Blockchain Capital – egy újabb engedély nélküli meggazdagodást ígérő MLM

Újabb kriptós MLM terjed Magyarországon. A közösségi médiában a magyar kriptós csoportokat ellepték a Blockchain Capital “emberei”. De mi is ez a projekt?

A vállalat weboldalán egy St. Vincent és a Grenadine-szigeteken található cím van megadva. A cím a Wilfred International Services-hez tartozik, akik nemzetközi cégalapítással (fedőcégek) foglalkoznak és virtuális irodai címszolgáltatást nyújtanak. A Blockchain Capital csak névleg létezik a szigeteken, a vállalatot Oroszországból irányíthatják. Bár egyes Blockchain Capital hívők szerint a vállalat átköltözött Svájcba, erről semmilyen információ nem áll rendelkezésre.

A cég hivatalos Twitter profilján a bejegyzések helyéül Kazant, Oroszországot adták meg a szerzők, emellett a Blockchain Capitalnek az orosz közösségi médiában (vKontakte) is van fiókja. A YouTube csatornáján található marketingvideók elsősorban oroszul vannak, és a hivatalos weboldalának forráskódja is orosz.

A Blockchain Capital élén Zinnat és Arthur Husnullin társalapítók állnak, a cég honlapján azonban egyikőjükről sincsenek információk. A Google-ön próbáltunk információt találni róluk, sikertelenül, nagyon úgy tűnik, hogy a Blockchain Capital cégen kívül máshol nagy karriert nem futottak be.

A Blockchain Capital weboldalának domainjét 2017 októberében regisztrálták be.

Mit is kínál a Blockchain Capital?

A Blockchain Capital nem rendelkezik termékekkel vagy szolgáltatásokkal, a társult tagok csak magát a Blockchain Capital tagságot tudják értékesíteni. A Blockchain Capital partnerek passzív megtérülésre számítva fektetnek be WBT, BCT és APT tokenekbe.

Az alapok egyszeri vagy időszakos befektetésként tizenöt egyedi befizetésen keresztül fektethetők be. A jutalékokat akkor fizetik ki, amikor a Blockchain Capital partnerek új partnereket toboroznak, akik szintén befektetnek. Tipikus MLM.

A Blockchain Capital kompenzációs tervében nyolc rang/szint van, a megfelelő minősítési kritériumokkal együtt ezek a következők: ügynök (regisztráció és WBT vagy BCT tokenbefektetés), ezüst ügynök (mások meggyőzése, hogy fektessenek be 5000 dollárt), menedzser (meggyőzni másokat, hogy fektessenek be 35 000 dollárt), csoportmenedzser (meggyőz másokat, hogy fektessenek be 150 000 dollárt), regionális menedzser (meggyőzni másokat, hogy fektessenek be 500 000 dollárt), igazgató (meggyőzni másokat, hogy fektessenek be 2 500 000 dollárt), csoportigazgató (meggyőzni másokat, hogy fektessenek be 5 000 000 dollárt), regionális igazgató (meggyőzni másokat, hogy fektessenek be 10 000 000 dollárt).

A Blockchain Capital 12,67% jutalékot fizet a WBT és BCT tokenbefektetések után. Ezt vagy előre fizetik ki, ha egyszeri befektetéssel történik a befektetés, vagy pedig a tizenöt befizetéses fizetési modellel lépcsőzetesen.

Okosszerződéstől ERC-20 tokenig, van itt minden

A Blockchain Capital affiliate/ajánlói program tagsági költségeit nem hozzák nyilvánosságra, emellett az aktuális WBT vagy BCT token értékét sem mutatják a weboldalon.

A Blockchain Capital új generációs banki és befektetési szolgáltatási platformként definiálja magát, a 21. század kiemelkedő digitális bankjának. A Blockchain Capital a WBT és a BCT ERC-20-as tokenek létrehozása öt percet vehetett igénybe, és nem sokba kerülhetett. A WBT tokennel kapcsolatban azt írja a magyar nyelvű oldal: “Megtakarításod a nap 24 órájában likvid, saját számládon tarthatod, bármikor eladhatod. Jólétedet szabadon építheted. Porlasztott, alacsony kockázatú befektetés, amit kis összegű beruházással is elkezdhetsz. Kriptoindexünk összetétele folyamatosan frissül, alkalmazkodik a változásokhoz. A WBT-Index utolsó 6 havi növekedése 276%, jelenleg a világ legerősebb devizája. Hosszú távra tervezünk, több ezer százalékos növekedés várható a szakemberek szerint, hiszen a TOP-20 Index értéke folyamatosan emelkedik.”

Állítólag a WBT belső értékét egy okosszerződéses algoritmus határozza meg, aminek semmi értelme, tekintve, hogy a “TOP 20” altcoin bármikor változhat.

Mint már fentebb említettük létezik még a cég “gondozásában” a BCT token, amivel állítólag a cég résztulajdonosává lehet válni és a részvényeid számának növelésével komoly vagyonra tehetsz szert- az oldal ígérete szerint legalábbis. Az értéknövekedésen felül az osztalékot is kaphatsz. Állítólag évente osztalékfizetés van és a részvényeidet el is adhatod.

A tokenek árfolyamáról egyébként nincs információnk, sehol nincsenek ezek a tokenek listázva, a híres CoinMarketCapen ne is keresd, nincs fent. Már ez elég nyugtalanító, de az még inkább, hogy a Blockchain Capital egyetlen igazolható bevételi forrása az új befektetések. Függetlenül attól, hogy a WBT és a BCT belső értékét hogyan határozzák meg, a vállalat tőzsdéjén keresztül történő kifizetéseket egyértelműen az új befektetésből finanszírozzák. Ez egyértelműen a Ponzi-rendszerekre jellemző. Az ajánlói jutalékok szintén az új befektetéshez vannak kötve. Tehát ha az új befizetések elapadnak, dől az egész, mint egy homokvár.

A projekt oldalán létezik még az úgynevezett Accumulation Protection token (APT), ami elvileg a  hosszú távú megtakarításra, vagyongyarapításra jött létre. A honlap szerint a “befektetésed 70%-a WBT-ben növekszik. Megbízható leszel családod, üzleti partnereid és nem utolsó sorban a magad szemében is. Évente lehetőséged van egy összegben, vagy akár 10 részletben növelni megtakarításod már 500 USD induló összeggel. A gyarapodó vagyon baleseti halál és onkológiai pozitív diagnózis esetén azonnal felhasználható.”

Ezzel nem igazán tudunk mit kezdeni, hangzatos szöveg, amit már megszoktunk az ilyen jellegű kriptós MLM-ekből.

MNB-es figyelmeztetés, kriptoközösséget zaklató ügynökök

Figyelmeztető jel az, hogy az angol nyelvű oldalon azt írják, hogy amerikai állampolgárok vagy az Egyesült Államokban élők nem vásárolhatnak a vállalat tokenéből. Feltételezhetően a SEC, a világ legaktívabb és egyben talán legkegyetlenebb értékpapír-felügyeleti hatósága nem díjazná az ötletet és könnyen a cég körmére nézne.

A Blockchain Capital név egyébként egy már 2013 óta létező amerikai céghez tartozik, amely nem nézte túl jó szemmel az orosz “utánzatot”, ezért tavaly a vállalat nevet váltott, így lett Blockchain Digital Capital. A két vállalat tehát nem összekeverendő.

A magyar weboldalon – mely helyesírási hibáktól hemzseg – több személy ajánló videóját lehetne megtekinteni (csak lehetne), de sajnos már egyik sem elérhető a YouTube-on. A magyar kriptoközösségben a Blockchain Capital emberei egyébként nagy felbolydulást keltenek mostanság, ugyanis nagyon gyakran privát üzenetben szó szerint zaklatják a közösségi médiában található különféle kriptós csoportok tagjait. Némiképp furcsa, hogy nyilvánosan nem igazán osztanak meg semmit a céggel és a befektetéssel kapcsolatban, kizárólag privátban. Beszélve egy-két Blockchain Capital “beépített emberrel” személyes tapasztalatunk az, hogy halvány lila gőzük nincs a befektetés világáról, pénzügyi ismereteik nagyjából a nullával egyenlőek, ugyanazokat a sablon mondatokat ismételgetik, amiket a projekt weboldalán is olvashatunk.

A Blockchain Capital egyébként Magyarországon semmilyen szükséges engedéllyel nem rendelkezik. A Magyar Nemzeti Bank a vállalattal kapcsolatban figyelmeztetést adott ki miszerint: “A társaság az MNB által vezetett nyilvántartásokban nem szerepel, felügyeleti engedélyhez vagy bejelentéshez kötött tevékenység Magyarországon történő végzésére nem jogosult.” 

A pénzügyi tevékenység végzése ugyanakkor engedélyekhez kötött, a különféle engedélyekről bővebben itt olvashatsz.

A magyar szálakat egyébként Regina Husznullina, az alapító Zinat lánya mozgatja, aki európai vezetőként magyarul tart előadásokat, építi a helyi hálózatot, befolyásol embereket, leginkább mossa az agyukat, hiszen még ezoterikus apróságokat is bevet, hogy minél könnyebben be tudja palizni az érdeklődőket. Egy Olvasónk, aki majdnem a MLM-szekta hálójába került arról informált minket, hogy például a szervezet ügynökei a BCT tokent 9 dollárért árulják, saját belső tőzsdéjükön ugyanakkor már 5 dollárért lehet venni, de ezt természetesen elhallgatják. (– FRISSÍTVE 2022. március 31.-én)

Egy szó mint száz, itt egy újabb gyanús projekt, amire nem tennénk a nyakunkat. Persze mindenkinek szíve-joga abba fektetnie a pénzét, amibe akarja, de azért legyen tisztában a kockázatokkal. Attól még, hogy egy projektnek hangzatos neve van, egy monitoron bemutat néhány számot és grafikont, pár rommá gazdagodott figura ismétli ugyanazokat a lózungokat, még nem biztos, hogy a valóságban az úgy is van. A múltban számos, ennél sokkal nagyobb tömegeket megmozgató projekt fuccsolt be és szívódott fel a befektetők pénzével, amiről korábban a kutya meg nem mondta volna, hogy scam.

Frissítve: 2022. március 31. 15:16-kor