A dán rendőrség a bitcoint használó bűnözők nyomába ered a blokklánc elemzéssel

A bitcoinról bár sokan gondolják, hogy teljesen anonim módon használható, valójában azonban minden tranzakció nyomon követhető. Erre most a dánok is rájöttek, ugyanis a dán rendőrség a bitcoint használó bűnözők nyomába ered.

Dán rendőrség a bitcoint használó bűnözők nyomában

A Berlingske dán újság szerint a skandináv ország nyomozóhatósága rájött, hogyan használható a blokklánc elemzése arra, hogy a darknet bűnözőit leleplezzék.

“Az új nézőpont áttörő változást hozhat a nyomozóhatóság életében. Amíg sokszor a bitcoin tranzakciók jelentették egy nyomozás végét, most innen is tovább lehet göngyölíteni a szálakat.”

Nyilatkozott Kim Aarenstrup, a dán rendőrség kiber-bűnüldözési központjának (az NC3) vezetője.

Blokklánc elemzés

Blokklánc elemzéssel akadnak a bitcoint használó bűnözők nyomáraBár a bitcoin tranzakciók a blokkláncot nem valós személyiség között történnek, hanem a bitcoin címek között, ezek a számlaszámok a nyilvános főkönyvön mindenki számára elérhetőek. Amennyiben egy ilyen bitcoin cím visszakövethető egy valós személyhez, minden anonimitás megszüntethető. Ezért hivatkoznak sokan a bitcoinra inkább, mint pszeudo-anonim kriptopénzre.

A blokklánc elemzés során a bitcoin tranzakciókat végigkövetik a blokkláncon és összevetik a bitcoin tőzsdék pénzmosás megelőzés (AML – Anti Money Laundering) miatt és ügyfél azonosítási folyamatok (KYC – Know Your Customer) révén megadott adatokkal. Így a tranzakciók végül egy valós személyhez vezethetőek vissza.

Terjed a kiberbűnözésA csempész árut, mely lehet drog vagy bármilyen más illegális áru általában a bűnözők arra a címre szállítják, melyen maguk is fellelhetőek. Azonban ha a csomagot a rendőrség kézbesítés előtt elkobozza, a vevő egyszerűen letagadhatja, hogy ő rendelte az illegális árut. A dán rendőrség most kidolgozott speciális blokklánc elemzésre használt szoftver segítségével a kiszállítási cím összeköthető a hozzákapcsolódó bitcoin tranzakcióval. Ez a módszer már két letartóztatáshoz is vezetett az elmúlt pár hónap során.

Adatszolgáltatási problémák

A dán rendőrség új módszere nem is annyira egyedi a világon. Az amerikai adóhatóság tavaly ősszel nagy port kavart a kriptopénz közösségben amikor adatokat kért a Coinbase bitcoin tőzsdétől.  Az adatszolgáltatási kérés célja az volt, hogy behajtsák a bitcoin kereskedés profitja után fizetendő adót. A nyomozóhatóságok most kezdik felismerni az új technológiában rejlő korlátokat. Kihasználva a jogi környezet adta lehetőséget, hogy a személyes adatok a pénzmosás és terrorizmus finanszírozás megelőzéssel kapcsolatos nemzetközi rendeletek alapján kiadhatóak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük