Durván megemelkedtek a bitcoin tranzakciós díjak

Ismét az egekbe szöktek a bitcoin tranzakciós díjak, egy közepes prioritásért az elmúlt hétvégén 34,08 dollárt kellett fizetni, derült ki a meempol.space adataiból. A cikk írásakor több mint 304 ezer meg nem erősített tranzakció várakozik a sorban.

A kriptovaluta közösség újra felháborodott a bitcoin korlátozott kapacitása miatt, és kiemelték a hatékonyabb, Layer 2-es megoldások szükségességét. A díjak megugrása miatt a bitcoin bányászok bevételei is jelentősen megnőttek, blokkonként jelenleg több mint kétszer annyi jutalmat kapnak.

Mi állhat a díjak megugrásának hátterében?

Annak ellenére, hogy korábban a probléma okai a Bitcoin Ordinals és a Runes protokollokhoz voltak köthetők, a CryptoQuant kriptovaluta-elemző platform szerint a fő bűnös most az OKX kriptovaluta-tőzsde lehet. Julio Moreno, a vállalat kutatási vezetője kifejtette, hogy a tranzakciós díjak megugrását az UTXO (fel nem használt tranzakciós kimenetek) konszolidáció okozta.

Kapcsolódó: Az OKX az új Binance? Az OKX felsővezetők elhagyják a süllyedő hajót

Az UTXO modell lényege, hogy minden tranzakció után „fel nem használt kimenetek” keletkeznek, amelyet a következő tranzakciók során lehet felhasználni. Amikor a felhasználók bitcoint küldenek egyik tárcájukból a másikba, díjat kell fizetniük a tárcájukon lévő minden egyes UTXO után. Ez jelentős emelkedést eredményezhet, különösen nagy átutalások esetében, ahol sok UTXO konszolidálása szükséges.

Mindeközben a fejlesztők egy csoportja úgy véli, hogy a programozhatóság bevezetése a bitcoin blokkláncába elindíthatja a következő ralit. Míg a Bitcoinra jelenleg digitális aranyként tekintenek, amelynek elsődleges felhasználási területe az értéktárolás, a programozhatóság hozzáadása számos új funkciót hozna. Mindez annyit jelentene, hogy a bitcoin blokkláncán futó tranzakciók és az okosszerződések összetettebb, rugalmasabb műveletek végrehajtására lennének képesek. Jelenleg a Bitcoin egyszerű tranazakciókat támogat, mint például a pénz küldése egyik címről a másikra; képességei tehát erősen korlátozottak az olyan blokkláncokhoz képest, mint az Ethereum. Az évek során már megpróbálták kezelni ezt a limitet az LN-hez hasonló Layer 2-es megoldások létrehozásával, melyek ígéretesnek, ám végül többségük megbízhatatlannak bizonyult.

A bitcoin tranzakciós díjak megugrása tehát rávilágít a hálózat kapacitásának korlátjaira és a hatékonyabb megoldások szükségességére.