Bitcoinban gyűjt adományokat Pascal Boyart street artist

Pascal Boyart francia utcai művész és festő bitcoinban gyűjt adományokat a publikumtól. A művész nemrég egy Rembrandtot ábrázoló utcai falfestménnyel szerzett nagyobb ismertséget – a műbe pedig beleillesztett egy QR kódot is.

Pascal Boyart: “Apu mi az a pénz?”

Nem minden művész elég szerencsés ahhoz, hogy gazdag patrónusa finanszírozza tehetségét és még az olyan közösségi finanszírozásos platformok, mint az Ulule vagy a Patron segítsége ellenére is sokaknak gondot okoz a megélhetés kreatív munkákból. Boyart számára a probléma megoldását a bitcoin jelenti.

A francia street artist, művésznevén PBOY, nemrég azzal szerzett ismertséget amikor a Reddit topicjába felkerült egyik falfestménye. A mű Rembrandtot, a híres holland festőt ábrázolja. A festő hihetetlen tehetsége ellenére súlyos anyagi gondokkal küszködött és volt, hogy annyira eladósodott, hogy még a házát is el kellett adnia.

A Szatosi Nakamoto víziói által megihletett Boyart a kriptopénzeket és a decentralizációt állítja témái középpontjába. Festményeiben a bitcoin nemcsak szerves része a műnek, hanem egy módszer, amellyel profitálhat teremtményeiből. A QR kódok számára figyelemfelkeltés a központosított cenzúra veszélyei ellen és fegyvere az ebből való kiszabadulásból.

pb
PBOY, forrás: TheNextWeb

Műveit a technológia, a művészi fantázia és megélhetésre való törekvés egyvelege jellemzi; bemutatja azt a folyamatot, ahogy a kriptopénzek fokozatosan megkérdőjelezik a központi hatalmi rendszereket, ezzel egyidőben ezt a felfedezést egy kísérlet részévé is teszi. A teszt kifizetődőnek látszik, a Rembrandt festmény eddig ezer dollárt értékű bitcoint hozott a konyhára.

Boyart először 2017. novemberében használt QR kódot utcai falfestményéhez. Ez egy gyereket ábrázol, aki azt kérdezi apjától, hogy mi az a pénz. A művész saját bevallása szerint a képpel és a kóddal Andreas Antonopoulos “The Internet of Money” című könyve előtt szerette volna tiszteletét kifejezni.

pb
“Apu, mi az a pénz?”, forrás: TheNextWeb

A művész 2014-ben hallott először a bitcoinról, azonban sokáig nem értette, hogy mi is az. Tavaly május óta foglalkozik aktívan a témával, valamint azzal, hogy hogyan lehetne a pénznek ezt az új formáját a művészet és az ebből való megélhetés számára felhasználni. Boyart szerint ez az új pénznem megszabadíthatja a művészeket az intézményekkel és a galériákkal való függőségi viszonytól.

“Az utcai művészet sok anyagi költséggel jár a nyersanyagokhoz és a festéshez. A különböző közösségi finanszírozású alternatívák helyett olyan megoldást akartam, amely közvetlen pénzügyi kapcsolatot kínál az emberekhez. A bitcoin tökéletes ehhez”, mondta PBOY.

bitcoin
Forrás: TheNextWeb

Borítókép forrása: TheNextWeb

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük