Bitcoin tesztnet háború alakult ki egy felhasználó miatt

Több Bitcoin fejlesztő nagyon dühös lett egy Bitcoin felhasználóra, aki saját maga vallotta be, hogy “griefingelte” az egyik Bitcoin tesztnetet azzal, hogy egyetlen hét alatt három évnyi blokkot generált. Ez arra kényszerített néhány fejlesztőt, hogy leállítsák az általuk tesztelt alkalmazásokat.

“Bárki is b@sz*kodott a tesztnettel, az egy köcsög lúzer.” – mondta Francis Pouliot, a Bull Bitcoin nevű, Bitcoin tőzsde és fizetési cég egyik alapítója. “Király vagy tesó, képes vagy megtámadni a hálózatot gazdasági ösztönzők nélkül, és szó szerint az egyetlen kár, amit okoztál, az az, hogy ki@sztál a nyílt forráskódú Bitcoin alkalmazások készítőinek tesztjeivel és az idejüket pazaroltad.” – tette hozzá.

Pouliot csak később jött rá, hogy Jameson Lopp, egy kiberpunk és a Casa digitális eszközök selfcustody megoldásának egyik alapítója volt az, aki előző nap a Nostr decentralizált közösségi médiaplatformon április 28-án közzétett posztjában beazonosította magát elkövetőként.

Bitcoin tesztháború

Lopp elmondta, hogy az ő griefing támadása egyetlen hét alatt több mint 165 000 blokkot, azaz három évnyi blokkot generált a Bitcoin teszthálózatán. Ez mindössze körülbelül 1 dollárnyi áramköltségbe került neki.

Lopp azonban azzal érvelt, hogy a “triviális támadás,” amely mindössze 20 sornyi kódot igényelt – rávilágít a teszthálózat egyik gyenge pontjára, amelyet már korábban is jelzett.“Én egy ügyért szállok síkra, és néha többet kell tenni egy e-mail elküldésénél, hogy felhívjuk az emberek figyelmét ezekre.”

Csak a Bitcoin tesztnet gyengeségeire akarta felhívni a figyelmet?

A Bitcoin hálózat tesztnetjének hashráta és nehézségi adatai azt mutatták, hogy a hashráta április 19-én 2315 terahash per másodperc (TH/s) értékre ugrott, majd április 30-án 86 TH/s-ra esett vissza a mempool.space szerint.

Bitcoin tesztháború

Pouliot és mások azonban másképp látják Lopp akcióját. Azzal érvelnek, hogy ez olyan volt, mintha valaki “belesz@rna egy jacuzziban.”  Csak azért, hogy az emberek “átmenjenek egy másik fürdőbe” – valószínűleg a testnet4-re utalva.

A griefing támadás megszakította a csomópontok szinkronizálását a Bitcoin teszthálózaton, magyarázta Leo Weese, a Lightning Labs – a Lightning Network mögött álló cég – technikai vezetője. “Lehet, hogy végleg búcsút kell mondanunk az engedély nélküli tesztelési hálózatoknak.” – mondta Weese.

A Bitcoin Talk Thread egyik tagja szerint Lopp tettei “teszthálózati háborút” indítottak. Azzal érvelt, hogy a Lopphoz hasonló embereket ki kellene zárni a Bitcoin teszthálózatából. Sőt, odáig ment, hogy azt mondta, Lopp “általános biztonsági kockázatot jelent a Bitcoin egészére nézve”.

Bitcoin tesztháború

Lopp erre úgy reagált, hogy szeretné, ha a Bitcoin tesztnetjét visszaállítanák, hogy kijavítsák a tesztnet “timewarp” gyengeségét. Egyúttal szeretné, ha visszaállítanák a tesztnetből szerzett bányászjutalmakat, amelyek – mint megjegyezte – most gyakorlatilag nulla.