Bizonytalanság index figyelmeztethet a bitcoin kitörésre

A bitcoin kitörés előrejelzése nem könnyű feladat, de a bizonytalanság index (‘choppiness index’) segíthet a döntéshozatalban.

A vezető kriptopénz egy ideje nagyon bizonytalanul mozog (egy szűk tartományban) miközben inkonzisztens ármozgásról tesz tanúbizonyságot. A volatilitás ezalatt rekord alacsonyan van és még mindig várat magára a kitörés.

Például a Bollinger-szalag indukálta volatilitás két év után a legalacsonyabb szinten volt szeptember 26-án és azóta se volt nagy változás.

Ilyen körülmények között a traderek inkább kivárnak és akkor lépnek be a piacokra, miután az ár kitört a tartományból. Egy olyan eszköz mely segítheti a tradereket előre jelezni ennek a masszív mozgásnak a bekövetkeztét fölöttébb fontos.

Egyik ilyen index a choppiness, azaz a bizonytalanság index. Tartománya 0.00 és 100.00 között van és ha például 61.8 érték fölött van, akkor a piacnak nincs egyértelmű iránya és feltételezhetően tovább oldalazik. Ha viszont az érték 38.2 alatt van, akkor erős bikás vagy medvés jelzést jelent.

bizonytalanság index

Regisztráció nélkül, olcsó váltási díjakkal tudsz kriptopénzeket vásárolni a magyar Coinmixed.eu kriptotőzsdén. Bitcoin, ether, litecoin, tether stabilcoin és a magyar sikerprojekt tokenje egy helyen.

Emellett a 61.8 szintet a tartományi kitörés meghatározására is fel lehet használni akkor, ha a piac bizonytalanságot mutat.

Jelenleg a bizonytalanság index 61.8 ami azt jelenti a bitcoin már hosszú ideje nem tud kimozdulni egy tartományból, de ha sikerül 61.8 alá mennie akkor az eszköz felkészül egy várható kitörésre.

Kilátások

  • Bikás kitörés esetén: A BTC-nek az 50-es EMA fölé kell mennie a 6640-es ellenállásnál miközben 61.8 alá esik a bizonytalanság index. Ebben az esetben a Bollinger-szalag felső határa is meglehet (6806 USD).
  • Medvés kitörés esetén: Amennyiben a 6424 USD támasz alá megy az ár és közben a bizonytalanság index is 61.8 alá megy, akkor könnyen a Bollinger-szalag alsó szintje, a 6293 USD alatt találhatja magát BTC.
  • Fontos megjegyezni, a bizonytalanság index nem iránymutató indikátor, hanem csak egy piac bizonytalanságát (61.8 fölötti értékek) vagy trendiségét (38.2 alatti értékek) mutatja.

A cikket a CoinDesk elemzése ihlette.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.