Egy bírói döntés alapján a bitcoin nem számít pénznek

Az Egyesült Államokban, Florida államban egy bírói döntés értelmében jogi szempontból a bitcoin nem számít pénznek.

BitBay - keress könnyen kriptovalutákat a BitBay referral programjával - akár 80% visszatérítés!

Az ügy során a bíró végül ejtette a vádakat a webdizájner Michell Espinoza ellen. A döntés alakulását a kriptovaluta és a tech világa is közelről figyelte.

A vádlottat mintegy 1500 dollárnyi értékű bitcoin illegális átutalásával és pénzmosással vádolták. Espinoza a bitcoinokat álcázott rendőröknek próbálta eladni, akik a fedősztorijuk alapján ebből az összegből lopott hitelkártya-adatokat akartak megszerezni.

Oshi logo dark 520 x 160 jpeg

Azonban a bíró Teresa Mary Pooler döntése alapján a bitcoin nem számít pénznek (vagy mégis? lásd itt), hiszen egyetlen állam vagy bank sem áll mögötte, nem kézzel fogható, és például a hagyományos pénzzel vagy éppen az arannyal ellentétben nem lehet a matrac alá dugni.

„A bíróság nem közgazdasági szakértő, az azonban a minimális gazdasági tudással rendelkezők számára is egyértelmű, hogy a bitcoinnak még hosszú utat kell bejárnia, mielőtt valódi pénzként tekinthetünk rá” – írta a bíró a nyolc oldalas ítéletben.

A bíró emellett azt is kifejtette, hogy a floridai törvények alapján csak akkor lehet bárkit pénzmosás gyanújával elítélni, hogyha egyértelműen illegális tevékenység esete áll fenn. Ezt az általános szabályt azonban a bitcoin esetében különösen nehéz alkalmazni.

Hozzátette: „A bíróság nem fog valakit azért megbüntetni, mert a saját tulajdonát valaki másnak el akarta adni. Főleg, amikor a szabályozó törvények annyira tágan értelmezhető, hogy a szakértők sem tudnak megegyezni egyetlen meghatározásban.”

A kriptovaluta közösség elégedett a döntéssel

A döntést a bitcoin szakértők ünnepléssel fogadták, és abban bíznak, hogy ez tovább fogja népszerűsíteni a kriptovaluta használatát. Az ítélet azon kormányok számára is iránymutatást adhat, akiknek eddig gondot okozott a bitcoin megértése és szabályozása.

Charles Evans tanúvallomása, aki a Barry University közgazdaságtan professzora és szakértőként fejtette ki véleményét az ügyben, fontos szerepet játszott a bírói döntés kimenetelében.

Evans szerint a bitcoin „olyan, mint egy póker zseton, amiért valaki hajlandó pénzt adni”. A professzor egyébként 3000 dollárnyi bitcoint kapott a szakértő tanúvallomásáért.

A bírói döntés nagymértékben hozzájárulhat a bitcoin szélesebb körű elterjedéséhez és a bitcoin kereskedés felfutásához Floridában és olyan országokban, ahol a bankrendszer meglehetősen gyenge.

CRYPTO.COM💳 – Használd a linkünket regisztráláskor és 50💲 jóváírásban részesülsz.

-VM-

Citizen of the world. Ms. Brightside. YNWA.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.