Bitcoin mítoszok: “A bűnözők pénze”

A Bitcoin egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy irányíthatatlan és politikailag semleges. Egyesek könnyen jutnak arra a konklúzióra, hogy csak azok akarják használni, akiknek rejtegetni valója van vagy mindenáron meg akarják kerülni a nemzetközi pénzügyi rendszer kapuőreit.

Van benne igazság, de fényévekre van a teljes kép felfedésétől. Igazuk van abban, hogy a Bitcoin kifejezetten hasznos lehet a bűnözőknek, de ennyi erővel a készpénzre is rásüthetjük a billogot. A Bitcoin használata nem igényli egyetlen kormány, szervezet engedélyét sem, bárki használhatja, restrikciók nélkül. És mint ilyen, kétélű fegyver. Szeletelhetsz vele kenyeret, de használhatod csúnya dolgokra is.

A Bitcoin egyszerűen csak egy eszköz és a felhasználón múlik mire használja fel.

A fejlett világ ártatlanjai

A fejlett világban (túlzással ide sorolhatjuk Magyarországot) a felhasználók többsége nem lát mást a bitcoinban, mint egy befektetési eszköz, aminek az árfolyamára spekulálni lehet. Az emberek egyszerűen tudni szeretnék mi lesz a digitális eszköz árfolyama a jövőben. Sokan elítélik ezt a fajta mentalitást, de messze van attól, hogy bűnként kezeljük).

A spekulációs karakterisztikája mellett a bitcoinra és az altcoinokra már most sokan úgy gondolnak, mint hiteles értékőrző, pontosan amiatt, hogy nem lehet korrupt monetáris politikával megfertőzni a rendszerét.

Emellett a bitcoinnak vannak nemspekulatív felhasználási területei is, amik az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában is terjedőben vannak.

Ha valaki pénzügyi függetlenségre vágyik, védeni szeretné online pénzügyi személyazonosságát, akkor a bitcoin egy kiváló alternatíva a bankszámlákkal, PayPal számlákkal stb. szemben. Ugyan vannak ennél jobb altcoinok is a feladatra, mint a Monero, Zcash és Grin, de a bitcoin továbbra is az első számú menekülési pont, különösen azóta, hogy a reá fejlesztett anonimitásra kihegyezett tárcák segítik a privát tranzaktálást (Samourai Wallet és Wasabi Wallet).

A személyes adatok védelem nem egyenlő a bűnözéssel. Vannak olyanok, különösen a Facebook (botrányok) és Google óta, akik tudatosan korlátozzák azt, kinek osszák meg privát adataikat.

Emellett van pár niche felhasználási területe is a bitcoinhoz kapcsolódó tevékenységeknek, mint spórolás az Amazon vásárlások után a Purse.io segítségével, vagy például időbélyegzés.

Az illegális tevékenység definícióján is érdemes elgondolkodni. Mialatt egyes bitcoin felhasználókat bélyegezhetünk technikai értelemben bűnözőnek, de mikor annak megítélésére kerül sor, hogy morálisan elfogadható-e vagy sem amit tesz, akkor sokan jogosnak tekinthetik akcióikat. Végső soron, zavar egyáltalán manapság még valakit, ha valaki füvet vesz a darknetes piacokon miközben nem árt vele senkinek?

Ami illegális egy országban, az nem biztos, hogy máshol is az.

A fejlődő világ ártatlanjai

A Bitcoin egyik legnagyobb csodafegyvere, hogy képes a bankszámlák nélküliek milliárdjait bekapcsolni egy globális pénzügyi hálózatba. Nem lesz gyógyír a fejlődő világ összes bajára, de segítségével könnyebbé válhat a digitális értékőrzés (különösen a magas inflációs rátájú országokban) és a bekapcsolódás az internetgazdaságba.

A személyazonosság és online hírnév körüli problémák szintén nehézzé vagy kevésbé gazdaságossá teszik, hogy a bankok pénzügyi szolgáltatásokat kínálhassanak a fejlődő ország lakosainak, szóval a Bitcoin e téren is fölöttébb hasznos lehet.

CRYPTO.COM💳 – Használd a linkünket regisztráláskor és 50💲 jóváírásban részesülsz.

A helyi diktátorok, a személyi kultuszra épülő államok kontrolljának megtörésére szintén kiválóan használható a Bitcoin. Például a Venezuelában élő családoknak csak egy privát kulcsot kell megjegyezniük, hogy értékeiket tárolni tudják, semmint arannyal vagy készpénzzel kelljen bajlódniuk.

Akik azt hiszik, hogy a fejlődő világ lakosai nem akarnak egy olyan volatilis eszközt tárolni, mint a bitcoin, azok vessenek egy pillantást az Abra alkalmazásra, mely segítségével a felhasználók a bitcoinjaik értékét egy való világi eszközhöz rögzíthetik.

A fejlődő és a fejlett világ állampolgárai számára a Bitcoin modus operandija egy és ugyanaz. Az alkalmazási területeiben van különbség miközben a potenciálja egyetemes: Ahogy az Internet engedélyhez nem kötött természete, úgy a Bitcoin óriási hozzáadott értéket jelent a világ számára.

Balaxi

Dream. Fulfill. Repeat. Idealist. Digital.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.