Az orosz titkosszolgálat és a WEX összeomlás kapcsolata

A BBC egy oknyomozó cikkében érdekes szálakat fedett fel az orosz titkosszolgálat (FSB) és a 2018-as WEX kriptovaluta tőzsde összeomlása között. A weboldal egy társalapítója azt állítja, hogy át kellett adnia az ügyfelek tárcáinak adatait és a pénzüket (450 millió dollárt) az FSB-nek.

A BBC audiofelvételei bizonyítják az FSB igényeit

A BBC több telefonos beszélgetés audiofelvételeit szerezte meg, amelyek azt bizonyítják, hogy Konstantin Malofeev fontosnak tartja a WEX tőzsde behúzását az FSB alá. Az FSB – Federal Security Service az orosz titkosszolgálat egyik legelitebb szervezete, lényegében a KGB utódjának tekinthető. Malofeev egy orosz milliárdos, akit jelenleg az USA által kivetett szankciók sújtanak, ugyanis pénzügyi támogatást nyújtott a kelet-ukrajnai oroszokat támogató katonai erőknek, a Donyecki Népköztársaságnak.

A telefonbeszélgetések után 2018. áprilisában a WEX alapítója,  az orosz Alexey Bilyuchenko azt állítja, hogy többször is bevitték az FSB irodáiba. Ott át kellett adni több pendriveot is, amelyek tartalmazták, hogyan lehet elérni a WEX ügyfeleinek online tárcáit. Ezeken összesen 450 millió dollárnyi bitcoint és más kriptókat tároltak.

Bilyuchenko azt állítja, hogy a pénzt az orosz FSB számláira kellett tennie.

Három hét múlva a Bitcoin árfolyama kilőtt a tőzsdén, mielőtt az ügyfelek pénzkivételét befagyasztották volna. A tőzsdét végül 2018 végén kellett véglegesen bezárni.

A WEX a BTC-e tőzsde hamvaiból kelt életre

A WEX tőzsdét 2017-ben alapították, miután az FBI bezáratta a BTC-e tőzsdét, Alexander Vinniket pedig börtönbe zárták.

A BTC-e tőzsde után, aminek az alapítói között ott volt Bilyuchenko is, pénzmosás gyanúja miatt nyomoztak. A nyomozati iratok szerint közel 4 milliárd dollárt juttattak tiltott számlákra. Ezekből finanszírozták aztán az orosz hackercsoportot, a Fancy Bear-t. Ez a hackercsoport összekapcsolható az USA Demokrata Párt elleni hackertámadásokkal, amelyek közrejátszottak Trump 2016-os választási győzelméhez.

Orosz kriptovaluta helyzet

Habár a BBC oknyomozása azt sugallja, hogy az orosz titkosszolgálatnak köze lehet a tőzsde bedőléséhez, eddig senki sem tett jogi lépéseket az ügyben. Ugyanúgy tisztázatlan a kriptók helyzete is az orosz piacon.
Az oroszok még mindig nem tudják, hogyan kezeljék a kriptovalutákat. Korábban júliusban hivatalos személyek arról nyilatkoztak, hogy kriptovaluták egyhamar nem kapnak monetáris státuszt. Aztán szeptemberben olyan hírek röppentek fel, hogy a Bitcoint ugyanúgy meg fogják adóztatni mint a többi tőzsdei terméket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük