A CoinTracking portfólió menedzser: profi kereskedőknek

A kriptodevizák piaca rendkívül volatilis ezért sokszor nehéz nyomon követni a profitot/veszteséget, az átváltásokat és egyéb tranzakciókat. Ebben segít a felhasználóknak a Cointracking nevű porfólió menedzser. Már rengeteg portfólió menedzser program létezik, ami segít nyilvántartani ezeket az információkat. Az ilyen felületek elsősorban azoknak érdekes, akik aktívan kereskednek a kriptodevizákkal és szeretnék tisztán látni a pénzmozgásaikat és az árfolyamváltozások hatásait. A platformok nagy részének viszont sok hiányossága van, ezért nem is olyan egyszerű egy olyat találni, ami minden elvárásnak megfelel. A leggyakoribb hiányossága ezeknek a platformoknak, hogy az adatokat manuálisan kell bevinni és soknál hiányoznak az altcoinokkal kapcsolatos kompatibilitás és egyéb funkciók. A Cointracking ezekre is megoldást nyújt.

Egyszerű, de nagyszerű porfólió menedzser

A Cointracking egy német fejlesztésű portoflió menedzser platform, ami egyáltalán nem nélkülözi a német precizitást. Jelenleg több mint 250,000 felhasználója van  és 7/24 üzemel a platform.

A webes felület mellett Android és iOS applikáció is letölthető, emellett a Cointracking sok olyan funkcióval bír amivel más portfólió menedzser felület nem rendelkezik. Nagy előnye, hogy ha a felhasználó olyan országból kereskedik, ahol a nyereség és egyéb pénzmozgások után adózni kell (mint pl. Németország), akkor a Tax report funkció rendkívül hasznos lehet számára . A Cointrackingon nagyjából 30 váltó (szinte az összes jelentősebb) és 5 wallet van a támogatottak között, ahonnan kereskedési adataink importálni tudjuk.

CoinTracking portfólió menedzser

Egyéb előnyei között említeném még, hogy az adatok importálására nem csak manuálisan van lehetőség CSV fájlokban, de automatikus importálásra is lehetőséget ad API integrálással. A manuális importáláshoz részletes útmutató áll rendelkezésre. Érdemes megemlíteni, ha esetleg a váltónk nincs rajta listán, akkor is van lehetőségünk arra, hogy a kereskedéseinkről CSV fájlokat készítsünk és feltöltsük a portfóliónkba.

CoinTracking portfólió menedzser

A legkönnyebb dolgunk akkor van ha API fájlokat használunk, mivel azokat automatikusan importálja. Ha valamiért nem sikerül egy tranzakciót automatikusan importálni akkor lehetőségünk van CSV vagy Excel fájlként feltölteni. Ha az API-t használjuk akkor is bármikor lehetőségünk van manuálisan hozzáadni bármilyen egyéb tranzakciót, amit esetleg szeparáltan hajtunk végre. Pl.: ICOs, gambling winning.

A lenti példán látható, hogy lépésről lépésre hogyan is működik az API importálás. Ez a funkció már csak a fizetős fiókkal érhető el, amire a következő bekezdésben térünk ki részletesebben.

CoinTracking portfólió menedzser

Felhasználói fióktípusok

A regisztráció a platformra pofonegyszerű. Egy felhasználónevet és egy erős jelszót igényel, e-mail cím sem feltétlen szükséges a regisztrációhoz. Amint beregisztráltunk és feltöltöttük a kívánt adatokat már élvezhetjük is rengeteg hasznos funkciót, amit a Cointracking kínál. A funkciók nagy része az ingyenes fiókkal is elérhető.

Nem minden funkciót lehet használni az ingyenes fiókkal. Három fajta felhasználói fiók van jelenleg. Free, Pro és Unlimited fióktípusok közül választhatunk. 1 éves, 2 éves és élethosszig tartó előfizetést tudunk vásárolni. Az aktuális árakról a Cointracking honlapján tájékozódhatunk. Aki komolyabban foglalkozik kriptodeviza kereskedelemmel, annak mindenféleképpen megérheti a pro vagy az unlimited csomag megvásárlása. Csak ezekkel érhető el például az automatikus API fájl importálás.

CoinTracking portfólió menedzser

Adójelentések

Ez a funkció rendkívül fontos lehet azoknak, akik olyan országban élnek, ahol az esetleges nyereség után adózni kell, illetve az adóbevallásban fel kell tüntetni a kriptodevizákkal kapcsolatos pénzmozgásaikat és bevételeiket. Több különböző lehetőség közül választhat a felhasználó az adójelentés elkészítésével kapcsolatban. Könnyen generálható olyan jelentés, ami tökéletes az adóbevalláshoz. Az alábbi képen látható a különböző feature-k az adó mértékének, könyvelés fajtájának és még margin trade-ek kalkulálására is.

CoinTracking portfólió menedzser

Amennyiben van egy folyamatban lévő adójelentésünk, választhatunk egyszerűsített vagy részletes lekérést. Külön riportban tünteti fel a bevételeket, tőkenövekedést, “ajándék” kriptopénzt, veszteségeket és az esetlegesen ellopott/hackelt kriptodevizát is.

A képen egy tőke növekedésre vonatkozó jelentést láthatunk, amin a nyíl mutatja ,hogy milyen különböző formátumokba tudjuk lekérni a jelentést.

CoinTracking portfólió menedzser

Többi funkció

Adatjunkieknak lehetőségek tárháza áll rendelkezésre a Cointrackingen a portfóliójuk elemzésére és az aktuális állapot kiértékeléséhez. Egyebek között több “jó hogy van, de nem létfontosságú” funkció is rendelkezésre áll.

A dashboard alapból elegendő információval szolgál a felhasználónak egy életre és ezt igényes grafikonokkal és diagramokkal teszi.

CoinTracking portfólió menedzser

CoinTracking portfólió menedzser

A Cointracking portfólió menedzser biztosít néhány alapvető elemzési eszközt és grafikont is. A ‘Coin Trends’ menüpontban például 5091 (!!!!) kriptodevizáról, tokenről tájékozódhatunk. Sok olyan van ami még a nagyobb kriptopénz összehasonlító oldalakon se található meg. Ha rákattintunk akármelyikre, megjelenik az adott kriptodeviza grafikonja. Az árfolyamokat nem csak USD-ben, hanem akár portfóliónkban szereplő kriptodevizában mérve is láthatjuk. Különböző időintervallumok között lehet a chartokat elemezni. Az elérhető időintervallumok: 1hr/24hr/7d/30d.

CoinTracking portfólió menedzser

CoinTracking portfólió menedzser

Többféle jelentésben kaphatunk információt az egyenlegünkről, tranzakciókról és átváltásainkról. A platform kereskedési statisztikákat, kereskedési elemzéseket biztosít és mutatja a már realizált és a még nem realizált profitot/veszteséget és ezt minden egyes kriptodevizára lebontva megkapjuk.

A Cointracking egy akkurátus és átfogó képet ad kriptovagyonunkról és az API integrációval mindezt extra fáradozás, manuális fájlfeltöltés nélkül, 30 váltó és 5 wallet együttműködésével teszi. A platform folyamatos fejlesztés alatt áll és várhatók további automatikus váltó API-k hozzáadásával.

Biztonság

A piacon talán a Cointracking kéri tőlünk a legkevesebb személyes adatot. A cikk elején említettem, hogy elég egy felhasználónév és jelszó a regisztráláshoz. E-mail címet vagy egyéb személyes adatot nem igényel. A platformnak semmilyen hozzáférése nincs a tranzakcióinkhoz és SSL igazolás és titkosítás is elérhető a platformon. Eddig – lekopogjuk – egyetlen adatleak sem történt, pontosabban nem találtunk arra utaló bejegyzéseket.

 Összefoglaló

A Cointracking a jelenleg elérhető egyik legjobb kriptopénz portfólió menedzser, ami jó német állampolgári módon a kriptopénzek adózási aspektusával is foglalkozik. Mobilos applikáció hasonlóan fejlett (Android és iOS) a webes felülettel együtt. Mindenképp azoknak ajánlom, akik már komolyabban foglalkoznak a kriptodeviza kereskedéssel és szeretnék részletekbe menően kielemezni saját portfóliójuk teljesítményét. Azoknak szintén ajánlott lehet vele megismerkedni, akik valamilyen formában már vásároltak kriptopénzt, több váltón vagy épp offline tartják vagyonukat és szemezgetnek egy mérsékelt  volumenű és mennyiségű havi kereskedéssel. Az ingyenes regisztráció és az elérhető 200 ingyenes trade követés ideális lehet számukra. A profiknak és a nagy volumenű bálnáknak meg alap kell legyen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük