Bitcoin opciós kereskedést indított a chicagói CME határidős tőzsde

A chicagói CME Group tőzsde a mai napon elindította a bitcoin opciókereskedést.

A CME bitcoin határidős eszköze a CME Globexen magyar idő szerint 16:00 órakor indult. Minden egyes kontraktust dollárban áraznak és 5 bitcoint jelentenek. A kontraktusokat központilag számolják el. A CME az opciós bitcoin termékének árát több nagy volumenű spot bitcoin tőzsde átlagárából képezi.

Bitcoin határidősökkel 2014 óta már több tradicionális kriptotőzsdén is lehet kereskedni, de a CME volt az első, ami szabályozott kereskedési környezetet kínált befektetőinek, mikor 2017 decemberben elindította a dollár elszámolású BTC határidőseit.

A bitcoin opciósok robusztusan kezdtek 2020 januárban, a napi kereskedési volumen a múlt hét pénteken meghaladta a 90 millió dollárt.

A BTC opciósok piacát (egyelőre) a holland Deribit kereskedési platform uralja, ami csütörtökön jelentette be, hogy Panamavárosba teszi át székhelyét az uniós szabályozási bizonytalanságok miatt.

Közben a Binance által a hetekben felvásárolt FTX platform is opciós kereskedést jelentett be vasárnap. Ott, az első 12 órában 1 millió dolláros forgalom történt.

A bitcoin opciósok bevezetését a CME pár nappal azelőtt jelentette be, hogy a Bakkt elindította BTC határidős platformját. A Bakkt a new yorki tőzsde, az Intercontinental Exchange (ICE) leányvállalata, és december eleje óta kínál dollár elszámolású opciós kereskedelmet. A CME sajnos egyelőre nem tervez bitcoin elszámolású határidős indítását, ami ha elindulna, akkor komoly keresletet támaszthatna az azonnali bitcoin piacokon is.

A JPMorgan globális stratégaiért felelő vezetője, Nikolaos Panigirtzoglou pénteken azt nyilatkozta, hogy az intézményi befektetők már készülnek a CME BTC opciós indulására mivel december vége és múlt hét péntek között mintegy 69%-kal emelkedett a nyílt bitcoin határidős pozíciók száma. Az adat hét hónapos csúcsot jelent.

“Ez az átlagon felüli erős aktivitás az elmúlt napokban a magas várakozásokat tükrözi az opciós piacokon a résztvevők körében,” írta Panigirtzoglou a Bloomberg cikke szerint.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük