Bitcoin: új remény az innovátorok számára a korrupt gazdaságokban

A Bitcoin sokkal több a fejlett gazdaságok puszta befektetési eszközénél; valójában mentőövként szolgálhat az olyan innovátorok számára, akik jelenleg el vannak zárva a globális gazdaságtól.

Egy olyan világban, ahol a tehetség mindenhol jelen van, de nincs elég lehetőség, a jelenlegi fiat pénzrendszer hozzájárul a szakadékhoz azok között, akik rendelkeznek a szükséges hozzáféréssel és erőforrásokkal, és azok között, akiknek nem adatott meg a támogató háttér. Itt jöhet képbe a Bitcoin, ami segíthet a vállalkozásoknak és magánembereknek talpon maradni a gazdasági krízis súlytotta országokban is.

Demokratikus társadalmak és lehetőségek

A demokratikus társadalmakban – amelyeknek ugyan megvannak a maguk hibái –, az emberek általában stabil valutákat, szabadságot és jogállamiságot élveznek. Ezek a jellemzők lehetőségekben gazdag környezetet teremtenek, ahol az ember születési körülményei nem feltétlenül határozzák meg azt, hova jut el. Lyn Alden Bitcoin-szószóló és bestseller szerző kiváló példa arra, hogyan lehet leküzdeni az akadályokat és kihasználni a demokratikus társadalmak nyújtotta lehetőségeket. Annak ellenére, hogy több éven át hajléktalan volt, sikerült talpra állnia: felküzdötte magát a nulláról, és mára ismert személyiséggé vált a pénzügyi körökben.

Menekültek és sikertörténetek

Alden története nem egyedi; számos háború és üldöztetés elől menekülő módot talált az alkalmazkodásra, innovációra és virágzásra az új területeken, jelentős mértékben hozzájárulva befogadó közösségeikhez. A WhatsApp társalapítója, Jan Koum például Ukrajnában nőtt fel áram nélkül, és Amerikába bevándorolva több éven át élelmiszerboltokat takarított, mielőtt végül sikert ért el.

A PayPal társalapítója, Max Levchin arról tweetelt, hogyan talált sikerre Amerikában, miután elmenekült az oroszországi üldöztetés elől. „A családom és én, és több ezer szovjet zsidó hozzánk hasonlóan menekültként érkeztünk az Egyesült Államokba ’91-ben, egy olyan rendszer elől menekülve, amely üldözött minket, mert azok voltunk, akik vagyunk.”

Egy másik csodálatos bevándorlói sikertörténet Mai Lee Changé, aki egy thaiföldi menekülttáborban született vietnámi szülőktől, és amikor az Egyesült Államokban iskolába kezdett járni, csak egy angol szót ismert – „mosdó”. Chang számos akadályt leküzdve ma már mérnökként járul hozzá a NASA Mars-missziójához.

Az autoriter rendszerek hatása

Azonban a helyzet jelentősen különbözik az autoriter rendszerek alatt, ahol egy személy potenciálját gyakran előre meghatározzák a születési körülményei. Általában ilyen helyeken, ha nem egy korrupt tisztviselőkkel kapcsolatban álló családba születik valaki – más szóval, ha nem gazdag gyerek –, az innovációs képességét és vállalkozói szellemét rendszeresen elnyomják. Ezekben a rendszerekben a fiat rendszer nem az érdemeket támogatja, hanem a „kapcsolattal rendelkező gyerekek” javára van manipulálva. Más szavakkal, a rendszerek nepotizmuson, családi kapcsolatokon és korrupción alapulnak.

A bitcoin hatalom

Régen, amikor nem volt internet, és okostelefonok sem álltak rendelkezésre, az ilyen ellenséges környezetben élő átlagember egyszerűen elfogadta azt a kemény valóságot, hogy diktátorokat és családtagjaikat kell szolgálnia. Ma azonban más a helyzet. A technológia fejlődésével a lakosság tájékozottabb, és megismerkedhet különféle újításokkal, például a Bitcoinnal. A Bitcoin azonban több mint technológia; a pénzügyi függetlenedés kapujaként szolgál, az erkölcsi értékek feladása nélkül, ezáltal erőteljes eszközt kínál a megszálló kormányok által felállított, bebetonozott akadályok áttörésére.

Swan Htet Aung története

Swan Htet Aung (Swan), egy mianmari AI vállalkozó, akinek tapasztalatai jól mutatják, hogyan nyújthat a Bitcoin mentőövet azok számára, akik a pénz és családi kapcsolatok nélküli élet valóságával szembesülnek. AI cégét 2016-ban alapította, a startup pedig gyorsan szárba szökött: 2020-ra már évi több mint 300 000 dolláros bevételt termelt. Swan nem győzi a Bitcoin fontosságát hangsúlyozni a pénzügyi egészség megőrzésében, egy kulcsfontosságú pillanatot hozva fel például a 2021 februári puccs után. Négy nappal a katonai hatalomátvételt követően készpénzt vett fel cégéből, és Bitcoinná és USDT-vé alakította át. Ezt a döntést néhány héttel azelőtt hozta meg, hogy a mianmari bankok korlátozni kezdték volna az egyének és vállalkozások számára a készpénzfelvételt, így lehetővé tette számára, hogy irányítása alatt tartsa cége vagyonát.

Kényszerített váltás és pénzügyi elnyomás

Sajnos azonban a bankokban maradt USD eszközei, és a mianmari junta új monetáris politikája miatt a cég pénzügyi eszközeinek jelentős részét így is elvesztette. A mianmari Központi Bank által 2022. április 3-án kiadott politika miatt ugyanis Swan arra kényszerült, hogy átváltsa USD tartalékait a gyorsan leértékelődő helyi valutára (a mianmari kyatra), a piaci ár alatt 30%-kal. Az új politika előírta, hogy az ország rezdenseinek vissza kell téríteniük a külföldről származó devizabevételeket Mianmarba. Ezeket a bevételeket egy munkanapon belül el kellett adni és mianmari kyatra kellett váltani a Mianmarban engedéllyel rendelkező kereskedelmi bankok által nyitott devizaszámlákon keresztül.

Bitcoin: az innovátorok és a globális közösség szolgálatában

A Bitcoint a fejlett világban befektetési eszközosztálynak tekintik, vagy félreértett technológiának az ahhoz kapcsolódó ökológiai hatások miatt. Az elnyomott pénzügyi rendszerben élő tehetségek számára viszont életvonalat, pénzt és hozzáférést jelent a globális tőkepiacokhoz. Ezek a tehetséges egyének nem engedhetik meg maguknak, hogy részt vegyenek a Bitcoin körüli befejezetlen globális vitában. Ehelyett kétségbeesetten próbálnak kitörni a gazdasági elnyomás köréből. Szerencsére, a Bitcoin szabvány alatt az egyének számára lehetőség nyílik a pénzügyi szabadságra, ezáltal végső soron hozzájárulhatnak egy egyenlőbb és virágzóbb globális közösséghez.