„A bitcoin olyan, mint egy kagyló” – Warren Buffett újra bemutatta, hogy mennyit tud a kriptókról

Warren Buffett köztudottan nincs kibékülve a kriptovalutákkal. A legutóbbi bitcoinnal kapcsolatos észrevételei azonban megint csak bemutatták, hogy a probléma nem az, hogy Buffett nem kedveli a bitcoint. A baj, hogy Buffet egyáltalán nem is érti, mi az.

Warren Buffett a Berkshire Hathaway CEO-ja nem kis név a befektetési és üzleti világban. Majdnem 90 milliárd dolláros vagyonával a világ harmadik leggazdagabb embereként tartják számon. A jelenleg az intézményi befektetőket messiásként váró kriptoközösség tárt karokkal fogadná az üzletembert. Az egyetlen probléma az, hogy Buffett nem szereti és nem is érti, hogy mi is az a bitcoin.

Web hosting in Iceland - OrangeWebsite.com

Buffett a Berkshire Hathaway éves részvényeseknek tartott vacsoráján válaszolt számos kérdésre, melyek közül az egyik a bitcoinról vallott nézeteivel volt kapcsolatos. A válasza várhatóan bitcoin ellenes volt – de még így is sokan felvonták rá a szemöldöküket a kriptoközösségben.

Buffett szerint a bitcoin ugyanis nem más, mint egy „kagyló”. Ez a kijelentés pedig önmagában olvasva meglehetősen értelmetlennek tűnik. De hogy teljesen őszinték legyünk, a teljes mondat sem rejt sokkal több tartalmat.

„A bitcoin nem csinál semmit. Csak úgy üldögél ott. Olyan, mint egy kagyló vagy valami. Számomra ez nem egy befektetés.”

És nem is ez volt az egyetlen baja a kriptovalutával, ugyanis ezt követően így folytatta:

„Ez egy hazárdjáték… rengeteg csalás kapcsolódik hozzá. Voltak eltűnések, azokon például rengetegen vesztettek. A Bitcoin nem állít elő semmilyen értéket.”

Kagyló, gomb, bitcoin: Buffett számára egyre megy

És míg ezek az állítások számos különböző érvvel megválaszolhatóak lennének, ezen a ponton már valószínűleg teljesen hasztalan lenne magyarázatunk a családokkal kapcsolatban. Buffett ugyanis egyáltalán nem érti, hogy mi is maga a bitcoin, és miért jelenthet értéket.

„Letépek egy gombot innen. Ez olyan, mint egy token… Ezt felajánlom neked 1000 dollárért, majd aztán megnézem, hogy eléri-e a 2000 dollárt a nap végére… De magának a gombnak csak egy haszna van, és ez egy nagyon limitált haszon.”

Senki sem várja el Buffettől, hogy technológiai zseni legyen – de azért amikor a bitcoint egy gombhoz vagy egy kagylóhoz hasonlítja, az már talán egy kicsit sok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.