A bitcoinok egyötöde már örökre elveszett, hacsak fel nem fogadunk egy hipnotizőrt

Öreg laptopotokban bujkáló, elveszettnek hitt bitcoinok, amit az áremelkedéskor fedeztek fel, a kriptovilág folklór jól ismert történetei közé tartoznak. A kriptovilágban mindennaposak az elveszett PIN kódok, vagy az olyanok, akik azon bánkódnak, hogy lemaradtak az új lakásról vagy épp a luxusutazásról mert elhagyták a bitcoinjaikat.

A bitcoinok egyötöde örökre elveszett, hacsak…

Egy a Wall Street Journal oldalán megjelent cikk szerint a forgalomban lévő bitcoinok 20%-a elveszett, elfeledkeztek róla vagy elérhetetlen a tulajdonosa számára. A digitális tárcákban őrzött vagyonokhoz csakis a tulajdonosuk privát azonosítóival lehet hozzáférni. A bankok által használt PIN-kódokkal szemben egy e-wallet PIN-je sokkal hosszabb és szinte feltörhetetlen.

Ahogy növekedik az elvesztett bitcoinok mennyisége úgy válik egyre égetőbbé, hogy valaki felkutassa, kiderítse, felszínre hozza az elfelejtett jelszavakat és laptopokat. Mára már magánszemélyek és cégek hada foglalkozik és próbál segíteni azoknak, akik elfelejtették a 10 000 bitcoint rejtő walletjük jelszavát.

Az egyik ilyen cég, a Wallet Recovery Services négy főt foglalkoztat, és minden elképzelhető technológiát bevetnek, hogy összerakják a tulajdonosok emlékezetében szilánkokban megbúvó információkat és dekódolják a bitcoin walleteket. A cég 20% részesedést kér akkor, ha sikerül megtalálni a coinokat, de hozzáteszik, az eljárás lassú és mindössze az esetek 30%-ában járnak sikerrel.

Egy másik cég, a new yorki We Recover Data eleinte nagyvállalatok elveszett, ellopott adatait próbálta visszaszerezni, ám kiderült, a nagyvállalati módszerek az elveszett kriptopénzekre is alkalmazhatók. Változó tarifákkal dolgoznak attól függően, mekkora a kár vagy komplexitás az adott biztonsági rendszerben, de elmondásuk szerint 95%-os a sikerarányuk.

Chainanylsis is hasonló esetekre szakosodott, de ők csak az FBI-val dolgoznak együtt, a kriptopénzekhez köthető bűnesetek felderítésében. A szolgáltatásaikat nem vehetik meg átlagemberek és amikor a WSJ riportere rákérdezett, hogy mégis mennyibe kerül az ilyen, röviden csak “többe, mint amennyit megengedhetsz magadnak” választ adták. Az FBI erőteljes szoftvereit használva képesek megállapítani, hogy a blokklánc mely részén volt lopás. A szoftverrel akár az elveszett bitcoinokat is fel lehetne deríteni.

Forrás: Behance.net | Jakub Zych

High-tech megoldások mellett megférnek a régies módszerek is

Egy kevésbé szofisztikált technológiával dolgozó személy, Jason Miller Dél-Kaliforniából, a manipulációs és hipnotikus képességét hívja segítségül, hogy felszínre hozza az ügyfelei emlékeit a tudatalattijukból.

“Mindenki fotografikus memóriával rendelkezik. Szakértői hipnotikus regresszióval hozzá tudsz férni a fotókhoz.”

Miller állítása szerint 50%-os sikeraránnyal dolgozik és fél bitcoint kér előre és 5% jutalomdíjat mikor megvannak a coinok.

Persze mindez az extra hűhó elkerülhető lenne, ha mindenki leírná és széfben tárolná a jelszavait, USB walletjait, HDD-jét. De persze ki gondolta volna pár évvel ezelőtt, hogy ekkora felhajtás lesz a kriptopénzek körül?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük