Elszabadultak az indulatok a bitcoin-törvény miatt, törtek-zúztak a tüntetők

Ezrek vonultak utcára Salvador fővárosában. Sokan az ország bitcoin-törvénye ellen tiltakoztak, az indulatok elszabadultak. 

Salvadorban szerdán, az ország függetlenségének napján elharapództak az indulatok. A korábban nyugodt tüntetések eszkalálódtak és vandalizmusba csaptak át. A helyi sajtó szerint a polgárok dühösek az új bitcoin-törvény miatt.

A tüntetők felgyújtottak egy bitcoin automatát a fővárosban, San Salvadorban. Néhányan azt skandálták és írták plakátjaikra, hogy “Nem akarunk bitcoint” és “Nemet a diktatúrára”. Salvador szeptember 7-én tette törvényes fizetőeszközzé a bitcoint az országban, ezzel a világon az első ország lett, mely esélyt adott a kriptoszektor népszerű valutájának.

Az ország elnöke, Nayib Bukele a Twitteren szidta azokat az állampolgárokat, akik törtek-zúztak. A sajtót is ostorozta a negatív megnyilvánulása miatt, hiszen a bitcoin-ellenes cikkeikkel csak olajat öntöttek a tűzre.

A lépés ellen – amely Bukele elnök ötlete volt – július és augusztus óta tüntetéseket szerveznek a helyiek. A salvadori média szerint azonban a tegnapi volt messze a leghevesebb, hiszen a korábbi néhány száz fős megmozdulással szemben, most több ezer polgár vonult az utcára.

A salvadoriak nemcsak a bitcoin-törvény ellen tiltakoznak, hanem Bukele elnök személye ellen is, aki egyesek szerint meggyengítette az ország bíróságait és túl nagy hatalmat szerzett. Bár Bukele korábban jól szerepelt a közvélemény-kutatásokban, mivel javította a közbiztonságot a kis közép-amerikai országban, az utóbbi időben többen kritizálták innovatív ötletei miatt.

A Bukele által júniusban bejelentett és nem sokkal később a törvényhozás által is elfogadott bitcoin-törvény azt jelenti, hogy a vállalkozásoknak el kell fogadniuk a bitcoinban történő fizetést, ha rendelkeznek a megfelelő technológiával. Az állampolgároknak nem kötelező használniuk az eszközt, de ösztönzik őket erre. Mint arról korábban beszámoltunk azok, akik regisztrálnak a kormány hivatalos kriptotárcájára, a Chivóra, 30 dollár jutalmat kapnak bitcoinban.

A JP Morgan és a Világbank is többször nekiment Salvador bitcoin-törvényének, mivel úgy vélik, hogy az káoszt szül az országban és a korrupciót segíti elő.