okosszerződéssel jelentette meg az Ujo Music oldalán, amit az Ethereum működtet.

Heap továbbá azt nyilatkozta, hogy szerinte a blokklánc megfelelő felületet biztosít arra, hogy a dalaival kapcsolatos információkat is tárolják.

„Rengeteg releváns információt lehetne így megosztani a közönséggel, például hogy milyen hangulatban írtam, milyen hangszereket használtam vagy ki készített feldolgozást”.

A kezdeti támogatás ellenére azt azonban be kell látni, hogy a zeneipari forradalom blokklánc általi eljövetelére még néhány évet mindenképp várni kell.


🤬 Cenzúramentes eszmecsere: https://www.facebook.com/bitcoinbazis/
📰 Értesülj azonnal a friss hírekről: https://t.me/bitconbazishirek
🦅 Csipogj ránk itt is: https://twitter.com/BitcoinBazis
🔰 Kezdőknek: https://www.bitcoinbazis.hu/utmutato/

-VM-

Citizen of the world. Ms. Brightside. YNWA.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.