A stabilcoinok jelentik a pénz evolúciójának következő lépcsőfokát

  • 48
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

George Samman blokklánc tanácsadó és elemző által kiadott friss jelentés, a ‘The State of Stablecoins 2019’-ben azzal érvel, hogy a pénz történetének evolúciójában a következő lépcsőfokot a stabilcoinok jelenthetik.

A stabilcoinok (stablecoins) a fix árfolyamú kriptovaluták gyűjtőneve. Értékük egy fiatpénzhez, mint a dollárhoz vagy euróhoz van rögzítve, de árfolyamuk fixálható kriptovaluták kosarához vagy akár nemesfémekhez is.

Az ilyen eszközfedezetű tokenekben megvan a potenciál, hogy több ezermilliárdos eszközosztállyá fejlődjenek és egyben választ adhatnak a kriptovaluták egyik legégetőbb problémájára, a volatilitásra.

Samman a The State of Stablecoins 2019: Hype vs. Reality in the Race for Stable, Global, Digital Money a következőt írja: “A stabilcoinok kapcsolatot teremtenek a hagyományos világ és a blokklánc között. Ezért a stabilcoinok jövőbeli célja, hogy enyhítsék és orvosolják a kriptovalutákra átfogóan jellemző volatilitást, mialatt a bitcoin más tulajdonságait megtartják, mint a szabad tőkeáramlást és cenzúra rezisztenciát.”

Egy jól ismert ábra: a dollár 1913-óta 95%-ot vesztett az értékéből

A stabilcoinok ezer arca

Jelenleg négy kategóriába sorolhatjuk a stabilcoinokat: fiatpénz fedezetű, fizikai eszköz fedezetű, kriptoeszköz fedezetű és fedezet nélküli stabilcoinok.

A jelentés szerint a stabilcoinok legelterjedtebb változata a fiatpénzekhez rögzítettek, különösen a dollárfixűek elterjedtek. A legismertebbek az USD fedezetű Tether (USDT), melynek piaci kapitalizációja 1.7 milliárd USD. Az alternatív USD stabilcoinok közé tartozik az USD Coin (USDC), True USD (TUSD), és a Gemini Dollar (GUSD), melyek mind benn vannak a top 50 legnagyobb piaci kapitalizációjú kriptó között.

A stablecoinok értékét fizikai eszközökhöz, mint aranyhoz is lehet rögzíteni. Egy ismertebb aranyfedezetű a Digix Gold Token (DGX), mely segítségével a befektetők digitalizált aranyat tudnak vásárolni token formájában, melynek értéke egy gramm aranyhoz van rögzítve.

Harmadikként ott vannak a kriptofedezetű stabilcoinok, melyek kriptoeszközöket hitelfedezetként használnak a volatilitás elsimítására. A Maker csapat Dai (DAI) tokenje, vagy például a magyar Augmint teljes mértékben decentralizált eszközfedezetű stabilcoin, ami az árstabilitást okos szerződések révén tartja fenn, melyek azonnal reagálnak a piaci változásokra úgy, hogy automatizáltan kriptovalutákat (ETH és Maker MKR) adnak el vagy vesznek.

Végül ott vannak a fedezet nélküli stabilcoinok, vagy másképp az algoritmikus stabilcoinok. Jellemzőjük, hogy automatikusan növelik vagy csökkentik az érmekínálatot annak érdekében, hogy fenntartsák az 1 dollár/euró értéküket. Példák erre az Ampleforth és a szintén magyar hátterű Corion.

A fix coinok kihívásai és kockázatai

Ugyan papíron ideális választásnak tűnnek, azért a stabilcoinoknak is megvan a hátránya és kockázata.

A fiatpénz fedezetű kriptovaluták ki vannak téve a központi bankok monetáris szeszélyeinek és emiatt erodálják a digitális pénzek hozzáadott értékét. Ezenfelül nagyon fontos a szabályos időközönként lefolytatott transzparens auditok, melyek a bizalomépítés alappilléreit szolgálják. További kockázat, hogy a fedezetként tárolt fiatpénzt a bank vagy a kormány kompromittálhatja, ha a hatalom egy idő után fenyegetőnek érzi a saját monetáris rendszerére nézve.

A fizikai eszközfedezetű stabilcoinok nagy mértékű bizalmat követelnek a kibocsátó és az auditor cégek irányába, hogy aktuálisan arról és annyi valós fedezetet biztosító eszközvagyonról számolnak be, mint ami a stabilcoin piaci kapitalizációja. A kormányzati beavatkozás kockázata szintén nem elhanyagolható a központosított körülmények között működő stabilcoinoknál, különösen az aranyfedezetűeknél. Az arany mint befektetési eszköz egy még az átlagnál is szigorúbban szabályozott piac.

A kriptovaluta fedezetű stabilcoinok legfőbb kockázata a kriptók volatilitásában rejlik, mellyel meg kell birkózniuk a rögzített árfolyam fenntartása érdekében. Extrém volatilitás közepette könnyen csődöt mondhatnak e szisztémák.

És végül ott vannak a fedezet nélküli stabilcoinok, melyek hajtóereje az innovatív új technikai és pénzügyi koncepciók. Az algoritmikus stabilcoinok piaci validitása még nem tisztázott viszont feltételezhető, hogy sokkal érzékenyebben reagálnak a piaci fluktuációkra és a hirtelen extrém volatilitás során elveszthetik fix árfolyamukat.

Miért fontosak a stabilcoinok

Samman a jelentésében a “legnagyobb akadályt a kriptovaluta mint csereeszköz és értékőrző  elfogadottságának növekedése előtt a spekuláció okozta árvolatilitás és a hagyományos utalási rendszerekkel szembeni kézzelfogható előnyök észlelt hiánya [másképp, a nem tudatosult előnyök hiánya] … jelenti.

A fő indok, hogy a bitcoin (BTC) az egyetlen, mely tömegesen el tudott terjedni mint befektetési eszköz és nem mint fizetőeszköz, hogy extrém volatilitást mutat. Azok a vállalkozások, melyek bitcoint mint fizetőeszköz elfogadnak szinte azonnal átváltják fiatpénzre egy kereskedői utalási szolgáltatón, mint például a BitPay-en keresztül.

Rune Christensen, a MakerDAO projekt alapítója szerint, a [stablecoinok] jelentik az első lépést azelőtt, hogy egyáltalán bármi is történhetne. Azért ilyen illékony a blokklánc világ […] mert nem tudsz vállalkozni egy instabil környezetben.

Ha a stabilcoinoknak sikerül felülkerekedniük a kihívásaikon és elegendő bizalmat tudnak maguk köré gyűjteni a kriptoközösségen és a kereskedelmi szektor szereplői között, akkor könnyen elterjedhetnek mint globális fizetési mód. Az alacsony költségű, biztonságos, nemzetközi digitális utalások előnye mindazoknak, akik Internet hozzáféréssel rendelkeznek egy akkora potenciált jelent, mely milliókat, ha nem milliárdokat tud a jövőben bevonzani.

Mi több, ha az algoritmikus stabilcoinok kiállják az idő próbáját, akkor a pénz evolúciójának következő lépcsőfokára léphetünk, ahol a kormányoknak és a központi bankoknak már nincs helye.

Samman végkövetkeztetése: “Jelenlegi monetáris rendszerünk globális instabilitást és inflációt okoz és a kriptovaluták intermezzót jelenthetnek ettől a már jó ideje kevésbé ideális státusztól. A stablecoinok fontos evolúciós lépést jelentenek a blokklánc és kriptovaluta dinamikusan fejlődő területén, hogy megoldják a bajaikat.”

“A kormányok által kibocsátott és létrehozott pénzeket versenyképes pénznemek fogják verseny környezetben tesztelni és olyan pénzrendszerek fognak megjelenni, amelyek célja, hogy a pénzt programozhatóan stabillá tegyék és a decentralizált finanszírozás új korszakába vezessenek,” tette hozzá.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.