Bitcoin rali: a növekedés mögötti intézményi befektetők

Az újabb bitcoin rali után többen feltették a kérdés: pontosan mi is hajtja a bitcoin áremelkedését? A kriptovaluta 2014 óta a második legnagyobb negyedéves növekedést produkálhatja; a szakértők egyértelműen az intézményi befektetést látják az első számú oknak.

A bitcoin piac felnőtt, egyre több az intézményi befektető

Hiába tolta el megint az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) a bitcoin ETF-ek engedélyezését, és hiába késnek megint a Bakkt határidős ügyletei, a bitcoin befektetések volumene mégis rendületlenül megindult az első negyedév során.

Brian Armstrong, a Coinbase alapítója a Consensus konferenciáján számokkal is alátámasztotta ezt az állítást. A közönséggel megosztott adatai szerint a Coinbase Custody például májusra már több mint 1 milliárd dollár értékű befektetések kezelésével kezdett el foglalkozni.

A növekedés egyértelműen látszik 2018-hoz képest a Grayscale kripto eszköz befektetési tanácsadónál is. Ők a #DropGold kampányukat követően 2019 első negyedévében egy egyre erősödő bitcoin igényről tudtak beszámolni. A Q1-ben tavalyhoz képest 42 százalékos növekedést értek el a befolyt befektetések összegében. Az általuk közölt adatok egyik érdekes ténye még az is, hogy majdnem az összes új befektetés bitcoinba történt: 99%-ban választották a domináns kriptovalutát. Ez a szám 2018-ban mindössze 76% volt – akkor az altcoin befektetések még jobb arányban tudták képviseltetni magukat.

Brian Armstrong még azt is hozzátette, hogy bár egyértelműen növekszik az intézményi befektetések száma, jelenleg még a token alapok és a kockázati tőke alapok az első számú érdeklődők a bitcoin piacon. Ezek azok az intézményi befektetők, akik eleve is jobban hozzá vannak szokva a magasabb kockázathoz. Számukra a bitcoin nem esik annyira a komfortzónájukon kívülre, mint a tradicionális pénzügyi intézményeknek. Armstrong szerint azonban néhány éven belül a helyzet könnyed megváltozhat.

A mainstream elterjedést és az egyre erősödő intézményi jelenlétet támasztja alá Anthony Pompliano néhány nappal ezelőtti tweetje is, melyben a bitcoin iránt érdeklődő legnagyobb neveket gyűjtötte össze követőinek. A lista meglehetősen imponáló – ha ez nem győzi meg a befektetőket, akkor nem tudjuk, mi tudná.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük