Hamarosan érkezhetnek a Bitcoin stabilcoinok, állítja a Lightning Labs vezérigazgatója

A Lightning Labs, a Bitcoin ökoszisztéma egyik vezető fejlesztője hamarosan átformálhatja az ökoszisztémát. A 2021-ben bevezetett Taproom frissítés új funkcióinak köszönhetően hamarosan érkezhetnek a Bitcoin hálózatán futó stabilcoinok.

A vállalat Taproot frissítése és a stabilcoin funkcionalitás feltárása tükrözi a skálázhatóság fokozására irányuló erőfeszítéseket, miközben új funkciókat vezet be a fejlődő piaci igények kielégítésére.

A Lightning Labs bevezetné a stabilcoinokat a Bitcoin hálózatán

A Lightning Labs olyan jelentős lépés tervez, amely újradefiniálhatja a Bitcoin BTC Price BTC Price alapú pénzügyi tranzakciókat. Elizabeth Stark, a Lightning Labs vezérigazgatója egy londoni rendezvényen jelentette be a nagyszerű fejleményt. Azt is elárulta, hogy a fejlesztőcsapat már megkezdte az új protokoll tesztelését.

Októberben kiadtuk a kód egy korai részét, és nemrégiben bemutattuk a Lightningon végrehajtott első tranzakciót. Az elképzelés az, hogy kriptodollárok és stabilcoinok legyenek a Bitcoin blokkláncon.

Más blokkláncokon a stabilcoinok és a tokenizált eszközök jellemzően magas díjakkal és skálázhatósági problémákkal szembesülnek. Stark szerint a BTC hálózat robusztus biztonsága és decentralizált jellege ideális lehet a kihívások kezelésére.

A kezdeményezés alapja a Bitcoin 2021 végén bevezetett Taproot frissítése. A verzió növeli a blokklánc szkriptelési képességeit és adatvédelmi funkcióit, emellett támogatja az összetett szerződéseket és a stabilcoinokhoz szükséges szélesebb körű felhasználási eseteket. A tavaly októberben elindított verzió várhatóan lehetővé teszi a stabilcoinokhoz hasonló eszközök kibocsátását a Bitcoin hálózaton. A piac jelentős növekedése miatt Stark szerint elengedhetetlen egy ilyen infrastruktúra létrehozása.

Ezért építjük ezt a protokollt, ezt a technológiát. Nem eszközöket bocsátunk ki, hanem a síneket építjük. Az eszközkibocsátók a mi technológiánkat fogják használni a valós tokenizált eszközök kibocsátására.

Stark a Lightning Network használatának előnyeit is hangsúlyozta.  Kiemelte, hogy az olyan hagyományos rendszerek, mint a VISA, 2-3%-ot is felszámolhatnak a tranzakciókra, míg a hálózat stabilcoin tranzakciós költségei gyakran csak pár centbe, vagy annál kevesebbe kerülnek. Szerinte a Lightning Labs által kifejlesztett infrastruktúra lehetővé fogja tenni más pénzügyi intézmények számára, hogy valós tokenizált eszközöket bocsássanak ki. Például arany és a fiat alapú eszközöket.

Felértékelődik az értékmegőrző képesség

A fiat valutához vagy nemesfémekhez kötött stabilcoinok árstabilitást biztosítanak, miközben megkönnyítik a zökkenőmentes tranzakciókat. A használatuk a Covid-19 alatt drámaian megugrott, főleg a feltörekvő országok körében. A hiperinflációval és bizonytalan gazdasági környezettel küzdő országok lakosai és befektetői előszeretettel választják a Bitcoint és a stabilcoinokat, mint olyan eszközöket, amelyek megvédik őket a vagyonuk elvesztésétől.

A legkitartóbb felhasználók a stabil értékmegőrző eszközöket keresők voltak.

– Magyarázta Stark.

A két legnagyobb stabilcoin a Tether (USDT) és a Circle (USDC) együttesen több amerikai államkötvényt birtokol, mint olyan nagy nemzetek, mint Németország és Dél-Korea. Stark rámutatott, hogy bár a tulajdonosok nem kapnak kamatot, a digitális eszközök biztonsága és stabilitása felbecsülhetetlen értéket képvisel. A piac egyeduralkodója jelenleg egyértelműen a Tether, mivel a piaci kapitalizáció közel 70%-át birtokolja.

A támogatók a fizetési iparág forradalmasításáról beszélnek, de egy új elemzés szerint a tranzakciók 90%-a nem köthető valódi felhasználókhoz. A botok és vállalati kereskedők tranzakcióinak kivonása megmutatta, hogy mindössze 10% származik organikus fizetési tevékenységből. Az eszközök előnyeit azonban a legtöbb szereplő elismeri, és olyan fintech óriások is támogatják mint a Paypal és a Stripe.

A Lightning Labs fejlesztése új fejezetet nyithat a Bitcoin fejlődésében, mivel a stabilcoinok és más eszközök rendszerébe való integrálásával nemcsak befektetési, hanem csereeszközként is felhasználhatóvá válik.  A bővítés skálázhatóbb, felhasználóbarátabb hálózatot hozhat létre, megnyitva az utat a széles körű elfogadás és a globális pénzügyi rendszerekbe való integráció előtt.