Bitcoint követelve bombázzák bombafenyegetésekkel az orosz hatóságokat

Valaki(k) bombafenyegetésekkel tartja készenlétben az orosz hatóságokat. Több iskola, bíróság, plaza, tömegközlekedési csomópont és tévécsatorna is a 120, WEX-ről ellopott bitcoint követelő ismeretlen támadó áldozatává vált.

Már egy hónapja tartanak a zsaroló hívások és a támadó addig nem szándékozik leállni, amíg 120 bitcoint (~260 millió forintot), a WEX bezárt kriptotőzsdéről a címére nem utalnak.

Eddig még senki sem sérült meg és egyetlen bomba se robbant fel, de november 28-a óta 750 000 embert kellett evakuálni a megcélzott épületekből. A bombafenyegetések indulásakor a moszkvai és szent pétervári bírósági épületek voltak a célpontok.

Ez idáig elhanyagolható összegű bitcoin, alig 100 forint értékű BTC-t küldtek a számlára még december 9-én.

Az ismeretlen támadók az orosz Konstantin Malofeev-et és egy korábbi FSB ügynököt gyanúsítanak a WEX tőzsde bitcoin letétjeinek kisajátításával. A gyanúsítottak kilétét osztja a WEX állítólagos adminisztrátora is, Alexei Bilyuchenko.

Bilyuchenko szerint két FSB ügynök arra kényszerítette, hogy ürítse ki a BTC-e bitcoin tárcáit és adja át nekik. A BTC-e a WEX utódtőzsdéje, mára már a WEX-hez hasonlóan szintén csődbe ment. Azt is hozzátette, hogy Malofeev és Nemkin egyben követelte a WEX felhasználók adatbázisának megosztását is.

A WEX a múlt évben kezdte befagyasztani a kereskedést és utalásokat a platformján nem sokkal azelőtt, hogy a korábbi CEO Dmitri Vasilev eladta a tőzsdét Dmitri Khavchenko-nak, aki egy félkatonai szervezet zsoldosa volt az ukrán háború során és szoros kapcsolatokat ápolt Malofeev-vel.

2018. július és október között több millió dollárnyi kriptovalutát utaltak ki a WEX-ről, ekkor kezdtek el az ügyfelek gyanakodni és jelentéseket tenni a rendőrségen. A WEX volt ügyvezetője, Vaselev-et idén nyáron fogták el Olaszországban az orosz rendőrség kérésére, de röviddel utána szabadon engedték.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük