Tégla kerül az amerikai bankrendszerbe? Coinbase jogi vezetőből bankszabályozó lesz

Az amerikai pénzügyminiszter, Steven Mnuchin, aki eddig kriptovaluta szkepticizmusáról volt híres, most Brian Brooks-ot banki szabályozóvá nevezte ki.

Brooks a Valuta Ellenőrző Hivatal (OCC) következő operatív vezérigazgató-helyettese és első felügyelő helyettese lesz, miután lemondott az Egyesült Államok legnagyobb kriptotőzsdéjének, a Coinbase-nek fő jogi tisztviselői posztjáról.

Mi az OCC?

Az OCC-t (Office of the Comptroller of the Currency) 1863. február 25-én még Abraham Lincoln hozta létre az amerikai polgárháború finanszírozására, de később szabályozási ügynökséggé alakította át a szövetségi szintű bankrendszer bizalmának megtartására. Ma az Egyesült Államok bankjainak és szövetségi takarékszövetkezeteinek elsődleges szabályozója, a pénzügyminisztériumon fennhatósága alatt működik.

Az OCC részt vesz az ügynökségek közötti tevékenységekben a szövetségi bankrendszer integritásának fenntartása érdekében. A tőke, az eszközminőség, a menedzsment, a bevételek, a likviditás, a piaci kockázatokra való érzékenység, az információs technológia, a fogyasztói megfelelés és a közösségi újra befektetés nyomon követése révén az OCC képes meghatározni, hogy a bank biztonságosan és megbízhatóan működik-e.

Brooks és a Coinbase

Brooks kinevezése az ország bankszektorának egy ilyen fontos pozíciójára, drasztikus változás előszelét jelentheti, hiszen köztudott, hogy a Coinbase-nél töltött be jelentőségteljes szerepet. Mnuchin korábban kriptovaluta ellenes megjegyzéseiről volt ismert, többször hangoztatta, az USA-nak nincs szüksége digitális valuta bevezetésére. Brooks ezzel ellentétben, már a múltja miatt is, kifejezetten támogathatja, hogy az Egyesült Államok digitális valutát bocsásson ki. A Fortune 2019. novemberében publikált cikkében a következőképpen fogalmazott:

Eljött a dollár tokenizált változatának ideje. Nem csak a kriptovaluta világban gondolkodók számára van így. Az elmúlt hónapokban az Egyesült Államok magas rangú tisztviselői azt kutatták, hogy a dollárt hogyan lehetne elosztott főkönyvi szoftverben, azaz blokkláncon generálni. Az ötlet elkerülhetetlennek tűnik.”

Mnuchin viszont azért választotta Brooks-ot, “hogy biztosítsa pénzügyi rendszerünk stabilitását és  hogy elősegítse a gazdasági növekedést minden amerikai állampolgár számára. A Harvard Egyetemen és a Chicagói Egyetemen szerzett jogi diplomát, mellette óriási vezetői tapasztalattal rendelkezik a pénzügyi szolgáltatási ágazatban”.

Brooks 2020. április 1-jén lép hivatali pozíciójába. 2018. szeptemberétől a Coinbase vezető jogi tisztviselőjeként erősítette az egyik legnagyobb kriptovaluta tőzsde csapatát. Korábban a Fannie Mae ügyvezető alelnöke, általános tanácsadója, illetve vállalati titkára volt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük