Bitcoin tárcafejlesztő 3D-nyomtatott fegyverekről szóló dokut finanszíroz

Death Athletic címmel film készül a „szellemfegyveres” Cody Wilsonról. A Samourai Wallet lett a most készülő film egyik fő finanszírozója.

Szabadelvű jótevőként lép fel az adatvédelmi funkcióiról ismert bitcoin-tárca

A Samourai Wallet a Death Athletic (Halálos atlétika) című film egyik vezető producereként szerepel. A Dissident Architecture című dokumentumfilm Cody Wilsont, a házi készítésű lőfegyverek lelkes szószólóját, a letölthető fegyverek feltalálóját mutatja be. A Jessica Solce által rendezett filmet október 14-én, zártkörű vetítésen mutatták be New Yorkban. A következő hétvégén a texasi Austinban debütál a produkció, a digitális megjelenést pedig október 21-re tervezik.

“A Samourai 2021-ben csatlakozott a produkcióhoz: anyagi támogatásának köszönhetően sikerült befejezni a filmet. Addig a pontig saját magam dolgoztam az alkotáson”mondta Solce a CoinDesknek. “Egy másik vezető producerrel, Thomas Donnellyvel biztosították a film utómunkálataihoz a pénzügyi támogatást” – tette hozzá. A film gyártási költségvetését nem hozta nyilvánosságra, de azt elárulta, hogy hat számjegyű összegről van szó.

A “Death Athletic” hét éven keresztül követi nyomon Wilson, a texasi Austinban működő Defense Distributed alapítójának ténykedését. A film egyfajta krónika, mely bemutatja a főszereplőnek az amerikai kormánnyal és 20 állam főügyészeivel folytatott jogi csatározásait. Ezekben olyan fájlok közzétételének jogáért küzdött, amelyek megmutatják, hogyan lehet fegyvereket építeni 3D nyomtatóval vagy CNC-vel (számítógépes számjegyvezérlésű gép). Ezeket a lőfegyvereket egyébként gyakran nevezik szellemfegyvereknek, mert sorozatszám és regisztráció nélkül is elkészíthetők.

A film kitér Wilson 2018-as zaklatási botrányára és letartóztatására, valamint az ezt követő enyhébb vádakra (melyek miatt felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték), a tisztségéről való lemondására, majd visszatérésére a Defense Distributedhez, amelyet egyébként távolléte alatt Paloma Heindorff vezetett.

“Úgy gondoljuk, hogy egy mozgalom hosszú élete annak kultúrájától függ és attól, hogy mennyire marad hűséges az eredeti vízióhoz” – mondta a Samourai képviselője a CoinDesknek adott nyilatkozatában. “Az évek során számos bitcoin-hozzájárulással segítettük az ezen a területen tevékenykedő művészeket és alkotókat.”

Sok korai bitcoin-elfogadó és hardcore felhasználó rokonléleknek tekinti Wilsont, és nem csak azért, mert ő is dolgozott a Dark Walleten, a Samouraihoz hasonló, magánéletet javító szoftverprojektek korai elődjén. Wilson régóta állítja, hogy a fegyvertervét és annak közzétételét védi az amerikai alkotmány első kiegészítése, amely az Egyesült Államokban hagyományosan a szólásszabadság sarokköve; ez az érve nagyban hasonlít a kriptopénzek támogatói által gyakran használt, a szabályozás bizonyos formáival szemben felhozott érvekhez.

“Komoly párhuzamokat látunk a házilag készített fegyverek és a teljesen szuverén privát bitcoin között” – áll Samourai nyilatkozatában. “Mindkettő erősen megbélyegzett a médiában, mindkettőhöz olyan erős emberekre van szükség, akik készek fellépni minden ellenállással szemben. Mindkét közösség tanulhat a másiktól”.

A “Death Athletic” a mainstream platformokon (iTunes, Amazon és Google) kívül egy bitcoint elfogadó, a BTCPay Server kereskedői szoftveren futó online áruházon keresztül is elérhető lesz, mondta Solce.