A Bitcoin VALÓDI dominanciája a kriptovaluta piacokon

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Aki használt már kriptovaluta index oldalakat, annak kapásból lejön, hogy a Bitcoin piaci érték alapján dominálja a kriptovaluta piacokat. A CoinGecko pillanatnyilag 57.9%-ra teszi a Bitcoin arányát a piacon. Azonban ha megtisztítjuk a piacot a shitcoinoktól, pump&dump tokenektől, ICO-projektektől, DeFi-tokenektől és minden egyéb csak nevében decentralizált ‘kemény’ pénztől, azoktól, amiket gyaníthatóan először fogsz elkölteni a Crypto.com bankkártyáddal, akkor az arány még jobban a Bitcoin irányába billen.

Decentralizáció, mint elsődleges kritérium

A hagyományos Bitcoin dominancia indexekhez képest a „True Bitcoin Dominance Index“ (TBDI) nem listáz olyan altcoinokat, amiket egy tokenkibocsátás során generáltak. És erre meg is van a racionális érv:

A (valódi) Bitcoin-dominancia kizárja az ICO-tokeneket, mert ezeket egy centralizált entitás felügyeli és kontrollálja és emiatt nem tud kemény pénzként funkcionálni. Még akkor is, ha egy ICO(-tokent) szándékosan pénzként használnak, nem tudja az uralkodó fiatpénz rendszer centralizált fizetőeszközeinek és a pénznyomtatás előnyeit kínálni.

A logikát követve nyilvánvaló, hogy a stabilcoin tether dollár (USDT) szintúgy nem felel meg a kemény pénz fogalmának, hiszen konvertibilitása 1:1 USA dollár, fedezete a dollár, magyarán a Federal Reserve pénzpolitikája alá van rendelve. Pusztán egy olyan fiatpénz meghosszabbítása, ami egy kormány/jegybank ellenőrzése alatt áll:

A valódi Bitcoin Dominancia Index csak azon eszközöket követi nyomon, amik egy napok képesek lesznek egy globális pénzpótlóvá válni. A stabilérméket nem lehet figyelembe venni, mivel értékük és rendeltetésük a rendelkezésre álló fiat dollároktól függ.

Itt az oldal nem számol a stabilcoinok egyik unikális változatával, az algoritmikus stabilcoinokkal. A stabilcoinoknak is négy fő változata van, amikről ebben a cikkben olvashattok többet.

A valódi bitcoin dominancia index egy másik fontos kritériuma, hogy a mögöttes hálózat konszenzusát munkaalapúra (nevezhetjük erőforrás-alapúnak is) kell helyezni: az az a decentralizáció gátőre a tőkeigényes, ugyanakkor bárki számára elérhető, kriptográfiai feladatokat megoldó és a tranzakciókat validáló és konfirmáló hardveralapú (köznyelvben) bányászat:

A Bitcoin Dominancia csak a Proof of Work érméket indexeli, mivel a POW eddig az egyetlen ismert konszenzus algoritmus, ami egy hálózatot decentralizáltan tud tartani. A decentralizáció fontos és ha nem elérhető cél, akkor nincs javulás a jelenlegi centralizált banki rendszerekkel szemben.

Mi a helyzet az Ethereummal?

Az Ethereum e tekintetben kilóg a kategóriából és a TBDI opcionálisan kivehetővé teszi az indexelt érmék sorából. Egyrészt mert az Ethereum egy blokklánc applikációs platform és ugyan megfelel a decentralizációs kritériumoknak jelenlegi formájában, de végső célja, hogy egy platformot/ökoszisztéma alapját adja decentralizált alkalmazások millióinak. Nem elsődleges célja, hogy globális fizetőeszközzé váljon. Másrészt ne feledkezzünk el róla, hogy az Ethereum előbb-utóbb a skálázhatóság érdekében Proof-of-Stake konszenzusra vált, ami végső soron centralizációhoz fog vezetni.

A szeméttől, mint shitcoinoktól és P&D tokenektől való megtisztítás után tehát a valódi Bitcoin dominancia 79.18 százalékon áll 2020. szeptember 22-én. Sőt, ha kivesszük még az Ethereumot is a képből, akkor az arány már-már extrém szintet üt meg: 93.76%.

A valódi bitcoin dominancia felismerése vezette Michael Saylor-t, a MicrosStrategy NASDAQ-on jegyzett vállalat ügyvezető elnökét arra a döntésre, hogy a hetekben több mint 200 millió dollár vállalati készpénztartalékot bitcoinra váltott. A döntést így magyarázta Twitterén:

Amikor a hálózati dominanciát nézem a kriptopénz piacokon, akkor fontosnak tartom, hogy elkülönítsük a Bitcoint az olyan kriptográfiai hálózatoktól, mint az Ethereum és stabilcoinok. A Bitcoin Dominancia a 2017. december 20-i 71.05 százalékos mélypontjáról mára 93,57 százalékra emelkedett.

A BitcoinBázisnál már a kezdetekkor felismertük, hogy a Bitcoin sikere a pénzügyi forradalom területén megismételhetetlen: adott volt a világgazdasági környezet (2008-2009), adott a cypherpunk/korai internet korából átvett mára mainstreammé váló ideológia, adott volt az anonim feltaláló misztikuma (reméljük anonim marad mindörökre) és legfőképp adott a technológia, mellyel új alapokra lehet helyezni nem csak a pénzügyeinket, de az államigazgatást is. Már csak a politikai akaratot kellene megtalálni hozzá.

Balaxi

Balaxi 2013 óta követi szoros figyelemmel a Bitcoin és kriptovaluta ökoszisztéma fejlődését. A BitcoinBazis.hu kriptovaluta piaci szak- és médiaportált 2016-ban alapította többedmagával. Az oldal azóta Magyarország vezető, elsősorban digitális pénzügyi eszközökkel, bitcoinnal, decentralizációval és technológiai témákkal foglalkozó portáljává nőtte ki magát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.