Minden jó úton halad afelé, hogy létrejöjjön a Bitpay bank

A vezető bitcoin fizetési rendszerekkel, fizetésekkel foglalkozó Bitpay komoly álmokat dédelget egy frissen beadott engedélyeztetési kérelem alapján. A cég vagyonkezeléssel foglalkozó pénzintézetté szeretne válni, legalábbis ez derült ki a beadványból, amelyet az Egyesült Államok pénzügyi szervezeteinek állami felügyeletéhez (“Office of the Comptroller of the Currency” – OCC) nyújtott be. A BitPay megfelelőségért felelős vezetője röviden nyilatkozott is az egyik portálnak, ahol megerősítette a beadvány tényét. Elmondta azt is, hogy az új pénzintézet neve BitPay Nemzeti Vagyonkezelő Bank lesz majd.

Minden jó úton halad afelé, hogy létrejöjjön a BitPay bank

Ez egy olyan pénzintézet, ami nagyjából csak vagyonkezelési tevékenységgel foglalkozik. A hivatal részéről is megerősítették, hogy megkapták a kérelmet december hetedikén. Amit nagyon fontos kiemelni a vagyonkezelő intézetekről, hogy ezeknek nem kell betétbiztosítást kötniük az állami betétbiztosítási alappal, egy betéteket gyűjtő, “normál” bankkal szemben. Az OCC vezetője most az a Brian Brooks, aki korábban a Coinbase elnöke is volt, így nem csoda, ha a szervezet pár hónappal ezelőtt jóváhagyta azt, hogy a szövetségi bankok is kezelhessenek digitális pénzeszközöket. Sőt, azt is lehetővé tette, hogy a Kraken kriptótőzsde elindíthassa egy kriptóbank létrehozási folyamatát még szeptemberben.

BitPay kártya
Forrás: kekincorporadora.com.br

Nem meglepő, hogy Brook nagy népszerűségnek örvend a kriptós körökben, főleg azután, hogy az OCC korábbi vezetései igen ellenségesen viseltettek a digitális pénzeszközök irányában. Voltak kriptós cégek, amelyeket egyszerűen kizártak a bankokkal való ügyletkötésekből. Ami viszont aggasztó, hogy Brooksot csak Trump nevezte ki, nem kapott szenátusi jóvahagyást a pozíciójára. Azaz most azért kell izgulni, hogy még Biden hivatalba lépése jóváhagyja a szenátus a kinevezést. Mert ha nem teszi meg, akkor Biden biztosan visszahívja pozíciójából az ex-Coinbase főnököt.

Ráadásul az OCC-hez beérkezett BitPay-kérelem elbírálására 120 napja van a hivatalnak, tehát simán lehet, hogy elutasítják a kérelmet, ha lassabban őrölnek a malmok. Ettől függetlenül a BitPay nagyon bízik a kedvező elbírálásban, amelyet egyébként csak az első lépésnek tart a folyamatban. Az út végén a remények szerint majd teljesen engedélyezett, teljes hatáskörrel bíró pénzügyi intézményként üzemelhet tovább.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.