Bizonytalanság index figyelmeztethet a bitcoin kitörésre

A bitcoin kitörés előrejelzése nem könnyű feladat, de a bizonytalanság index (‘choppiness index’) segíthet a döntéshozatalban.

A vezető kriptopénz egy ideje nagyon bizonytalanul mozog (egy szűk tartományban) miközben inkonzisztens ármozgásról tesz tanúbizonyságot. A volatilitás ezalatt rekord alacsonyan van és még mindig várat magára a kitörés.

Például a Bollinger-szalag indukálta volatilitás két év után a legalacsonyabb szinten volt szeptember 26-án és azóta se volt nagy változás.

Ilyen körülmények között a traderek inkább kivárnak és akkor lépnek be a piacokra, miután az ár kitört a tartományból. Egy olyan eszköz mely segítheti a tradereket előre jelezni ennek a masszív mozgásnak a bekövetkeztét fölöttébb fontos.

Egyik ilyen index a choppiness, azaz a bizonytalanság index. Tartománya 0.00 és 100.00 között van és ha például 61.8 érték fölött van, akkor a piacnak nincs egyértelmű iránya és feltételezhetően tovább oldalazik. Ha viszont az érték 38.2 alatt van, akkor erős bikás vagy medvés jelzést jelent.

bizonytalanság index

Emellett a 61.8 szintet a tartományi kitörés meghatározására is fel lehet használni akkor, ha a piac bizonytalanságot mutat.

Jelenleg a bizonytalanság index 61.8 ami azt jelenti a bitcoin már hosszú ideje nem tud kimozdulni egy tartományból, de ha sikerül 61.8 alá mennie akkor az eszköz felkészül egy várható kitörésre.

Kilátások

  • Bikás kitörés esetén: A BTC-nek az 50-es EMA fölé kell mennie a 6640-es ellenállásnál miközben 61.8 alá esik a bizonytalanság index. Ebben az esetben a Bollinger-szalag felső határa is meglehet (6806 USD).
  • Medvés kitörés esetén: Amennyiben a 6424 USD támasz alá megy az ár és közben a bizonytalanság index is 61.8 alá megy, akkor könnyen a Bollinger-szalag alsó szintje, a 6293 USD alatt találhatja magát BTC.
  • Fontos megjegyezni, a bizonytalanság index nem iránymutató indikátor, hanem csak egy piac bizonytalanságát (61.8 fölötti értékek) vagy trendiségét (38.2 alatti értékek) mutatja.

A cikket a CoinDesk elemzése ihlette.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.