A Blackberry-Intel partnerségéből cryptojacking észlelő szoftver születik

A BlackBerry partnerségi megállapodást kötött az Intel-lel. Az együttműködésnek az a célja, hogy egy olyan szoftvert hozzanak létre, mellyel észlelhető a Windows 10 operációs rendszert használó számítógépeken az illegális kriptobányászat.

A szoftvercég és a korábbi telefongyártó vállalat, a BlackBerry azért egyesítette erőit, hogy az Intel alapú kereskedelmi számítógépekhez egy illegális kriptovaluta bányászatot észlelő rendszert építsen ki. A hivatalos bejelentés szerint az egyszerű konfigurálás mellett a szervezetek nagyobb pontossággal, és jobb eredményekkel érzékelhetik és csökkenthetik az illegális kriptobányászatot a Windows 10 operációs rendszereket használó gépeken.

A cryptojacking azt jelenti, hogy a felhasználó tudta nélkül a számítógépére rosszindulatú programot telepítenek, amellyel így illegális kriptovalutát tudnak bányászni a gép teljesítményét felhasználva. Számos cryptojacking művelet során több számítógép kis mennyiségű energiáját használják fel ezzel nagy számítási teljesítményt generálva. Az ilyen jellegű támadást sokszor nehéz felismerni, mivel számottevő teljesítmény csökkenés nem tapasztalható a számítógép működtetése során. Ezt a módszert alkalmazzák a vállalatok esetében, ahol több számítógép működik egy hálózaton. Egy nemrégiben közzétett jelentés szerint “idén a cégek körülbelül 10%-a kapott (és/vagy blokkolt) illegális kriptobányászatra irányuló rosszindulatú programot”. 

Cryptojacking, a növekvő fenyegetés

Josh Lemos, a BlackBerry Cylance kutatással foglalkozó elnökhelyettese kijelentette, hogy a kriptovaluták bányászatához kapcsolódó kiadások, és a zsarolóprogramok csökkenő költségei miatt a cryptojacking vonzó opcióvá válik a hackerek körében.

Az új, illegális kriptobányászatot felismerő rendszerünkkel arra törekszünk, hogy ez a tevékenység a múltté legyen. A vállalkozások és alkalmazottaik számára kulcsrakész megoldást kínálunk. Ez lehetővé teszi számukra a cryptojacking megakadályozását. Biztosítjuk őket arról, hogy szoftverük és hardverük csak a rendeltetési céljaikra legyenek használva.”

Április 6-án kiberbiztonsági kutatók tartós és ambiciózus kampányt azonosítottak, amely során napi több ezer Docker szervert céloztak meg a támadók illegális bitcoin bányászat céljából. Június 6-án pedig a Kaspersky orosz kiberbiztonsági cég számolt be arról, hogy 2020 első negyedévében jelentősen megnőtt az illegális kriptobányászati támadások száma Szingapúrban. A cryptojacking tehát egyre népszerűbb, mellyel akár kormányzati gépeket is megtámadhatnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük