Egy norvég ügyész bitcoin pénzbüntetést kért egy perben

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Egy norvég ügyész bitcoin pénzbüntetést kért egy drogdíler perében. A beadvány szerint a vádlottnak bitcoinban kéne megfizetnie a kirótt büntetést.

Norvég drogügyben állnak a vádlottak padján a gyanúsítottak

Drogdílereket kaptak el NorvégiábanA norvég nyomozók a világ számos büntetés végrehajtási szervezetével együttműködve lepleztek le egy helyi drog elosztással foglalkozó csoportot, mely postán árult tiltott szereket.

A bűnözök korábban a Silk Road online fekete piacon is dolgoztak, melyet még 2013-ban kapcsoltak le az amerikai nyomozók. A norvég rendőrség három férfit tartóztatott le gyanúsítottként az ügyben 2015 júniusában. Nagy mennyiségű narkotikumot és  több számítógépet foglaltak le bizonyítéknak.

Bitcoin pénzbüntetést kért az ügyész

Az ügy tárgyalási szakaszában most az ügyész azt terjesztette elő, hogy a vádlottak részben bitcoinban fizessenek. A 120 bitcoin összegű nyereség amit felhalmoztak ugyanis időközben többszörösére nőtt, ezt kéne a vádlottaknak visszaszolgáltatniuk. Az ügyész a 120 bitcoin mellett további 3,1 millió norvég korona (kb. 105 millió forint) büntetést is kirótt a gyanúsítottakra, kifejezetten kérve, hogy a büntetés egy részét kriptopénzben fizessék meg.

Meglepő, hogy a norvég ügyész bitcoin pénzbüntetést kért a vádlottaktól. Az indoklás szerint erre azért van szükség, mert a bitcoin ára az elkobzás óta jelentősen növekedett. A gyanúsítottaktól 2015 júniusában kobozták el a bitcoin bevételeiket, ez időtájt mindössze 400-500 dollár körül járt az árfolyam. Ha ez alapján szabták volna ki a büntetést, akkor az a mai bitcoin árfolyam mellett a fele lett volna csak.

Emellett a nyomozóhatóság maga is használ bitcoint a felderítés során, így a büntetésből további akciókat finanszíroznak majd.

A skandináv nyomozók otthon vannak a bitcoin témában

A skandinávok otthon vannak bitcoin témábanA skandináv országok nyomozói szoros figyelemmel követik a technológiai újításokat. Pár hete számoltuk be róla, hogy a dán rendőrség blokklánc elemzéssel akar a bűnözők nyomába eredni. Felhasználva az adatszolgáltatási kötelezettséget a tranzakciók nyomon visszakövetésével sikerül a drogdílereket beazonosítani.

Bár a norvég ügyész bitcoin pénzbüntetést kért a perben, azt külön kiemelte, hogy ettől még az ország nem fogadja el hivatalos pénzként a kriptovalutát.

Zs

“Right now Bitcoin feels like the Internet before the browser.” - Wences Casares

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.